Economia britanică: Realitatea contrazice statisticile

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 3 octombrie 2013

Semnele revigorării economice remarcate frecvent în ultima perioadă de analiştii şi mass-media din regat nu se regăsesc în viaţa de zi cu zi a românilor din această ţară. Aceştia susţin că nivelul de trai din Marea Britanie este încă mult scăzut comparativ cu cel care se înregistra în urmă cu 5 ani.

Economia britanică a crescut peste aşteptări în primele două trimestre ale acestui an, au informat ziarele britanice în ultimele săptămâni, citând date statistice oficiale. Şi indicele inflaţiei a înregistrat o uşoară scădere, iar rata şomajului se diminuează constant. Mai mult, pe piaţa imobiliară, preţurile caselor au crescut, revenind la valorile înregistrate înaintea declanşării recesiunii din 2008, se arată într-un articol publicat de BBC News în 17 septembrie. Iar volumul vânzărilor de autoturisme second hand în 2012 a fost mai mare decât cel înregistrat în 2007, conform aceleiaşi publicaţii.

Situaţia economiei britanice dă semne de revenire, judecând după toate aceste informaţii. În realitate însă, lucrurile nu stau aşa…

 

O excepţie numită Londra

Preţul caselor din Anglia a înregistrat creşteri record, reiese din ultimele rapoarte ale Oficiului Naţional de Statistică (ONS), citate în ediţia online a BBC News din 17 septembrie.

„Indicele preţului de vânzare a locuinţelor calculat exclusiv pentru zona Angliei este în prezent de 0,9%, valoare mai mare decât cea înregistrată în ianuarie 2008”, scriu cei de la BBC News.

Aceste informaţii sunt contrazise de T.S., unul dintre specialiştii români de pe piaţa imobiliară din Regatul Unit.

„Da, într-adevăr, şi cei de la compania Halifax au transmis date din care reiese un oarecare reviriment al pieţei imobiliare din Marea Britanie. Dar, această situaţie este valabilă numai la Londra. În restul ţării, realitatea este complet diferită. Iar per total, criza pieţei continuă să se adâncească”, susţine românul.

În capitala Regatului Unit se întâmplă un fenomen aparte, ne-a mai explicat el. „Aici, cererea este foarte mare. Practic, 35-40% din achiziţiile imobiliare ce au loc la Londra sunt plătite integral cu bani cash, de către investitori străini. Din această cauză, preţurile cresc foarte mult”, a adăugat T.S.

„Cât despre articolele apărute în presă şi informaţiile pe care acestea le conţin, acestea pot fi interpretate ca încurajări lansate indirect de către anumiţi analişti ai pieţei mobiliare. Ei speră ca, în acest fel, oamenii să devină mai încrezători şi, în timp, blocajul pieţei din ultimii ani să fie îndepărtat”, crede românul.

 

Preţul locuinţelor în nordul Marii Britanii

Preţurile caselor la Londra au crescut cu 9,7% în ultimul an, conform datelor ONS. „Capitala Marii Britanii este singura zonă care a înregistrat o asemenea creştere. În alte zone din Marea Britanie, creşterea a fost de doar 0,8%. Iar în Scoţia, Ţara Galilor şi nordul Angliei, preţurile au scăzut”, recunosc cei de la BBC News.

„Sunt zone din Anglia foarte afectate de recesiune, în care nu mai sunt locuri de muncă, şi ca atare, preţurile de vânzare ale caselor au ajuns să fie derizorii. Aceasta după ce numeroşi oameni care şi-au luat în trecut locuinţe prin credit ipotecar nu au reuşit să-şi mai plătească ratele. În mod firesc, proprietăţile au fost recuperate de creditori. Iar băncile le-au scos la vânzare la preţuri minime pentru a-şi diminua pierderile”, a comentat, pentru Diaspora Românească, şi Costin Z., economist român care trăieşte la Londra şi urmăreşte cu atenţie evoluţiile de pe piaţa imobiliară. El ne-a dezvăluit că a întâlnit situaţii concrete de acest fel, unde se aplică programe guvernamentale prin care se vând locuinţe pentru preţuri extrem de mici, cu condiţia ca cel ce cumpără să se mute în imobilul respectiv şi chiar să investească pentru a-l întreţine. „O casă cu trei dormitoare, care în Londra costă în jur de 200.000 de lire sterline sau mai mult, poate fi achiziţionată pentru doar £50.000, în Blackpool (nord-vestul Angliei – n.r.), de pildă”, ne-a mai declarat Costin Z.

 

„Capcanele” de pe piaţa auto

Tranzacţiile comerciale cu autoturisme second-hand din Marea Britanie a ajuns anul trecut la nivelul înregistrat înainte de începerea recesiunii din 2008-2009, se arată în ultimul raport anual publicat de compania British Car Auctions (BCA).

„Unul dintre efectele recesiunii pe piaţa auto a fost, într-adevăr, acela că oamenii au renunţat să-şi mai cumpere maşini noi şi au preferat să-şi ia maşini second-hand. Aceasta a dus la creşterea volumului de vânzări de autovehicule folosite”, a comentat, pentru Diaspora Românească, Traian C., un român care se ocupă de tranzacţii auto la Londra.

Dincolo de această analiză care se referă doar la volumul vânzărilor însă, preţurile de achiziţionare a maşinilor second-hand au crescut semnificativ, susţine acesta. „Îmi amintesc că înainte de anul 2008 puteai să-ţi cumperi o maşină relativ bună pentru numai 500 de lire sterline. Şi acum se găsesc autoturisme la un asemenea preţ de vânzare, dar sunt, în general, rable…”, subliniază Traian C.

Şi ar mai fi un aspect negativ, în opinia acestuia. „Cei care vor să-şi cumpere acum un autoturism vor observa că sunt foarte puţine puse în vânzare direct de proprietar. Majoritatea autoturismelor disponibile sunt vândute de către intermediari. Ei câştigă introducând un comision suplimentar la preţul de vânzare, fapt ce creşte artificial costul maşinii”, mai apreciază Traian C.

————————————–

„Cred că articolele de îmbrăcăminte sunt singurele care nu s-au scumpit semnificativ. În rest, costul vieţii a crescut mult la Londra faţă de acum 6 ani. Nu pot să uit că la început, când am ajuns la Londra, am plătit chirie de 120 de lire sterline pentru a ocupa un pat într-o cameră în care mai stăteau două persoane. În prezent, nu mai găseşti cazare în condiţii similare fără să plăteşti cel puţin £200. Atunci, ca persoană singură, cheltuiam 30 de lire sterline săptămânal pe coşul necesar de alimente. Acum nu plătesc niciodată mai puţin de 45-50 de lire sterline pentru aceleaşi produse. Iar preţul unei călătorii cu autobuzul era până în 2008 de doar 90 de pences, în timp ce acum a ajuns să coste £1,40. Şi, în acelaşi timp, salariile au crescut prea puţin, nereuşind să ţină pasul cu scumpirile.”

Mihai, un român de 32 de ani care trăieşte la Londra din 2006

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!