Dușul scoțian de la Consiliul Rusia-NATO

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 iulie 2016

Meeting of the NATO-Russia Council

Consiliul Rusia-NATO a început miercuri la Bruxelles, mulți dintre participanți mizând pe un progres real, în condițiile în care tensiunile dintre cele două părți au crescut în ultimele zile, după summitul Alianței de la Varșovia. Cele două părți au însă puncte de vedere diferite.

Viaceslav Nikonov, membru al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, susține că nu sunt șanse ca relațiile dintre cele două părți să se îmbunătățească declarând pentru CNN că „acest consiliu Rusia-NATO a fost creat pentru managementul crizei”, însă „de fiecare dată când a existat o criză, Occidentul a încetat comunicarea”. În acest moment „nu mai are niciun rost”, este opinia sa.

Serghei Markov, directorul Institutului pentru Studii Politice din Moscova și consilier la Kremlin, vede în schimb o rază de lumină după ce „NATO a renunțat la politica «nebună» de a tăia orice contact cu Moscova”. Potrivit acestuia, cele două tabere ar putea ajunge la un compromis, astfel încât să oprească sau măcar să rărească incidentele dintre avioanele și navele rusești și cele americane.

Înființat în 2002, Consiliul NATO-Rusia „servește drept principala structură pentru progres în relațiile dintre NATO și Rusia”. În 2008, NATO a condamnat Rusia pentru recunoașterea Abhaziei și Osetiei de Sud ca state independente în timpul conflictului cu Georgia. De asemenea, NATO a sistat orice cooperare civilă și militară cu Rusia în 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. Sistarea cooperării este încă în vigoare, însă NATO susține că a păstrat dialogul politic și a lăsat deschise canalele pentru comunicarea militară de-a lungul crizei.

Pe de altă parte, în opinia lui Nikonov, „cu patru noi batalioane în Polonia și țările baltice și un scut antirachetă în România și Polonia, pare că se pregătesc de război cu Rusia”, făcând referire evident la NATO.

Tensiunile dintre Rusia și NATO au crescut în ultimele zile, după ce Alianța Nord-Atlantică a spus la summitul de la Varșovia că Rusia „a încălcat valorile, principiile și angajamentele care stau la baza relației NATO-Rusia”. Aceste declarații au primit un răspuns plin de dispreț de la Ministerul rus al Apărării. „Chiar și o analiză preliminară a rezultatelor întâlnirii (de la Varșovia – n.red.) arată că NATO continuă să existe într-o lume politico-militară imaginară”, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Maria Zakharova, care a adăugat că NATO este fixat pe o amenințare inexistentă din Est.

 

Avioanele de luptă, punct comun

Singura zonă în care cele două tabere par să fie pe aceeași lungime de undă este legată de situația din ultimele luni, în care avioane de luptă și nave militare ale Rusiei și NATO s-au apropiat prea mult unele de altele. Ambele tabere sunt de acord că astfel de incidente sunt periculoase și ceva trebuie făcut. Ministerul Apărării din Rusia a arătat, la finalul lui iunie, că vrea să introducă o nouă regulă care obligă avioanele militare să aibă transponderele pornite în permanență (pentru a putea fi detectate) când zboară deasupra Mării Baltice – un spațiu aerian neutru, dar aglomerat, unde au avut loc multe dintre aceste incidente. Moscova a spus că va ridica această problemă la Consiliul Rusia-NATO. De asemenea, la Varșovia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sugerat ceva similar. „Vom continua să căutăm un dialog constructiv și semnificativ cu Rusia. Ca să ne facem clare intențiile. Ca să eliminăm orice neînțelegeri. Și ca să reducem riscul ca incidentele militare să scape de sub control”, a punctat Stoltenberg.

 

Rusia: „Europenii nu vor Rusia dușman”

Rusia a amenințat că va avea reacții față de acțiunile anunțate ale NATO de a avea batalioane în Europa de Est, fiind de părere că este nevoie de măsuri pentru contrabalansarea NATO. Aleksandr Grusko, reprezentantul Rusiei la NATO, a remarcat că noile acțiuni pregătite de Alianță, inclusiv desfășurarea a patru batalioane multinaționale cu câte 1.000 de soldați în Letonia, Estonia, Lituania și Polonia, subminează securitatea din regiune și amenință Rusia, care va trebui să reacționeze. „Acum nu mai există un echilibru al forțelor așa cum exista înainte de toate aceste pregătiri ale NATO. NATO trebuie să fie contrabalansat, este nevoie de anumite măsuri de contrabalansare”, a spus Grusko la televiziunea Rossia-24, potrivit agenției ruse Tass.

Oficialul rus a mai declarat că Rusia ar fi „împinsă către vremurile Războiului Rece” și că „până la urmă, europenii ar trebui să realizeze că a avea în Rusia un posibil dușman în contextul menținerii potențialului militar este o situație fără ieșire”. Grusko a subliniat că Rusia are acorduri bilaterale cu peste 20 de state membre ale NATO, pe care este gata să le îmbunătățească, și și-a mai exprimat disponibilitatea de a încheia acorduri și cu alți membri ai NATO. „Deocamdată nu se întâmplă nimic. NATO nu a prezentat idei concrete despre cum ar trebui să arate un acord Rusia-NATO. (…) Așa că mingea este în terenul SUA”, a conchis Grusko.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!