Economia britanică a revenit la nivelul anului 2008 și a înregistrat cea mai rapidă creștere dintre statele dezvoltate

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 31 iulie 2014

Economia britanică a depășit cu 0,2% nivelul la care aceasta se situa la începutul anului 2008, înainte de declanșarea recesiunii din același an, rezultă din ultimele date oficiale comunicate de Oficiul Național de Statistică (ONS) și preluate de BBC News, în ediția online din 25 iulie. Vârful a fost atins datorită creșterii de 0,8% înregistrate în al doilea trimestru al acestui an, conform ONS.

Domeniul serviciilor din Marea Britanie este singurul în care s-a depășit cu mult situația înregistrată în urmă cu șase ani, înaintea declanșării crizei economice. Acesta reprezintă, însă, aproximativ 80% din activitatea economiei naționale, se precizează în articolul din BBC News. Construcțiile, producția industrială și celelalte sectoare cheie se situează, de asemenea, aproape de nivelul la care acestea se aflau în 2008.

Marea Britanie a devenit astfel economia cu cea mai rapidă rată de creștere din rândul grupului G7 al țărilor dezvoltate, au remarcat și reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI). Aceștia au prognozat că economia britanică va crește cu 3,2% până la sfârșitul anului, apreciere care depășește previziunile de doar 2,8%, avansate anterior pentru Regatul Unit, referitor la anul 2014.

Totuși, veniturile pe cap de locuitor nu au cunoscut o ascensiune similară în Marea Britanie. Analiștii apreciază că vor mai trece încă trei ani până când acestea vor ajunge la nivelul la care se aflau în perioada premergătoare recesiunii. Ei pun întârzierea pe seama productivității încă slabe înregistrate la nivelul regatului și a faptului că populația țării a crescut simțitor în ultimii ani.

————————————–

„Am atins în acest moment un punct important în parcursul nostru economic, pe care l-am planificat pe termen lung.Rezultatul se datorează eforturilor depuse în ultimii ani de către toți locuitorii Marii Britanii…”

George Osborne, ministrul finanțelor britanice

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!