„Dumnezeu a fost ucis de Occident”

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 5 august 2013

Londra_Maria Cristiana Marcus

O scrisoare de dragoste pentru România, care critică, în același timp, civilizația țărilor occidentale, a înfierbântat rețelele sociale. Ea a fost redactată de o româncă de 20 de ani, studentă la una dintre cele mai prestigioase universități londoneze. Manifestul a fost preluat de mai multe publicații românești, născând numeroase controverse, după ce a fost aprobată sau condamnată prin intermediul internetului.

 

Împotriva „civilizației” occidentale

Europa Occidentală a devenit „un loc care nu mai are identitate, globalizarea îi distruge încet, încet toate tradițiile…”, în opinia Mariei Cristiana Mărcuş, o româncă studentă la Londra. În statele din Vest „trăiești cu riscul că un islamist extremist poate să bombardeze pentru Allah-ul lui locuitorii unei țări în care el s-a mutat, istoria nu mai poate fi spusă pentru că poate jigni anumite popoare…”, mai crede tânăra. În plus, în civilizația occidentală, „copiii pot fi uciși în pântece de către propria lor mamă – avortul fiind văzut ca o metodă contraceptivă în loc să i se spună crimă, Crăciunul și Paștele, precum și alte tradiții străvechi, sunt doar un prilej de marketing, aici nu există niciun pic de profunzime…”, mai spune Maria Cristiana Mărcuș într-o scrisoare făcută publică cu ajutorul internetului.

În Marea Britanie, ca și în alte state dezvoltate din Europa, ei i se mai pare că: „Relațiile dintre oameni sunt pur profesionale, prietenia, iubirea sunt toate o afacere”; „feminismul distruge relațiile bărbat-femeie tot mai mult”; copii nu mai sunt învățați „să se comporte ca băieței sau fetițe”, fiind lăsați „să își aleagă ce sex vor să aibă, ajungându-se la un număr imens de homosexuali creați de societate”. „Dumnezeu a fost ucis de Occident”, este concluzia textului redactat de Maria Cristiana Mărcuș.

Ea își afirmă, de asemenea, hotărârea de a se reîntoarce în țara natală, imediat după studii. „Dar mă deranjează teribil întrebarea tuturor «Te mai întorci?» Și uimirea clară la auzul unui ferm «da». Acest «DA» nu era atât de ferm înainte de a mă muta în Londra”, mai mărturisește tânăra româncă.

 

Patriotism românesc la Londra

Maria Cristiana Mărcuş are 20 de ani și este studentă la King`s College din Londra. „Sunt studentă în Londra la una dintre cele mai bune universități europene. Sunt mândră că am reușit să ajung aici și le voi fi recunoscătoare părinților mei pentru educație și efortul material extraordinar pe care l-au depus pentru a mă trimite la studii de calitate mereu”, declară ea.

Scrisoarea sa a făcut vâlvă pe internet, după ce a fost postată chiar de autoare pe contul personal, în rețeaua de socializare Facebook. Textul a fost preluat apoi de publicația ieșeană 7est, în 24 iulie, sub titlul „Student român la Londra: «Dumnezeu a fost ucis de Occident, VREAU SĂ MĂ ÎNTORC ACASĂ!»” Apoi a ajuns în paginile altor numeroase ziare românești.

Totuși, „manifestul” scris al Cristianei nu se află la prima sa apariție. Același text a mai putut fi citit și anul trecut, în preajma datei de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Atunci, el a fost redat integral în cotidianul Adevărul, ediția de Constanța. „Deşi este fiica unui om de afaceri şi ar putea avea traiul unei tinere mondene, Maria umblă desculţă, doarme sub cerul liber, în taberele dacice, iar hainele ei preferate sunt straiele tradiţionale. Face parte dintr-o asociaţie de reconstituire istorică, Terra Dacica Aeterna… Aşa am întâlnit-o şi în vacanţa de vară (2012 – n.r.), la Festivalul Antic Tomis, când a venit la Constanţa împreună cu camarazii ei”, au scris cei de la Adevărul.

