DW: Cu un premier inculpat, în România se cere un „Pontexit”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 iulie 2015

Victor Ponta_pontexitVictor Ponta, singurul premier european care a rămas în funcție deși este inculpat într-un dosar de corupție, continuă să facă înconjurul presei internaționale. În România, scrie Deutsche Welle, se cere un „Pontexit”, după ce procurorii au anunțat că premierul român este pus sub acuzare pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală și spălare de bani.

„Pontexit”-ul folosit de jurnaliștii germani se referă la o demisie a lui Ponta, un joc de cuvinte care face aluzie la Grexit, ieșirea Greciei din zona euro. Vocile care îi cer plecarea lui Ponta din Guvern sunt acum și mai puternice, notează jurnaliștii germani, inclusiv printre foștii susținători ai prim-ministrului român.

„În timp ce Europa sărbătorește evitarea unui Grexit care părea iminent, în România se cere un Pontexit, iar cei care cer demisia premierului socialist sunt din ce în ce mai vocali”, notează DW.

Când a început ancheta împotriva lui Ponta, în urmă cu mai bine de o lună, președintele Klaus Iohannis i-a cerut acestuia să plece de la conducerea Executivului, acuzându-l că obstrucționează justiția. Ponta a fost acuzat și de conflict de interese, însă a rămas cu imunitatea intactă după un vot înăbușit în Parlament, mai scrie DW. Jurnaliștii germani fac o trecere în revistă a dosarului instrumentat de DNA, amintind că Ponta este acuzat de 17 infracțiuni de fals sub semnătură privată, spălare de bani și complicitate la evaziune, comise pe vremea când era avocat.

 

Fuga în Turcia și susținerea PSD

La începutul lunii iunie, când acuzațiile împotriva sa au fost făcute publice, Ponta a plecat în secret în Baku, unde a participat la deschiderea Jocurilor Europene, împreună cu omologii săi din Turcia și Belarus, Recep Tayyip Erdogan și Alexander Lukasenko, precum și cu președintele rus Vladimir Putin. Din capitala Azerbaidjanului, Ponta a zburat în Turcia pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale la genunchi. Președintele Klaus Iohannis nu a fost informat despre niciuna dintre aceste călătorii.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ponta a revenit la București și și-a informat colegii din PSD că pleacă temporar de la conducerea partidului, pentru a preveni deteriorarea imaginii PSD.

Jurnaliștii germani mai amintesc că imaginea premierului – și chiar a partidului din care face parte – a fost pătată în 2012, atunci când o comisie universitară independentă l-a acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. El a convocat imediat o comisie care a respins acuzațiile, iar ulterior a renunțat voluntar la titlul de doctor. În vara 2012, a încercat suspendarea președintelui de la acea vreme, Traian Băsescu, însă tentativa sa a eșuat. În toamna trecută, a fost zdrobit la alegerile prezidențiale de Klaus Iohannis.

„Deocamdată, PSD îl susține. Nu de multă vreme, Ponta spunea că va rămâne în funcție până la alegerile din 2016. Justiția va hotărî, însă, dacă Ponta își păstrează locul de la Palatul Victoria”, conchide DW.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!