De la voluntariat la un job full-time

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 27 iunie 2016

graphic designer

Credeţi că un interviu la care v-aţi descurcat foarte bine cântăreşte cel mai mult în faţa unui angajator? Şi gata, primiţi jobul pentru care aţi aplicat? Da… şi… nu. Varianta clasică nu este şi metoda bătută în cuie pentru a primi un job full-time.

Din ce în ce mai mulţi români stabiliţi în Anglia spun că drumul spre jobul mult dorit nu l-au străbătut cu interviuri, recomandări sau teste, ci prin muncă de voluntariat, joburi de vară sau part-time.

Tudor Cristea este un tânăr de 23 de ani care a ajuns în Anglia în urmă cu mai bine de un deceniu. A terminat un colegiu şi o facultate unde avea ca materie grafică şi design. Un domeniu care i-a făcut cu ochiul încă din copilărie şi pe care l-a studiat cu maximum de interes în anii de şcoală. Tocmai în acest sens, în ultimul an când se afla la colegiu a vrut să descopere şi partea practică a acestei meserii. Şi nu a stat mult pe gânduri…

————————————–

„În urmă cu cinci ani, când am început să lucrez pentru această companie care se ocupă de reclame, angajatorii m-au luat doar în part-time şi doar pe timpul verii şi doar pentru evenimentul acela special, care producea grafică pentru expoziţia de flori de la Hampton Court. Câteodată este bine să te mulţumeşti cu puţin, pentru că odată ce faci parte dintr-o companie, există şi alte posibilităţi să creşti.”

Tudor Cristea, 23 de ani, a început să lucreze part-time pentru o companie care i-a oferit în scurt timp un job full-time

————————————–

„Eram ultimul an la colegiu şi făceam grafică şi design. Ştiam că tatăl unei colege din clasă făcea seturi (un fel de reclame) pentru BBC şi am îndrăznit să o întreb dacă există posibilitatea ca tatăl să aibă nevoie de ajutor. Îmi amintesc că se apropia vara şi nu aveam nimic în plan… aşa că m-am gândit că poate reuşesc să muncesc în perioada de vacanţă. Şi astfel, de la tatăl colegei am aflat detaliile unei companii care se ocupă de reclame, pentru care lucrez şi în prezent. Am sunat atunci şi mi s-a spus că au nevoie de cineva pe parcursul verii care să lucreze part-time. Am acceptat, mai mult să câştig experienţă. Şi am început să muncesc ca şi graphic operator, pentru un eveniment foarte mare care se desfăşoară în fiecare an: show-ul de flori de la Hampton Court”, spune tânărul din Bucureşti.

————————————-

„Am câştigat experienţă în perioada în care am lucrat part-time şi acum pot face aproape orice ca şi graphic operator. Pot face şi design la poster… după care pozele sunt trimise la printat, apoi sunt trimise către magazine, iar noi ne ocupăm de ele. Le lipim pe geamuri, vitrine, birouri, pe jos, în funcţie de fiecare reclamă în parte.”

Tudor Cristea

————————————–

 

Un job de vară duce către un job pe viaţă

Pentru că a acceptat un job part-time care, la prima vedere nu pare cea mai bună soluţie de trai, mai ales în Londra, lui Tudor i s-au arătat la scurt timp şi alte oportunităţi.

„După ce am lucrat în acea vară, la scurt timp, cei de la companie m-au sunat şi pentru alte joburi. Eu mi-am dat interesul să fiu cât mai bun, şi în momentul în care s-a întâmplat să mai aibă nevoie de cineva pentru diferite evenimente… m-au contactat. De exemplu, m-au sunat odată pentru un job foarte mare în Harrods, unde trebuia să lucrez noaptea când nu erau clienţi. Am continuat să am proiecte cu ei destul de des. Timp de cinci ani am lucrat în fiecare vară, part-time, pentru această companie, iar în momentul în care aveau nevoie de oameni pentru evenimente mari mă contactau. Deocamdată, vreau să rămân la această companie să capăt mai multă experienţă, pentru că asta contează cel mai mult. Dacă se iveşte ceva pe viitor mai bun la altă companie, se poate să plec, dar deocamdată îmi place aici. Asta îmi doresc să fac şi în viitor”, a povestit, pentru Diaspora Românească, Tudor Cristea.

