E timpul să îți faci ochelari?

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 5 iunie 2015

Ai senzația de vedere în ceață, de amețeală, ai ochii roșii, care lăcrimează puternic? Înseamnă că a venit timpul să te adresezi unui medic oftalmolog. Acestea sunt primele simptome ale unor ochi bolnavi.

De asemenea, dacă ai nevoie să îndepărtezi obiectele pentru a le vedea clar, dacă întâmpini probleme în a vedea obiectele aproape de tine, dacă vederea devine încețoșată când încerci să citești înseamnă că ai nevoie de un examen de specialitate.

Acest lucru poate fi arătat și de disconfortul la nivelul ochilor sau de durerile de cap frecvente atunci când citești sau lucrezi la calculator pentru o perioadă mai lungă de timp.

O persoană care are nevoie de ochelari poate avea și acea privire neclară, cu pete întunecate sau lucioase. Dacă vezi pete plutitoare, dacă lecturezi cu dificultate sau dacă ai ochii obosiți, acestea sunt alte semne de avertizare că ochelarii sunt necesari.

 

Sfaturi pentru sănătatea ochilor

Copiii care stau prea aproape de televizor, care țin obiectele extrem de aproape de ochi sau nu văd bine să citească la tablă au nevoie, de asemenea, de ochelari.

La copii este indicat un consult la 3-6 luni, datorită faptului că dioptriile evoluează mai repede în perioada de creștere.

La adulți, medicii recomandă o consultație de rutină o dată pe an sau ori de câte ori apar semne de îngrijorare.

Pentru cei care nu văd la distanță (miopi) sau pentru cei care nu văd la citit (hipermetropi), principalul semn care trebuie să îi trimită la medicul oftalmolog este vederea mai slabă, însoțită de dureri de cap, dificultăți de concentrare și lăcrimare.

Pentru stabilirea dioptriilor exacte, medicul are nevoie de mai puțin de o oră, în care va testa ochii cu minimum două aparate diferite. Trebuie explicate exact simptomele, pentru stabilirea unui diagnostic cât mai corect.

Specialistul va analiza inclusiv structurile ochiului, pentru descoperirea anumitor modificări (fundul de ochi, polul anterior, tensiunea din ochi).

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!