The Economist: Scrisoare de bun-venit pentru romani si bulgari

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 25 decembrie 2013

The Economist_Invitatie romani in UK

Romani, Marea Britanie va asteapta cu bratele deschise! Politicienii britanici se inseala, iar oamenii din aceasta tara va vor accepta. In realitate, Economia Regatului Unit are mare nevoie de voi! Acesta este mesajul transant, transmis in 21 decembrie de saptamanalul britanic „The Economist”, o publicatie elitista care se distribuie intr-un tiraj de peste 1,5 milioane de exemplare in SUA, Marea Britanie si alte state importante ale Europei Occidentale. Revista a publicat in acest sens o scrisoare deschisa, ca invitatie adresata direct romanilor si bulgarilor de a veni in aceasta tara.

Publicam in continuare textul integral al acesteia.

 

 

SUNTEȚI BINEVENIȚI!

Scrisoare deschisa catre cetatenii romani si bulgari

21 decembrie 2013 – The Economist

„Ziarele britanice sunt pline cu povesti despre lipsurile si saracia in care va duceti viata, despre „apetitul” vostru pentru beneficii sociale sau despre infractionalitatile pe care le comiteti. Politicienii britanici s-au raliat impotriva normelor europene privind libertatea circulatiei, ce va vor permite sa calatoriti oriunde in UE si incearca din rasputeri sa va restrictioneze accesul la ajutoare banesti. Iar locuitorii Regatului Unit au ajuns sa va fie mai ostili decat germanii ori francezii: peste jumatate din britanici considera in prezent ca guvernantii de la Londra ar trebui sa va limiteze prezenta in Marea Britanie, chiar daca astfel de masuri sunt impotriva legii. Probabil ca aveti impresia, in consecinta, ca nu sunteti doriti in aceasta tara.

Va inselati! In numele intregii Marii Britanii – tara de origine a publicatiei noastre The Economist – va adresam invitatia sa veniti si sa munciti aici. Incepand cu 1 ianuarie 2014 puteti sa va stabiliti oriunde in Uniunea Europeana. Și nadajduim ca multi dintre voi vor alege Regatul Unit. Dealtfel, Marea Britanie a fost cea care v-a ajutat sa aderati la UE, iar politicienii nostri stiau de la inceput ca intr-o zi o sa ne bateti la usa, desi acum, ei par sa fi uitat acest lucru.

Poate ca va va fi greu la inceput. Dar nu va trece prea mult timp pana cand veti ajunge sa va simtiti confortabil in interiorul societatii britanice, dupa cum ne arata istoria multor alte valuri de imigranti sositi in trecut in aceasta tara.

 

Mai mult decat ne-am asteptat

Nu aveti nicio vina pentru faptul ca multi dintre locuitorii prezenti ai Marii Britanii va sunt impotriva. Actuala situatie li se datoreaza polonezilor, in mare parte. In urma cu zece ani, Regatul Unit a fost unul dintre singurele trei state care si-au deschis larg portile pentru imigrantii din Polonia si din celelalte state din Europa Centrala si de Est care au fost acceptate atunci in Uniunea Europeana. Guvernantii din acea vreme au dat asigurari populatiei ca doar cateva zeci de mii de oameni din respectivele tari vor veni pe taram britanic si ca o vor face doar pentru o perioada limitata, nu foarte indelungata. Dar au venit peste jumatate de milion de polonezi. Erau muncitori in agricultura, la recoltarea culturilor de varza sau vopsitori care au ales sa munceasca in constructii si au ajuns sa ia locurile de munca ale localnicilor, fiind disciplinati si prezenti cu punctualitate la inceperea programului de lucru. Și, in final, acestia s-au dovedit a fi fiinte umane care s-au stabilit definitiv in regat, cu familiile lor si au dat nastere propriilor copii in aceasta tara. Iar noi nu eram in totalitate pregatiti pentru aceasta…

Liderii britanici au gresit acum un deceniu in aprecierea numarului polonezilor si a est-europenilor ce urmau sa vina in Regatul Unit, iar guvernantii britanici din prezent sunt pe cale sa faca o eroare si mai mare, evaluand incorect efectele prezentei acestor imigranti in tara noastra. Politicienii pretind ca est-europenii reprezinta o povara asupra serviciilor sociale si asa vulnerabile, ca urmare a masurilor de austeritate impuse in ultima perioada. Este un non-sens! Vorbim despre oameni tineri, activi, «in putere», care nici macar nu au nevoie de aceste servicii. Ei contribuie cu 35% mai mult la trezoreria nationala, platind taxe, decat consuma din bugetul de stat, apeland la servicii de ajutorare sociala. Școlile si spitalele britanice au numai de castigat, pentru ca, in lipsa acestor contributii, ele ar fi suferit reduceri bugetare mai severe. Iar valoarea salariilor nu se depreciaza prea mult din cauza acestor imigranti. Est-europenii sunt cei care fac economia britanica mai prospera, diminuand proportia datoriei publice in raport cu  Produsul Intern Brut. Iar daca si voi, cei care urmeaza sa veniti, veti face la fel, veti asigura ascensiunea economica a Marii Britanii.

Din pacate insa, sondajele de opinie nu mint. Putini britanici va doresc prezenta aici. Aceia dintre voi care vor alege sa traiasca din furt sau din cersetorie – vor exista inevitabil si astfel de cazuri – se vor afla in continuare pe prima pagina a ziarelor britanice. Dar, in mod surprinzator, acest aspect s-ar putea sa va fie de ajutor. Britanicii, in prezent atat de contrariati de prezenta imigrantilor romani si bulgari in Regatul Unit, vor descoperi o realitate complet diferita, care le va face placere. Ei vor fi surprinsi in mod placut cand vor vedea ca majoritatea romanilor si bulgarilor au venit aici pentru a munci, nu pentru a abuza de pe urma beneficiilor acordate de stat.

Piata muncii din Marea Britanie este cea mai flexibila din Europa. Economia sa este in prezent in plina crestere. Standardul de viata al oamenilor din aceasta tara nu a avut prea mult de suferit. Sondajele de opinie care releva opozitia sustinuta a populatiei fata de prezenta romanilor si bulgarilor in regat dezvaluie in acelasi timp ca britanicii sunt gata sa va accepte sa munciti alaturi de ei. Marea Britanie este o tara deschisa fata de imigranti. Veti descoperi aici, cu precadere in Londra, tot felul de indivizi exotici, care au fost poate, la randul lor, priviti cu dispret cand au sosit pentru intaia oara, pe aceste meleaguri. Dar daca sunteti totusi ingrijorati de aceste aspecte, puteti pur si simplu sa pretindeti ca veniti din Italia, de pilda. Oricum nimeni nu isi va da seama…”

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!