————————————–

„După o perioadă de part-time, nu contează că sunt două luni sau şase luni, dar ţi se poate face oferta de a rămâne în companie. Dacă eşti bun şi îţi dai interesul în cele câteva săptămâni sau luni, oricine are şansa să primească mai mult. Chiar şi prin voluntariat poţi ajunge la un job full-time.”

Tudor Cristea

————————————–

 

De la şcoală la serviciu…

„Anul trecut, când am terminat universitatea, m-au întrebat care sunt planurile mele pentru viitor, ştiau că vreau să merg în vacanţă în România şi mi-au spus că după ce mă întorc din ţară, să merg să vorbesc cu ei pentru o ofertă de muncă. Aşa am şi făcut… odată întors în Anglia, am vorbit cu ei şi mi-au oferit un job full-time… ziua normală de muncă este de la ora 9 la ora 17.30. Se întâmplă să începem şi la 4 dimineaţa, pentru că unul dintre cei mai mari clienţi ai companiei este Harrods şi noi trebuie să fim în magazin când nu sunt clienţi sau angajaţi. De exemplu, am pregătit Crăciunul în Harrods, pentru că a fost unul dintre cele mai mari evenimente. Am lucrat la tot ce a însemnat reclame, la tot ce magazinul afişează… de la program la oferte şi colecţii noi. Am lucrat la reclame pentru Crăciun, acum lucrăm la Anul Nou Chinezesc, care este pe 31 ianuarie, am lucrat şi lucrăm pentru reclamele de Valentine’s Day, dar ne pregătim deja pentru reclamele care vor anunţa Paştele. Le lipim pe jos, în parchet, în vitrine, pe geamuri…”, spune Tudor.

 

————————————–

Determinare și răbdare

 

Există şi alţi români, cu care Diaspora Românească a luat legătura de-a lungul timpului, care cred că voluntariatul este podul către jobul mult visat.

„Mi-am propus ca în cazul în care se întâmplă să nu reuşesc nimic cu voluntariatul în Poliţie, să îmi găsesc un loc de muncă normal, să strâng nişte bani şi să plec cu firmele de Forensic care au proiecte în voluntariat, în tot felul de locuri din lume: Bolivia, Argentina, Afganistan. Sunt proiecte care se derulează pe şase luni, iar când te întorci ai şi experienţa de care ai nevoie. Sunt firme care îţi plătesc cazarea, mâncarea, chiar drumul, iar tu ca voluntar ai nevoie doar de bani de buzunar. Sunt persoane care mă întreabă de ce fac voluntariat. De ce vreau să lucrez fără să fiu plătită. Eu cred că este un lucru care îţi face bine şi ţie ca om, dar care are un efect pozitiv şi asupra celorlalţi din jurul tău.”

Alexandra Rus, voluntar Kent Fire and Rescue Service

„Am fost şi norocoasă pentru că avusesem în trecut câteva internship-uri: unul de patru luni de zile în China, în Shanghai, apoi în Argentina timp de trei luni, şi un altul de câteva luni în Londra. Practic, am căutat pe internet şi s-a întâmplat să găsesc pe site-ul unei companii mari de arhitectură din Londra, «United Designers», un loc liber. Căutau pe cineva la un nivel mult mai avansat. Am aplicat, deşi mă gândeam că nu am nicio şansă… Mă gândeam că nu am cum să ajung să lucrez pentru ei, pentru că eram la început, nu aveam experienţă. Însă m-au chemat la interviu.”

Ana Maria Spulber, lucrează pentru o firmă de arhitectură

—————————————

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!