Drepturi sporite pentru muncitorii europeni

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora în lume pe data 24 martie 2014

lucratori

Europarlamentarii au adoptat propunerea de directivă privind măsurile de facilitare a exercitării drepturilor muncitorilor. Aceasta le oferă cetăţenilor europeni posibilitatea de a apela la justiţie în cazul discriminării pe motiv de cetăţenie.

Libera circulaţie a lucrătorilor este un element esenţial pentru dezvoltarea unei veritabile pieţe a muncii în UE, care să permită lucrătorilor să se deplaseze din zonele cu rată ridicată a şomajului în zone în care există o penurie de forţă de muncă, să sprijine mai multe persoane să-şi găsească posturi mai bine adaptate competenţelor lor şi să elimine blocajele apărute pe piaţa muncii, se arată în textul adoptat în cadrul sesiunii PE de la Strasbourg.

Europarlamentarii precizează că libera circulaţie a lucrătorilor oferă fiecărui cetăţean dreptul de a circula liber în alt stat membru pentru a lucra şi a locui în statul respectiv în acest scop.

Parlamentul European consideră că, în pofida legislaţiei comunitare, „exercitarea efectivă a libertăţii de circulaţie a lucrătorilor este încă o provocare majoră şi, de foarte multe ori, lucrătorii nu îşi cunosc drepturile la liberă circulaţie”. „Ei se confruntă încă cu problema discriminării pe motiv de cetăţenie sau naţionalitate atunci când se deplasează dintr-un stat membru al Uniunii Europene în altul. Aşadar, există o discrepanţă între legislaţie şi aplicarea sa în practică, discrepanţă care ar trebui eliminată”, potrivit directivei. 

Protecţie împotriva discriminării

Directiva îşi propune protejarea împotriva discriminării pe motiv de cetăţenie sau naţionalitate în ceea ce priveşte încadrarea în muncă, remunerarea şi alte condiţii de lucru, asigurându-le un tratament egal în raport cu resortisanţii statului membru respectiv. În acest context, lucrătorii care au făcut obiectul unei discriminări pe motiv de cetăţenie sau naţionalitate sau al unei restricţii nejustificate în exercitarea dreptului lor la liberă circulaţie trebuie să dispună de mijloace de protecţie juridică şi de căi de atac adecvate şi eficiente. În cazul în care statele membre prevăd doar proceduri administrative, ele se asigură că orice decizie administrativă poate fi contestată în faţa unei instanţe judecătoreşti.

Propunerea de directivă a fost lansată de Comisia Europeană la 26 aprilie 2013, după ce s-a constatat că 15% dintre cetăţenii europeni nu iau în calcul posibilitatea de a lucra în alt stat membru din cauza mai multor obstacolele, precum condiţii de recrutare diferite, accesul la anumite posturi condiţionat de naţionalitate, condiţii de lucru diferite în practică (remunerarea, perspectivele de carieră), problemele legate de accesul la avantaje sociale care sunt supuse unor condiţii mai uşor de îndeplinit de către cetăţenii respectivului stat decât de către alţi cetăţeni europeni.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!