Economişti: Misiune dificilă pentru noul preşedinte

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 21 noiembrie 2014

impozite_1

Rezultatul alegerilor prezidenţiale i-a luat prin surprindere pe bancheri. Dincolo de victoria lui Klaus Iohannis, ei sunt îngrijoraţi de cum va arăta economia anul viitor. Golul bugetar lăsat în urmă de măsurile electorale va fi greu de acoperit în lipsa unor taxe şi impozite mărite, relatează Digi24.

Totuşi, luni, după anunţarea rezultatelor la alegeri, premierul Victor Ponta a declarat că lumea trebuie să stea liniştită pentru că nu vor fi mărite taxele şi impozitele şi nici nu va fi schimbată cota unică de impozitare.

„E util sau inutil, cum doriţi, să vă precizez că s-a terminat campania electorală şi bineînţeles, nu schimbăm nici cota unică, nici nu mărim taxe. Asta e, până la urmă, astea sunt armele fiecărui partid în alegeri, însă acum vreau ca toată lumea să stea liniştită că nu se măresc taxe şi impozite şi, dimpotrivă, avem un buget de pregătit pentru 2015-2016 care să continue creşterea economică şi măsurile sociale care ne-au asigurat creşterea”, a afirmat Ponta, după o şedinţă a coaliţiei de guvernământ, informează Medafax.

 

Guvern mai generos

Noul preşedinte al României va avea o misiune dificilă, pentru că va trebui să lucreze cu un guvern de stânga, cred economiştii băncilor.

„Faptul că partidul de guvernare a pierdut alegerile în pofida unor semne clare că candidatul acestora era cel favorit cred că sugerează că e posibil să avem un Guvern şi mai generos în următorii ani”, spune Vlad Muscalu, economistul-şef al unei bănci, citat de Digi24.

Deja măsurile sociale luate până acum de Guvern prin majorarea salariilor unor bugetari sau a pensiilor ridică nota de plată la câteva miliarde de lei.

„Discutăm în total de în jur de 15 miliarde de lei, care trebuie acoperiţi prin măsuri pe partea de venituri sau pe partea de cheltuieli sau pe ambele părţi ale bugetului”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Economiştii cred, însă, că scenariul unei creşteri de taxe şi impozite este aproape inevitabil.

„Unele decizii care s-au luat în ultimele luni au creat un deficit care va trebui acoperit din venituri în anul 2015. Probabil vom vedea o combinaţie între un deficit mai mare şi creşterea anumitor impozite”, a spus Radu Crăciun, economist-şef al unei bănci comerciale.

Eventualele schimbări politice ar putea duce la o redesenare a majorităţii în Parlament, care să dea o altă componenţă a Guvernului. Deocamdată, însă, prioritatea actualului Executiv ar trebui să fie construcţia bugetului pe anul următor şi reluarea discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, cred economiştii.

Agenţia de presă Mediafax a publicat săptămâna trecută, înaintea turului doi al alegerilor, un document elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) – ministrul delegat pentru muget, care cuprinde mai multe propuneri de ordin fiscal, printre care renunţarea la cotă unică de 16%, începând din 2016, şi introducerea cotei progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%.

De asemenea, documentul include propunerea de creştere a impozitelor locale pe proprietate cu câte 25% în 2015 şi 2016.

 

Atenţionare de la FMI

Fondul Monetar Internaţional a cerut săptămâna trecută României să nu pună în pericol progresele realizate în ultimii ani în privinţa ţinerii sub control a cheltuielilor, în condiţiile în care guvernul condus de Victor Ponta pare că va încheia anul viitor programul cu instituţia financiară.

„Există un angajament din partea României să continue consolidarea situaţiei fiscale. Aşteptăm ca acest angajament să fie respectat”, a declarat, la Sofia, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, citat de Mediafax.

El a arătat că a fost făcut un efort mare pentru ca economia României să fie întărită. „A fost făcut un efort atât de mare pentru ca economia să devină mai puternică şi mai rezistentă la şocuri, prin această stabilitate sporită rezultată din faptul că starea conturilor bugetare este mult mai bună decât în urmă cu şase ani. În aceste condiţii, credem că este extrem de important pentru România să nu pună în pericol acest progres considerabil”, a spus Tolosa.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!