Economiile din bănci, neprofitabile

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 31 iulie 2015

Câștigurile la depozitele pe termen scurt au ajuns la un nivel atât de jos, încât economiile din bănci nu mai sunt profitabile. 

În cazul sumelor mici, clienții pot retrage chiar mai puțin decât au depus din cauza nenumăratelor comisioane, relevă o analiză Digi24.

Băncile mari au ajuns să ofere și câștiguri de numai 1,5% pe an și acestea impozitate cu 16%. Și cum România se pregătește de inflație negativă, dobânzile vor scădea și mai mult.

Cei care vor să-și pună banii la treabă au, totuși, la dispoziție și alte variante. Variantele propuse de brokeri sunt bursa ori fondurile mutuale. Românii au plasat deja în astfel de fonduri aproximativ 20 miliarde de lei, ceea ce înseamnă cam un sfert din câți bani au depus în bănci.

„Poți să iei acei 10.000 de lei și să spui că nu vreau să pierd mai mult de 50%, te duci spre fonduri monetare, restul îl plasezi într-un portofoliu care să cuprindă cât mai bine sectoarele economice”, spune Ovidiu Dumitrescu, analist financiar, citat de Digi24. Astfel plasați, banii economisiți ar fi adus câștiguri mai mult decât duble față de un depozit bancar.

„În ultimul an, indicele bet a crescut cu 5%, este compus din cele mai lichide zece companii de la Bursa de Valori București. Adică 500 lei câștig la 10.000 de lei, din care scădem comisionul de tranzacționare și impozitul de 16%. După toate dările, suma tot ar fi mai mare decât dacă banii erau duși la bancă”, adaugă el.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!