Dreptul românilor de a vota parlamentari britanici

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 21 februarie 2015

Londra_Tommy Tomescu_LetUsVote&Stand

Un partid britanic condus de un român cere drept de vot pentru toți cetățenii europeni stabiliți în Regatul Unit, la următoarele alegeri generale ce urmează a se desfășura în luna mai din acest an.

Campania „Let Us Vote&Stand” (Lăsați-ne să votăm și să candidăm la alegerile parlamentare din Marea Britanie) a fost lansată la Reprezentanța Comisiei Europene de la Londra (European Commission Representation – UK). Evenimentul a avut loc în 12 februarie la inițiativa dr. Tommy Tomescu, președintele Europeans Party  (EP – Partidul Europenilor din Regatul Unit).

 

„Lăsați-ne să votăm!”

Cetățenii UE stabiliți legal pe teritoriul Marii Britanii ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile parlamentare desfășurate din cinci în cinci ani pe teritoriul regatului, susțin reprezentanții EP. Ei au lansat la Londra campania „Let Us Vote&Stands” în încercarea de a schimba actualele reglementări care premit europenilor care trăiesc pe teritoriul britanic să voteze numai la alegerile locale și euro-parlamentare.

„Considerăm situația actuală nedreaptă, atât timp cât legiuitorii din parlamentele naționale iau decizii care afectează direct viețile cetățenilor europeni stabiliți în alte state UE. (…) Cerem eliminarea acestei inegalități astfel încât cetățenii europeni să aibă dreptul și șansa de a-și exercita toate drepturile democratice prin vot și prin posibilitatea de a candida în alegerile parlamentare din Marea Britanie”, susțin reprezentanții formațiunii politice pe website-ul www.europeansparty.org.

————————————–

Cele trei obiective ale campaniei „Let Us Vote&Stands”

 

Campania „Let Us Vote&Stands” își propune:

  1. Eliminarea discriminării cetățenilor europeni rezidenți în Regatul Unit în comparație cu cetățenii din statele Commonwealth stabiliți în Marea Britanie.
  2. Acordarea dreptului de vot pentru toți cetățenii europeni aflați în Marea Britanie, chiar și în condițiile în care aceștia nu sunt cetățeni britanici.
  3. Acordarea dreptului de vot și a dreptului de a candida pentru oricare cetățean al UE stabilit în oricare din statele uniunii, chiar și dacă este doar rezident și nu a obținut cetățenia în țara respectivă.

Sursa: www.europeansparty.org

————————————–

 

„No Taxation Without Representation!”

„Atât timp cât plătim taxe în această țară, trebuie să fim și reprezentați la nivel parlamentar”, crede Tommy Tomescu, președintele Europeans Party. El atrage atenția că sloganul „No Taxation Without Representation!” a fost folosit încă de acum aproape trei secole, în timpul revoluției americane din 1765.

„Nu există niciun motiv pentru ca cetățenii UE să fie tratați ca cetățeni de mâna a doua în Marea Britanie”, insistă Tomescu.

El amintește că, în conformitate cu normele europene, fiecare cetățean al Uniunii Europene poate să se stabilească în oricare dintre statele UE pentru a munci și studia. „Circa 2,2 milioane de britanici trăiesc în prezent în una dintre celelalte 27 de țări membre ale Uniunii. Și 2,3 milioane de europeni au ales să își ducă viața în Regatul Unit. Aceștia s-au integrat în viața economică și socială a statului care îi găzduiește și plătesc taxe în noua lor țară de rezidență. Totuși, lor li se refuză dreptul de a participa la dezbaterea politică și nu li se dă voie să voteze la alegerile naționale organizate în țara unde locuiesc. Statul britanic câștigă aproximativ 20 de miliarde de pe urma cetățenilor UE stabiliți în Marea Britanie. Iar circa 5 miliarde dintre acestea reprezintă contribuția est-europenilor la dezvoltarea Regatului Unit, conform celor mai recente analize”, subliniază liderul EP.

