Economia britanica vazuta de critici….

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 23 decembrie 2013

Anunturile pozitive facute de cancelarul britanic George Osborne cu ocazia declaratiei anuale „Autumn Statement” 2013 nu i-au sensibilizat pe adversarii sai politici din parlamentul britanic cu sediul in Westminster Palace. Nici economistii nu au parut impresionati de optimismul ministrului de finante conservator. Acestia au acuzatfaptul ca economia britanica se afla inca intr-o „gaura”. Si nu au crezut in promisiunea revigorarii totale a economiei nationale pana in 2018, asa cum a prognozat George Osborne.

 

Austeritatea continua

„Ne aflam inca intr-o mare gaura”, a avertizat Paul Johnson, directorul Institutului pentru Studii Fiscale (IFS), citat de BBC News. „Marea Britanie a fost nevoita sa imprumute peste 100 miliarde de lire sterline in acest an. Iar aceasta suma este mult mai mare decat cea pe care o estima cancelarul George Osborne in 2010, cu referire la anul in curs”, a mai adaugat directorul IFS.

El s-a aratat dezamagit, de asemenea, pentru masurile de austeritate care continua sa isi faca prezenta in „Autumn Statement” 2013.

 

Standardul de viata britanic in picaj

Reprezentantii opozitiei parlamentare laburiste au criticat, la randul lor, pretentiile privind relansarea cu succes a economiei nationale britanice, care razbat din declaratia „Autumn Statement” 2013, rostita de George Osborne la 5 decembrie.

Ei i-au amintit ministrului de finante ca o persoana care munceste in Marea Britanie castiga inca, in medie, cu 1.700 de lire sterline mai putin comparativ cu venitul de care se bucura la nivelul anului 2010, datorita dezechilibrelor existente intre cresterea preturilor si cea a salariilor.

„Nici nu imi amintesc sa mai fi avut in trecutul nu foarte indepartat o scadere atat de dramatica in ceea ce priveste standardele de viata ca si in prezent”, a comentat in acest sens Ed Balls, ministrul de finante in guvernul din umbra alcatuit de opozitia parlamentara. El l-a acuzat pe George Osborne ca se afla intr-o stare de „negare” privind realitatea cu care se confrunta in prezent economia Marii Britanii.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!