Dupa romani, vin bulgarii

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 21 iulie 2013

„Mai intai romanii, iar acum, bulgarii”, titreaza tabloidul Daily Express in editia online din 12 iulie. Cotidianul anunta un nou „val” de „zeci de mii” de imigranti care se pregatesc sa vina in Marea Britanie, dupa 1 ianuarie 2014. „Valul” va fi alcatuit de aceasta data, nu din romani, ci din vecinii lor de la sud de Dunare.

„Aproximativ 20% dintre bulgarii cu varste cuprinse intre 15 si 55 de ani planuiesc sa se mute intr-un alt stat al Uniunii Europene in urmatorii cativa ani. …Iar Marea Britanie reprezinta a doua destinatie posibila in topul preferintelor locuitorilor Bulgariei, imediat dupa Germania. Deci, circa 80.000 dintre ei ar putea ajunge in tara noastra”, se arata in articolul din Daily Express. Tabloidul citeaza agentia Afis ca sursa a acestor date obtinute in urma unui sondaj de opinie realizat la solicitarea Parlamentului European.

Posibila venire in numar mare a bulgarilor in Marea Britanie a fost asociata imediat cu imigrantii de etnie roma de pe strazile din centrul Londrei, despre care presa britanica a scris, pana de curand, ca ar fi cetateni romani. „Chiar ieri (joi, 11 iulie – n.r.), un grup de tigani a fost acuzat ca fiind responsabil pentru cresterea infractionalitatii in zonele cele mai exclusiviste din centrul Londrei… Cifre oficiale arata ca acestia comit mai mult de o treime din furturile din buzunare care sunt reclamate in cartierul londonez Mayfair”, scriu cei de la Daily Express. „Trebuie sa ne opunem in continuare amenintarii noilor valuri de imigranti proveniti din Uniunea Europeana, luand in permanenta in considerare faptul ca protejarea frontierelor nationale este mai importanta decat respectarea normelor impuse de UE”, a opinat parlamentarul conservator Stewart Jackson, citat in Daily Express.

 „In conformitate cu normele europene, guvernantii sunt obligati sa ridice toate restrictiile impuse pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari, cu incepere de la 1 ianuarie 2014”, se mai subliniaza in acelasi articol.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!