Economia creste, angajarile stagneaza

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 25 noiembrie 2013

Economia Romaniei a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, luand prin surprindere pe toata lumea. Romania a avut in T3 cea mai puternica crestere economica din Uniunea Europeana fata de trimestrul al doilea, de 1,6%, scrie Ziarul Financiar.

Anul agricol de exceptie si industria au contribuit din plin la cresterea economica surprinzatoare de 4,1% din al treilea trimestru, aceasta fiind cea mai mare ascensiune a PIB de cand a inceput criza mondiala, comparabila cu cea din T3 2011. Fata de al doilea trimestru din 2013, avansul economiei a fost in T3 de 1,6%, aducand Romania pe pozitia de lider in topul european, cu cea mai puternica crestere economica.

Desi activitatea economica se revigoreaza, impactul nu se resimte foarte mult la nivel fiscal, deoarece avansul economiei se bazeaza pe exporturi si o agricultura care este nefiscalizata, in timp ce consumul stagneaza, ceea ce se vede la nivelul incasarilor din TVA, mai noteaza Ziarul Financiar. Ritmul de crestere a veniturilor bugetare a fost in primele noua luni la jumatate fata de cresterea anuala bugetata, evolutia incasarilor bugetare reflectand doar partial ascensiunea economiei.

Analistii atrag atentia ca agricultura foarte buna mascheaza performanta slaba a economiei si arata ca evolutia economiei este „dezechilibrata” – in timp ce agricultura si industria au contributii favorabile importante la avansul economiei, comertul retail si constructiile continua sa dezamageasca.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete:

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!