După dezastrul din 2014, mai vrem să votăm?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 8 aprilie 2016

Londra_alegeri presedinte 2014_colaj_sectii vot Brent+ICRDeși alegerile locale bat la ușă, principala preocupare a politicienilor români este cea a alegerilor parlamentare. Acestea vor configura noua majoritate parlamentară și, pe cale de consecință, noua guvernare a țării. Votul românilor din diaspora revine în atenție, chiar dacă dezastrele provocate în unele capitale europene la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 nu au fost soluționate nici până astăzi, iar ambasadorii responsabili se află în aceleași funcții, unii fiind doar schimbați dintr-o capitală în alta.

Conform noilor reguli electorale, românii care au domiciliul sau reședința în străinătate se pot înscrie la vot pentru alegerile din acest an în Registrul electoral, inclusiv cu opțiunea pentru votul prin corespondență. „Înscrierile se pot face până cel mai târziu cu 48 de ore după începerea perioadei electorale pentru alegerile parlamentare”, se arată într-un comunicat transmis de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Data alegerilor parlamentare din acest an nu a fost încă stabilită, însă ele vor fi organizate fie la sfârșitul lui noiembrie, fie la începutul lunii decembrie, pentru că alegerile legislative precedente au avut loc în data de 9 decembrie 2012. Deoarece perioada electorală începe cu 90 de zile înainte de ziua votării, termenul de înscriere în Registrul electoral expiră, cel mai probabil, la sfârșitul lunii august sau în primele zile ale lunii septembrie.

În comunicatul AEP se mai precizează faptul că, „pentru cei care doresc să voteze prin corespondență, este obligatorie înscrierea în Registrul electoral cu această opțiune”. „Cei interesați trebuie să depună personal sau să trimită prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință o cerere scrisă, datată și semnată, însoțită de o copie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și o copie a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine. Modelul cererii poate fi descărcat de pe site-ul Autorității Electorale Permanente și de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Verificarea înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență se poate face online, după cinci zile de la expirarea termenului de înscriere, accesând site-ul Registrului Electoral și introducând datele personale”, se arată în comunicatul citat. 

AEP îi încurajează pe alegătorii români să se înscrie în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență, „pentru a beneficia de facilitatea de a vota de acasă, printr-o procedură simplă și de scurtă durată, evitând astfel costurile unei deplasări și aglomerația de la secțiile de votare”.

„Autoritatea recomandă și alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate care nu optează pentru votul prin corespondență să se înscrie în Registrul electoral, deoarece înregistrarea le oferă facilitatea de a vota la o secție de votare din apropierea domiciliului sau reședinței, scutind astfel costurile și timpul pierdut cu deplasarea la secțiile de votare de pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale. Această precizare nu este întâmplătoare, întrucât, cu mici excepții,  votul în institutele culturale nu a fost posibil la ultimele alegeri, deși el a fost solicitat de unii diplomați.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!