Drum lung pentru Daum

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 9 iulie 2016

Christoph Daum, acesta este numele noului antrenor al naționalei. Un neamț cu rezultate, europetrotter mai ales între Germania și Turcia. Un muncitor care a construit echipe mai peste tot pe unde a fost, și acum se pare că va trece și la construcția unei naționale a României pe care să nu o mai bată o Albania, cum s-a întâmplat la EURO. Desigur, trecutul său are și neguri, iar Gigi Becali le-a speculat de minune când l-a categorosit pe Daum ca “drogangiu” și “prostituat”. Nu ne mai facem probleme cu asta, doar constatăm că dacă un condamnat penal se poate adresa sub forma asta față de un alt om, atunci democrația fie este prea multă, fie nu este prea bună. Însă zilele pe care le trăim sunt ciudate și vor deveni și mai ciudate, așa că nu ne mai punem probleme la care să nu găsim răspuns.

Va merge experimentul german în România? Nu știm. La handbal a funcționat ideea antrenorului străin, și a funcționat chiar foarte bine. Din nefericire fotbalul e ceva mai mult, e “sport de masă”, așa cum se spune, iar masele dau edicte de sub acoperirea semințelor și petului de bere. Nici un antrenor nu a scăpat de mulțime când ceva nu a mers bine, iar mulțimea noastră mai are o particularitate: vrea totul acum. Nu mâine, când s-ar putea construi o generație mai bună, nu poimâine, când aceasta ar putea să dea roade. Nu, ea vrea acum. Iar acum nu prea se poate.

Mai pe scurt, Christoph Daum are sarcina de a face dintr-o generație de ratați o formație cât de cât funcționabilă. Este aproape de imposibil, dar mai știm și că dacă nemții-și pun ceva în minte nu prea se lasă până când nu reușesc.

Poate că federația de la București se va decide să-l lase pe Daum să încerce până la capăt, indiferent de cât de lung e drumul.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!