Drepturile imigrantilor europeni din UK, la tribunal

Articol publicat in sectiunea Articole importante, UK la zi pe data 21 octombrie 2013

Laszlo Andor

Disputa dintre Regatul Unit si UE pentru beneficiile sociale de care se bucura imigrantii originari din alte state UE in Marea Britanie a ajuns la Curtea Europeana de Justitie.

Regatul Unit a fost acuzat de catre comisarul european maghiar Laszlo Andor ca ii discrimineaza pe cetatenii europeni care solicita beneficii sociale de la statul britanic, informeaza publicatia The Sunday Telegraph intr-un articol intitulat „Adevarata dimensiune a migratiei europene”.

In replica, oficialii de la Londra sustin ca Marea Britanie cheltuieste anual 1,5 miliarde de lire sterline pentru cei peste jumatate de milion de cetateni europeni care s-au stabilit in aceasta tara fara a contribui in niciun fel la bunul mers al societatii.

Peste 600.000 de imigranti din Uniunea Europeana traiesc fara sa munceasca in Regatul Unit, statul britanic cheltuind anual 1,5 miliarde de lire sterline pentru serviciile de sanatate furnizate acestora, sustine un articol publicat pe prima pagina a editiei The Sunday Telegraph din 13 octombrie. Ziarul citeaza ca sursa un raport recent, efectuat in cadrul institutiilor UE.

„Un studiu extensiv, la care jurnalistii The Sunday Telegraph au avut acces, arata cresterea masiva in ultimii 5 ani a numarului persoanelor provenite din statele UE si care traiesc in Marea Britanie fara a avea un loc de munca”, se arata in publicatia citata. Aceasta situatie a dus la intensificarea presiunilor adresate Guvernului de la Londra pentru a renegocia termenii apartenentei regatului la structurile UE, mai atrage atentia The Sunday Telegraph.

Raportul de 291 de pagini, care a fost dat publicitatii la mijlocul lunii octombrie de catre maghiarul Laszlo Andor, comisar european pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune, dezvaluie urmatoarele:

  •  numarul imigrantilor din Marea Britanie originari din tarile UE – persoane inactive – a crescut cu 42% in intervalul 2006-2012;
  •  anul trecut, traiau in Regatul Unit 611.779 de imigranti fara ocupatie proveniti din tarile UE, comparativ cu anul 2006, cand cifra acestora era de 431.687 de astfel de persoane;
  •  numarul imigrantilor veniti in Marea Britanie din alte state ale Uniunii Europene si care nu au un loc de munca a crescut cu 73% in cei 3 ani scursi din 2009 pana in 2012;
  •  costurile anuale alocate de serviciile nationale de sanatate britanice NHS pentru strainii originari din UE care nu lucreaza sunt estimate la 1,5 miliarde de lire sterline.

 

Turismul pentru beneficii, „un mit”

Romanii nu sunt nominalizati pe lista celor mai numerosi imigranti est-europeni care traiesc fara sa munceasca in Regatul Unit.

Polonia, Lituania, Republica Ceha si Slovacia sunt considerate statele din partea de rasarit a Europei care au generat cele mai multe efecte cu impact major in ceea ce priveste migratia in masa in Marea Britanie, se sustine in acelasi articol din The Sunday Telegraph. Lor li se adauga doua tari mediteraneene (Grecia si Portugalia) ce au furnizat Regatului Unit o migratie masiva datorata propriilor dificultati economice.

Studiul realizat la solicitarea comisarului european Laszlo Andor arata ca majoritatea persoanelor din Europa de Est care s-au stabilit in Marea Britanie au facut-o pentru a gasi un loc de munca. Raportul concluzioneaza ca „solicitarile adresate de imigrantii inactivi originari din alte state UE catre sistemul britanic de beneficii sociale au avut un impact foarte redus”. „Concluzia este valabila si in privinta costurilor asociate serviciilor oferite de sistemul de sanatate acestei categorii de persoane”, conform studiului realizat la nivelul UE, ale carui rezultate au fost evidentiate in publicatia The Sunday Telegraph.

Dovezile existentei unei practici larg raspandite in randul est-europenilor de a solicita beneficii sociale „sunt putine”. „Remarcile referitoare la o presupusa practica numita «turism pentru beneficii sociale» nu sunt fondate”, se mai precizeaza in raportul mentionat.

Expertii apreciaza la randul lor ca cei mai multi imigranti care se deplaseaza in interiorul granitelor Uniunii Europene se afla in cautarea unui loc de munca. Ei atrag atentia ca sistemul britanic de acordare a beneficiilor sociale este vulnerabil fiind mult prea permisiv comparativ cu alte state ale Uniunii.

 

Discriminare la beneficii sociale

Statul britanic va fi chemat in instanta pentru ca nu acorda suficient de facil beneficii sociale cetatenilor europeni care traiesc in interiorul granitelor regatului. Procesul a fost initiat de comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune, socialistul maghiar Laszlo Andor, precizeaza The Sunday Telegraph intr-un articol publicat in 13 octombrie.

Andor a reclamat la Curtea Europeana de Justitie faptul ca anumite beneficii sociale sunt acordate in Regatul Unit exclusiv persoanelor care „contribuie la cresterea economiei britanice”, cu scopul de a descuraja imigrantii care practica asa-numitul „turism pentru beneficii sociale”.

Ministerul Muncii si Pensiilor din Marea Britanie a criticat initiativa oficialului UE, atragand atentia asupra riscului de a transforma tara intr-un spatiu extrem de atractiv pentru strainii care isi propun sa traiasca din bani primiti de la stat.

Parlamentarii britanici eurosceptici sustin in replica intensificarea controalelor la frontierele Regatului Unit si limitarea accesului imigrantilor la serviciile sociale.

„Este de-a dreptul incredibil cum proiectul Uniunii Europene a deturnat si distrus ideea originala si generoasa a statului ca garant al bunastarii cetatenilor”, a acuzat parlamentarul conservator Douglas Caswell, citat in The Sunday Telegraph. „Nu mai putem sa continuam sa oferim beneficii si servicii sociale cu larghete si, in acelasi timp, sa permitem oricarui cetatean european sa vina sa se stabileasca in tara noastra. Este momentul deciziei. Eu as fi mai degraba pentru iesirea Marii Britanii din UE, in favoarea mentinerii unui sistem generos de protectie pentru locuitorii tarii”, a punctat politicianul.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!