Economiști: Creșterea salariilor și reducerea TVA vor susține consumul

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 decembrie 2015

Creșterea veniturilor populației și reducerea TVA vor alimenta o creștere susținută a consumului și anul următor, stimulând însă importurile, iar România trebuie să gestioneze cu prudență momentul de creștere economică pentru a nu reveni la dezechilibrele de dinaintea crizei, potrivit PwC.

„În România consumul crește cu 6-7% anual pe fondul creșterii veniturilor populației și al reducerii TVA la alimente. În condițiile în care începând cu 1 ianuarie 2016 se va reduce și cota standard de TVA și vor intra în vigoare majorări salariale semnificative în sectorul public, ne așteptăm la o creștere susținută a consumului și pe parcursul anului viitor”, a declarat Bogdan Belciu, partener, Consultanță pentru Management, PwC România.

„Din păcate însă, o parte a acestui consum sporit va fi satisfăcută din importuri, ceea ce s-ar putea să antreneze o majorare a deficitului balanței comerciale și chiar presiuni de depreciere pentru moneda națională. România ar trebui să gestioneze cu prudență acest moment de accelerare a creșterii economice pentru a nu reveni la dezechilibrele macroeconomice ce au caracterizat perioada anterioară crizei financiare din 2008-2009”, a mai spus el, citat de Mediafax.

Potrivit economiștilor PwC, ambele motoare ale cheltuielilor de consum – venitul real disponibil și rata de economisire – au jucat un rol în această tendință ascendentă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!