Economia britanică duce lipsă de… imigranţi

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 14 iulie 2014

Performanţele mediului de afaceri din Regatul Unit s-au diminuat în ultimii trei ani, din cauza politicii anti-imigraţie promovată de actualul guvern de la Londra, demonstrează un studiu efectuat recent, ale cărui rezultate au fost publicate în ediţia din 3 iulie a Financial Times.

 

Se caută specialişti…

O investigaţie sociologică realizată de centrul Migration Observatory din cadrul Universităţii Oxford la solicitarea celor de la Financial Times a analizat modificările intervenite pe piaţa britanică a muncii, cu privire la posturile de management ocupate de imigranţi. Au fost urmărite în special cazurile de străini cu înaltă calificare care s-au stabilit în Regatul Unit în ultimii trei ani.

Cifrele rezultate arată cu claritate scăderea numărului de specialişti veniţi în această ţară din afara UE, din ţări din Asia, Africa sau America între anii 2011 şi 2013. Această diminuare a fost compensată prin creşterea cu 53% a imigranţilor cu înaltă calificare din alte state importante ale UE, ca Franţa şi Germania, mai reiese din acelaşi studiu. În consecinţă, numărul specialiştilor din regat a ajuns să fie mai mic anul trecut cu 10%, respectiv cu 28.000, comparativ cu anul 2011.

„Aşa se face că, în plin proces de redresare economică, piaţa muncii din Marea Britanie se confruntă cu absenţa unei oferte suficiente de specialişti. Iar cei care sunt totuşi recrutaţi provin dintr-un spaţiu incomparabil mai restrâns faţă de aria de talente internaţionale la care Regatul Unit avea acces în trecut”, comentează cei de la Financial Times.

 

Dependenţi de inginerii est-europeni

Economia Regatului Unit a ajuns să fie dependentă de specialiştii cu înaltă calificare veniţi din alte state ale Europei, se arată în articolul din Financial Times. „Inginerii veniţi în această ţară din estul Europei sunt singurii care ajută dezvoltarea industriei naţionale, într-un moment în care Marea Britanie duce lipsă de ingineri”, a reacţionat John Cridland, directorul general al CBI, o organizaţie non-profit formată din asocierea mai multor companii cu scopul de a susţine dezvoltarea mediului de afaceri britanic.

Acesta a mai atras atenţia că imaginea Regatului Unit va avea de suferit în alte zone ale lumii, cu precădere în Asia, fiind văzut ca o ţară în care imigranţii nu sunt bine primiţi. „Am remarcat în ultimul timp, pe pieţele internaţionale, percepţia că Marea Britanie nu manifestă suficientă deschidere când vine vorba de imigranţii cu înaltă calificare şi de antreprenori”, a spus Cridland.

Politica actualului guvern faţă de imigranţi a fost criticată şi de Barbara Roche, preşedinta organizaţiei Migration Matters Trust, politician laburist şi fost ministru. „Trebuie să ne hotărâm: ori rămânem deschişi faţă de imigranţi şi absorbim forţa de muncă de înaltă calificare în favoarea redresării şi dezvoltării economiei sau părăsim Uniunea Europeană şi reducem drastic imigraţia, cu riscul de a arunca Marea Britanie într-o nouă criză”, a subliniat Roche.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!