————————————–

„Acordarea drepturilor de a vota și a candida la alegerile naționale pentru cetățenii UE stabiliți în alte state ale uniunii va avea ca rezultat integrarea mai rapidă a acestor indivizi în societățile în care au ales să trăiască. Iar contribuția socio-economică a acestora la bunăstarea statelor care îi găzduiesc va crește.”

Dr. Tommy Tomescu, liderul Europeans Party

————————————–

 

Cetățenii europeni, discriminați

Regatul Unit nu respectă normele europene și îi discriminează pe cetățenii UE în raport cu cei din fostele colonii care au făcut parte în trecut din Imperiul Britanic, fiind reunite în prezent sub titulatura The Commonwealth, acuză medicul stomatolog Tommy Tomescu, românul care conduce Europeans  Party. El își susține declarațiile apelând la Legea Universală a Drepturilor Omului și la Tratatul de la Lisabona semnat în 2007 de toate statele membre UE.

„Este o discriminare. Conform normelor europene, noi ca cetățeni europeni trebuie să beneficiem în orice țară UE de același drepturi de care se bucură locuitorii țării în care ne-am stabilit. Neputând participa la vot și neputând candida, nu avem șansa nici să ne apărăm în fața atacurilor unor politicieni. De ce cei din Commonwealth pot vota și dacă sunt rezidenți în Marea Britanie, iar noi, ca europeni, nu avem drept de vot la alegerile parlamentare?! Australienii și canadienii aflați în Regatul Unit pot participa la alegeri, în timp ce românii și toți ceilalți cetățeni UE nu au acest drept decât dacă au obținut și cetățenia britanică”, întărește Tomescu.

În plus, mai există o discriminare la nivel de regiuni, în Regatul Unit, insistă medicul stomatolog. Cetățenii UE stabiliți în Scoția, Țara Galilor sau Irlanda de Nord pot vota pentru parlamentele locale ale acestor regiuni, dar celor care trăiesc în Anglia nu li se permite să își exercite votul pentru legislativul de la Londra, atrage atenția Tomescu.

————————————–

„Eu de obicei mă implic în probleme care par imposibile. Dar cred că voi reuși.”

Dr. Tommy Tomescu, despre șansele cetățenilor UE de a vota la viitoarele alegeri generale din Marea Britanie ca urmare a campaniei „Let Us Vote&Stands”

————————————–

 

O campanie a Partidului Europenilor

Campania „Let Us Vote&Stand” a fost lansată oficial în 12 februarie cu începere de la orele 18:00 la sediul European Commission Representation in the UK, situat în clădirea Europe House din centrul Londrei.

Un auditoriu format din români, polonezi, bulgari greci, polonezi și francezi stabiliți în Marea Britanie a luat parte la eveniment. Mai mulți jurnaliști de la câteva publicații etnice ale comunităților de europeni din Londra au asistat la lansarea campaniei.

Vorbitorii reprezentând formațiunea Europeans Party au mai atras atenția asupra discriminării cetățenilor europeni din Marea Britanie prin limitarea accesului acestora la sistemul național de beneficii din această țară.

Asociația românească MyRomania Group și asociația britanică Citizens UK au fost premiate de organizatori la sfârșitul evenimentului. Premiile au fost acordate pentru eforturile depuse de cele două organizații în vederea înscrierii în registrul electoral britanic a numeroși cetățeni din diferite comunități etnice în vederea participării acestora ca electori la viitoarele alegeri.

————————————–

Despre Europeans Party

 

Europeans Party a fost înființat anul trecut și este înregistrat ca formațiune politică în Anglia. Partidul s-a născut ca și „consecință a valurilor de reacții negative îndreptate împotriva Uniunii Europene și a cetățenilor UE care au ales să trăiască pe teritoriul Regatului Unit”.

Partidul Europenilor este condus de românul Tommy Tomescu și are patru vicepreședinți, dintre care unul este cetățean bulgar, unul este polonez, unul este originar din Spania, iar un altul din Grecia.

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!