„Nu ştiu dacă sunt patriotă. Şi Stalin, şi Ceauşescu au fost patrioţi. Eu iubesc România pentru neamul şi pământul ei absolut special. Am început să-mi iubesc ţara cu atâta patos călătorind şi, mai ales, citind. Şi în România, dar şi în peste alte 20 de ţări. Astfel am descoperit că până la urmă bogăţia noastră e sărăcia…”, declara Maria Cristiana Mărcuș cu acea ocazie.

 

România reală și România ideală

România pe care Maria Cristiana Mărcuș o iubește este una ideală, diferită de țara noastră reală. „Iubesc la România în primul rând românii. Şi poate că văd şi chipurile atâtor români din trecut care au suferit enorm sau chiar şi-au dat viaţa pentru credinţa lor românească. Ei reprezintă modelele mele de oameni politici, nu aceşti hoţi, trădători de ţară şi de neam de la putere şi din opoziţie”, scrie studenta din Londra în scrisoarea sa ajunsă pe internet.

„Suntem o generaţie crescută într-o scârbă pentru patrie, am crescut cu televiziuni care critică ţara mereu, am crescut fiind educaţi să admirăm valorile occidentale «superioare» şi ideale”, se mai afirmă în același text.

Iar criticile Cristianei la adresa României reale continuă cu o succesiune de întrebări retorice: „(…) De ce televiziunile în marea lor majoritate au numai show-uri de divertisment, mondene şi alte astfel de programe pierde-vreme în loc de discuţii politice, istorice, educative, economice? De ce acceptăm ca securiştii comunişti, care nu au fost niciodată judecaţi pentru activitatea lor comunistă, să ne conducă în continuare prin politică şi educaţie? De ce acceptăm ideile occidentale cu braţele deschise? De ce acceptăm ca bărbaţii noştri să fie carne de tun pentru NATO, dar nu suntem în stare să ne recuperăm Moldova de peste Prut după atâţia ani de la căderea comunismului? De ce acceptăm ca în continuare memoria luptătorilor anticomunişti, care au jertfit totul pentru ţara lor, să fie călcată în picioare, şi la 22 de ani de la aparenta schimbare a regimului încă nu le sunt recunoscute meritele?…”

 

Dezbatere pe internet

Peste 800 de comentarii au fost postate de români, în doar trei zile, numai pe website-ul 7est.ro, unul dintre primele care au popularizat textul scris de Maria Cristiana Mărcuș. Majoritatea au criticat afirmațiile tinerei…

„Când tatăl este Sorin Mărcuș, iubitul Monicăi Iagăr, finul lui Adrian Enache, care are afaceri cu obiecte de lux…, când te preia șoferul direct din aeroport, cu geamurile fumurii, și ajungi la vila din Snagov, unde te arunci imediat în piscină, chiar dacă ești îmbrăcată de mii de lire sterline, e normal să îți placă România”, a opinat un cititor sub semnătura „Student”.

„Eu aș vrea să văd scrisoarea unui student român plecat din Bacău la București și care stă în cămin și lucrează pe șase milioane la call center și nu are timp de toate cursurile și are restanțe pe care le plătește, alături de absențe… Și după ce termină într-un final nu are loc la angajat pentru că toate posturile se dau tot pe pile…”, este părerea lui Petrică. Mesajul său a fost cel mai apreciat de cititori, primind 265 de voturi de susținere.

„Mă voi întoarce în România atunci când nu o să-mi mai fie frică să merg noaptea pe stradă, când din mașini nu o să se mai asculte manele, când doamna de la poștă sau secretariatul facultății îmi va zâmbi politicos, când oamenii nu vor mai întoarce capul când un alt cetățean este bătut sau jefuit pe stradă, când nu mai trebuie să dau șpagă la doctor…”, a scris Simona. Părerea ei a fost apreciată de 173 de cititori.

„BRAVO! De mii de ori: Bravo! Te admir, Cristiana! Suntem un popor cu mentalitate de sclavi, ne lăsăm calcați în picioare de toți și de tot ce ne este străin, niște snobi, cosmopoliți, care știm doar să îngenunchem în fața străinilor și să importăm de la ei toate idioțeniile… Numai în noi stă puterea de a schimba ceva! O admir din tot sufletul pe această fată!… BRAVO! BRAVO! BRAVO!”, exclamă Ania. Postarea sa a primit 16 voturi negative.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!