Dreptul de vot al românilor în UK… în mâna Înaltei Curți

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 1 mai 2015

Diaspora romaneasca_Cu cine votam1

Românii din Marea Britanie nu au dreptul să voteze pentru alegerile generale din 7 mai decât dacă au obținut și cetățenia britanică, în conformitate cu legislația în vigoare în Regatul Unit.

Calitatea de cetățean european conferă drept de vot pe teritoriul britanic la alegerile locale și europarlamentare, dar nu și la alegerile generale ce au loc din cinci în cinci ani. Această situație a fost contestată în justiție de românul Tommy Tomescu, liderul Europeans Party (Partidul Europenilor din Marea Britanie).

—————————–

„În 16 aprilie, am înaintat o plângere la Curtea Supremă de Justiție pentru a cere drept de vot pentru cetățenii europeni din această țară, dar și dreptul acestora de a candida la alegerile parlamentare din Regatul Unit.”

Dr. Tommy Tomescu

—————————–

Acțiunea sa este îndreptată împotriva cabinetului premierului Marii Britanii și către Lord Prezident of the Coouncil, unul din cei patru ofițeri ce formează Her Majesty’s Most Honourable Privy Concil (un consiliu format din politicieni de vârf care sunt considerați sfătuitori ai Casei Regale).

Magistratul Justice Lang care a preluat plângerea a cerut grăbirea procedurilor pentru judecarea cauzei înainte de 7 mai, data alegerilor generale, se mai precizează în același comunicat.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!