Economiile in lire sterline, nerentabile

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la zi pe data 2 septembrie 2013

Modalitatile de a economisi bani in Marea Britanie folosind instrumente financiare speciale in acest scop nu mai reprezinta o solutie pentru romanii din aceasta tara. Specialistii din domeniu atrag atentia asupra rentabilitatii scazute si a dobanzilor mici oferite in prezent de operatorii de pe piata de profil.

Detinatorii de conturi de economii din Marea Britanie sunt condamnati sa piarda o suma cumulata in valoare de 33 miliarde de lire sterline in urmatorii trei ani, din cauza politicii monetare a bancii nationale britanice. Cifra a fost avansata prin intermediul unui articol publicat de The Telegraph, in 20 august, pe baza unui calcul efectuat de economistii de la Fundatia Save our Savers (SoS). Acestia au tinut cont de dobanda de referinta practicata de Banca Angliei, dar si de indicele inflatiei previzionat in Regatul Unit pentru urmatorii ani.

 

Inflatia bate dobanda

Dezechilibrul existent in prezent intre indicele inflationist si dobanda de referinta impusa de banca centrala britanica este in defavoarea persoanelor care pun bani deoparte folosind produse specifice pentru economisire, sustin surse din cadrul asociatiilor de protectie a economiilor populatiei. Iar rata inflatiei se va mentine ridicata in raport cu valoarea dobanzii de referinta practicata de Banca Angliei cel putin pana in 2016, dupa cum reiese din previziunile reprezentantilor bancii nationale.

Cand inflatia este mai ridicata decat randamentul instrumentelor de economisire, banii stocati in astfel de depozite ajung sa se devalorizeze. Cu alte cuvinte, dobanda castigata de deponenti devine mai mica decat cresterea costurilor de trai. O astfel de situatie se consuma in prezent, prin faptul ca valoarea economiilor depuse intr-un cont bancar de economii de o persoana oarecare isi multiplica valoarea cu maxim 1,66% anual, in timp ce rata inflatiei anuntata oficial este de 2,8%.

In circumstante economice normale, menirea Bancii Angliei ar trebui sa fie aceea de a creste rata dobanzii de referinta la nivel national pentru a provoca scaderea indicelui actual al inflatiei pana la valori de sub 2%. Cei care gandesc politica monetara a statului au acceptat insa, in ultimii ani, sub presiunea consecintelor crizei economice, valori ale inflatiei care depasesc 2,5%.

Canadianul Mark Carney, numit recent in pozitia de nou guvernator al Bancii Angliei, a anuntat ca dobanda de referinta fixata la nivel national va ramane la valoarea scazuta de 0,5% pana cand rata somajului se va diminua simtitor. Aceasta este in prezent de 7,8%, iar specialistii Bancii Angliei isi doresc ca valoarea acesteia sa ajunga mai mica de 7 procente. Analistii considera ca o asemenea descrestere nu ar putea fi realizata inainte de anul 2016.

In consecinta, persoanele care isi tin economiile la banca sunt expuse la inca trei ani de potentiale pierderi, ca urmare a rentabilitatii scazute a mijloacelor de economisire.

 

Salvati economiile populatiei!

Reprezentantii Asociatiei Save our Savers care apara drepturile persoanelor care economisesc bani au efectuat un calcul menit sa reflecte exact pierderile la care sunt expusi oamenii ce se gandesc sa puna bani deoparte in urmatorii ani. Ei au luat in calcul o suma medie de 1.200 miliarde de lire sterline depuse intr-un an in conturile bancare detinute de populatie special pentru a economisi bani. Aceasta ar putea creste cu 1,66%, conform dobanzii maxime oferite, prin respectivele produse de economisire. Raportand cifra la rata inflatiei rezulta o diminuare a valorii totale cu 33,8 miliarde de lire sterline, sustin cei de la Save our Savers (SoS).

„Cifrele pot fi privite ca simpla ilustrare a prejudiciului cauzat detinatorilor de conturi de economii; ele arata, insa, lipsa de respect cu care sunt tratati oamenii de catre guvernanti si de cei care gandesc politica monetara a tarii”, a afirmat Jason Riddle, de la SoS. „Este o situatie exceptionala! Tinta inflatiei fixata de Comisia de Politica Monetara a Bancii Angliei a fost de 2%. Acest prag a fost confirmat recent, in luna martie a acestui an. Totusi, noul guvernator Mark Carney a decis unilateral sa modifice tinta pana la valoarea de 2,5% pentru indicele inflatiei. Ne intrebam daca avea legitimitatea sa procedeze in acest fel”, a mai afirmat contrariat Jason Riddle.

Singura speranta a detinatorilor de economii ar fi revigorarea rapida a economiei britanice. Aceasta ar permite Bancii Angliei sa adopte o dobanda de referinta mai mare. Valoarea actuala de 0,5% a acestei dobanzi a fost stabilita la acest nivel imediat dupa izbucnirea recesiunii, in martie 2009, cu scopul de a incuraja imprumuturile si a sprijini politica de creditare a bancilor. O crestere a respectivei valori ar genera, pe de alta parte, marirea valorii ratelor bancare platite de oameni in cazul obtinerii unui credit ipotecar (mortgage).

 

Cele mai „atractive” dobanzi

Un castig anual de 4,5% garantau, la inceputul lui 2010, cele mai atractive instrumente financiare care dadeau oamenilor posibilitatea de a-si depune banii destinati economiilor, oferindu-le in schimb o dobanda fixa. Aceasta valoare a scazut in prezent pana la 2,44%, conform website-ului financiar Moneysupermarket.com.

Un singur produs destinat economiilor populatiei existent in oferta actuala a operatorilor financiari din Regatul Unit a fost gandit astfel incat sa asigure deponentilor o anumita relaxare privind efectele inflatiei asupra economiilor proprii. Skipton Building Society da o dobanda de 3,5% celor care isi lasa economiile in grija companiei. Produsul este foarte solicitat de deponenti, in ciuda obligatiei blocarii economiilor pe timp de sapte ani, mai sustin cei de la Moneysupermarket.com.

Bancile si operatorii de servicii financiare continua sa micsoreze dobanzile destinate celor care vor sa faca economii, sustin si reprezentantii website-ului thisismoney.co.uk, intr-un articol din 21 august.

Cea mai atractiva dobanda pentru depozitele de economii pe termen de un an este de 1,62%, fiind oferita in prezent de compania Britannia BS, subsidiara a Co-operative Bank. Urmeaza, intr-un clasament alcatuit de acelasi website, produsele de economisire oferite de cei de la Post Office, cu o dobanda de 1,59%, si bancile Halifax, respectiv Nationwide, care platesc 1,28%, in aceleasi conditii.

Deponentii care isi lasa banii in grija companiilor specializate timp de doi ani pot primi dobanzi maxime de 1,77% (Britannia BS), 1,72% (Aldemore) sau 1,68% (Halifax, Tesco, State Bank of India – UK, Close Brothers si Investec). Se ofera, de asemenea, dobanzi de 2,04% (ICICI Bank) sau de 1,02% (Britannia BS) in cazul depozitelor de economii pe termen de trei ani.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!