Dublinezi pentru o zi

Articol publicat in sectiunea Evenimente românești pe data 11 februarie 2014

Film_Roxanne

23 februarie 2014, 5pm, Dublin

In 2014, Romania participa la selectia oficiala a Festivalului International de Film de la Dublin, cel mai vechi partener al nostru din Irlanda, cu filmul lui Valentin Hotea, „Roxanne”. Regizorul, obisnuit cu circuitele festivaliere, va fi acompaniat la Dublin de criticul Mihai Chirilov, cel mai de succes director artistic de festival din Romania.

Actiunea din „Roxanne”, una dintre cele mai interesante incercari din cinematografia noastra recenta de a aborda tematica dictaturii comuniste si a mostenirii acesteia, se petrece in Bucuresti, la doua zeci de ani dupa Revolutie. In centrul filmului se afla povestea lui Tavi Ionescu (Serban Pavlu), un barbat de 30 de ani putin cam necopt, care afla din dosarul sau de Securitate cum ca ar fi tatal un baiat despre care nu avusese habar. Pornind o investigatie pe cont propriu, Tavi se vede tras inapoi inspre un trecut complicat de unde incep sa iasa la iveala adevaruri urate, ascunse ani de zile, care ii dau peste cap viata. Pentru prima oara, e nevoie ca el sa ia niste hotarari cu adevarat mature.

 

Valentin Hotea

A absolvit regia de film la UNATC in 1995 si a regizat mai multe scurt-metraje, printre care „Unde mergi tu, mielule?” (1990), „Si ce daca?” (1992), „Meditatia” (1994), si doua documentare – „D’ale Bucurestilor” (1995), „Lucy Castle-Hotea” (1996).

Intre 2006 si 2008, a regizat mini-seria „Serviciul Omoruri” pentru TVR si a fost regizor artistic pentru primele episoade din „Fetele marinarului”, de la Antena 1.

 

Mihai Chirilov

A absolvit Facultatea de Electronica din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti in 1994, an in care a inceput sa publice recenzii despre filme in revista „Dilema”. A fost angajat apoi la proaspat-infiintata publicatie lunara „ProCinema”, unde a devenit in scurt timp redactor-sef adjunct.

In 2002, impreuna cu regizorul Tudor Giurgiu, a pus bazele Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), cel mai bun festival de profil din Romania si unul dintre cele mai importante din estul Europei. A infiintat revista lunara de cultura alternativa „Re:publik”, singura publicatie despre film, muzica & cultura urbana din Romania in perioada 2005-2008. S-a ocupat de pagina de film a revistei „Cosmopolitan” si a colaborat (sau colaboreaza) la revista HBO, „Dilema veche”, „Observator cultural” etc.

Din 2006, a participat – impreuna cu ICR New York, Festivalul de Film Tribeca si Festivalul Transilvania – la organizarea festivalului anual de film romanesc de la New York.

Din 2013, continua organizarea aceluiasi festival din partea Romanian Film Initiative, printre fondatorii careia se numara. Este invitat in juriile unor festivaluri de film de prestigiu, precum cele de la Berlin, Chicago, Gotteborg, Hong Kong, Karlovy Vary, Moscova, San Francisco etc.

A sustinut prelegeri despre filmul romanesc la Barcelona, Londra, New York etc. si a curatoriat aproape toate editiile „Zilelor filmului britanic” de la Bucuresti.

 

Unde: Cineworld 8, Dublin

Mai multe detalii despre proiectie aici: http://www.jdiff.com/index.php/festival-2014/movie/roxanne, iar despre intalnirea cu criticul Mihai Chirilov, aici: http://www.jdiff.com/index.php/festival-2014/movie/european_festival_networking_evening#pageIdx=1&morning=1&afternoon=1&evening=1&category=Workshops%20&%20Events

Autor articol: ICR Londra


Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!