Drogurile si infractiunile conexe

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie pe data 20 mai 2012

Poate credeti ca, in clipa cand vine vorba de droguri, politia va aresta doar o persoana care este surprinsa ca vinde, dar chiar si simpla detinere poate face obiectul unei amenzi serioase sau al unei condamnari mult mai aspre. In randurile ce urmeaza, vom afla mai multe despre regimul drogurilor, din punct de vedere legal.

 

Cum sunt clasificate drogurile

Conform legilor, orice drog face parte dintr-una din cele trei categorii desemnate in functie de nivelul de periculozitate pe care il are acesta.

Clasa A este aceea a drogurilor de mare risc, cele care au cele mai devastatoare efecte posibile. Aici sunt incluse heroina, cocaina, ecstasy si LSD-ul.

Clasa B este aceea a drogurilor care sunt ceva mai putin periculoase decat cele ce fac parte din clasa A, dar care pot fi suficient de periculoase pentru organism. Aici sunt incluse canabisul si unele amfetamine.

Clasa C este cea in care sunt incluse droguri ceva mai putin periculoase decat acelea din clasele redate anterior. Oricum, ele sunt clasificate ca periculoase si ilegale. Clasa C include ketamina, GHB si unele tranchilizante.

Pentru informatii suplimentare legate de droguri si de clasificarea acestora, puteti apela la http://www.talktofrank.com.

 

O scurta privire referitoare la consumul de droguri in UK

Piata ilegala britanica a drogurilor este una considerata a valora intre 4 si 6,6 miliarde de lire anual:

 • folosirea drogurilor de clasa A creeaza cheltuieli de 15,4 miliarde de lire anual pentru prevenirea criminalitatii sau mentinerea sanatatii;
 • 99% dintre cheltuielile de mai sus sunt cauzate de folosirea gresita a drogurilor, in majoritatea cazurilor fiind implicate cocaina sau heroina;
 • intre o treime si jumatate dintre jafuri, spargeri si alte furturi sunt legate de consumul de droguri.

 

Pedepsele pentru infractiunile legate de droguri

Daca sunteti prins ca aveti asupra dumneavoastra droguri, puteti fi acuzat de posesie de substante ilegale, indiferent daca sunt sau nu ale dumneavoastra.

Daca ati fost surprins intr-o astfel de ipostaza, pedeapsa va fi una care variaza in functie de tipul de drog si de istoricul dumneavoastra personal.

Daca asupra dumneavoastra a fost gasit un drog din clasa C si nu aveti cazier, atunci veti primi un avertisment formal sau o atentionare din partea politiei. Daca la dumneavoastra au fost gasite droguri din clasa A sau B, ori daca aveti un cazier legat de infractiuni de profil, atunci pedeapsa primita va fi una mult mai dura.

Daca aveti sub 17 ani, politia are dreptul de a le comunica parintilor sau celui in grija caruia va aflati despre ceea ce s-a intamplat.

Pedepsele maxime pentru posesia de droguri, pentru fiecare dintre clasele respective, sunt:

 • pana la 7 ani de detentie sau amenda nelimitata (sau ambele) pentru drogurile din clasa A;
 • pana la 5 ani de detentie sau amenda nelimitata (sau ambele) pentru drogurile din clasa B;
 • pana la 2 ani de detentie sau amenda nelimitata (sau ambele) pentru drogurile din clasa C.

Aceste sentinte pot creste daca se descopera ca sunteti dealer sau fornizorul de droguri al unui dealer, chiar daca este vorba de prieteni si nu este implicata nicio suma de bani.

Daca asupra dumneavoastra a fost descoperit canabis, atunci:

 • puteti primi un avertisment pentru posesie, daca sunteti la prima incalcare a legii;
 • puteti primi o amenda pe loc de 80 lire pentru tulburarea ordinii, daca sunteti la a doua infractiune;
 • puteti fi arestat daca sunteti la a treia infractiune de detinere de canabis; acest lucru poate duce la o condamnare si, implicit, la cazier penal;
 • vi se confisca drogurile.

 

Vanzarea sau furnizarea a drogurilor

Pedepsele pentru vanzarea de droguri sunt mult mai dure decat cele existente pentru simpla posesie. Vanzarea sau furnizarea nu se aplica doar dealerilor. Daca politia crede ca intentionati sa impartiti drogurile cu prietenii, atunci asta va insemna ca urma sa le furnizati.

Normal ca politia va fi mult mai rapida in a va pune sub acuzare pentru intentia de a furniza droguri, dar vor lua in calcul cantitatea de droguri pe care o aveati la dumneavoastra, ca si existenta sau absenta cazierului penal.

Pedepsele maxime pentru posesie in vederea vanzarii sau furnizarii unei terte parti a drogurilor sunt:

 • inchisoarea pe viata sau amenda nelimitata (sau ambele) pentru drogurile din clasa A;
 • pana la 14 ani de detentie sau amenda nelimitata (sau ambele) pentru drogurile din clasa B sau C.


Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!