Economii după introducerea cardului de sănătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 26 iunie 2015

Numărul serviciilor medicale raportate în mai, prima lună de utilizare a cardului național de sănătate, a scăzut semnificativ și, implicit, s-au redus cheltuielile cu 100 milioane de lei, a declarat ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu.

„Prima lună de card de sănătate a adus o scădere a numărului de servicii. Astfel, dacă în aprilie 2015 s-au raportat 15.546.030 servicii, în mai au fost 12.228.000. O scădere semnificativă (3.318.030) a serviciilor decontate și validate. Ne apropiem astfel de ceea ce ne doream, ca numărul de servicii raportate să fie la fel cu numărul de servicii validate”, a declarat Bănicioiu, citat de Mediafax.

El a mai spus că economiile astfel obținute, de 100 milioane de lei, vor rămâne în sistemul de sănătate. „Eu sper să crească și după aceea, vom decide unde îi vom repartiza”, a mai declarat Bănicioiu.

Cardul național de sănătate trebuia să fie, din 1 mai, unicul sistem de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, însă utilizarea sa a generat o serie de probleme. Astfel, la 1 mai nu primiseră cardurile toți asigurații, iar validarea serviciilor cu cardul s-a făcut cu dificultate, fiind raportate de medic blocaje și întârzieri în sistemul informatic.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, spunea, pe 28 mai, că speră ca, în două luni, toate problemele legate de cardul național de asigurări de sănătate să fie rezolvate, iar din august, serviciile medicale să poată fi acordate numai în baza acestui document.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!