Economia românească a crescut în 2015

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 martie 2016

Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut anul trecut cu 3,7% față de anul precedent, până la 710,3 miliarde lei (circa 159 miliarde euro), arată primele date preliminare ale INS, care confirmă estimarea semnal, publicată la jumătatea lunii februarie.

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2015, economia a crescut, în ultimul trimestru al anului trecut, cu 1,1%, în termeni reali, mai arată statisticile oficiale, citate de News.ro.

Pe partea de formare a PIB, consumul a stimulat puternic afacerile din comerț, repararea autovehiculelor, transport, depozitare, hoteluri și restaurante, sectoare în care activitatea s-a majorat cu 6,4%.

„La creșterea PIB, în anul 2015 față de anul 2014, au contribuit toate ramurile economiei, cu excepția agriculturii, silviculturii și pescuitului”, precizează Institutul de Statistică.

Construcțiile au înregistrat o creștere a activității cu 8,8%, în timp ce sectorul informațiilor și comunicațiilor a înregistrat o creștere a activității cu 11,8%. Industria, care contribuie cu 23,2% la formarea PIB, a crescut anul trecut cu 2%,

În urma acestor evoluții, informațiile și comunicațiile au ajuns să contribuie cu 5,7% la economia românească, în timp ce agricultura a scăzut la o pondere de doar 4,2% din PIB, arată datele oficiale.

Impozitele nete pe produs, o măsură a valorii taxelor și impozitelor încasate de autorități din economie, s-au majorat cu 5,7% în 2015.

Pe partea de utilizare a PIB, avansul economic a fost susținut de cheltuielile pentru consum ale populației, în creștere cu 6,2% față de anul precedent. Investițiile în economie au revenit pe creștere în 2015, cu un avans de 7,5%, după volum, mai arată datele INS.

În schimb, importurile au crescut mai mult decât exporturile, comerțul exterior având o contribuție negativă la creșterea economică.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!