Educarea copilului la domiciliu

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ pe data 4 mai 2015

copil+mama_teme1

Majoritatea părinţilor îşi trimit copilul la şcoală, dar aveţi dreptul de a alege să-l educaţi acasă. Ca părinte, trebuie să vă asiguraţi că acesta va primi educaţie full-time încă de la vârsta de 5 ani.

 

Ce vi se cere?

Lucrurile pe care trebuie să le ştiţi despre educaţia acasă sunt:

 • nu trebuie să fiţi profesor calificat pentru a vă educa copilul acasă;
 • copilul nu este obligat să urmeze National Curriculum sau să dea testele naţionale, dar ca părinte sunteţi obligat de lege să vă asiguraţi că acesta primeşte educaţie full-time, potrivită pentru vârsta, abilităţile şi aptitudinile sale;
 • orice educaţie specială de care ar avea nevoie acesta trebuie să fie recunoscută;
 • nu aveţi nevoie de permisiune specială din partea autorităţilor sau şcolii pentru a-l educa acasă, dar trebuie să anunţaţi şcoala în scris dacă veţi decide să vă retrageţi copilul de acolo;
 • va trebui să anunţaţi în scris autorităţile dacă decideţi să-l retrageţi de la o şcoală specială;
 • nu aveţi nevoie să urmaţi orele de şcoală, zilele sau semestrele;
 • nu este nevoie să aveţi un orar strict, nici să faceţi lecţiile în mod formal;
 • nu există fonduri publice destinate celor care decid să-şi educe copilul acasă;
 • unele autorităţi locale pun la dispoziţie un ghid pentru aceste situaţii, inclusiv materiale referitoare la National Curriculum.

 

Rolul autorităţilor locale

Autorităţile locale pot face o anchetă informală vizavi de părinţii care decid să-şi educe copilul acasă, pentru a se asigura că acesta primeşte o educaţie adecvată. Dacă autoritatea locală a decis să facă o astfel de anchetă, puteţi dovedi că educaţia pe care o primeşte copilul este adecvată prin:

 • scrierea unui raport;
 • punerea la dispoziţie a unor exemple legate de progresele copilului (caiete de lucru, teste);
 • invitarea unui reprezentant al autorităţii locale acasă, copilul urmând să fie sau nu prezent;
 • întâlnirea cu un reprezentant al autorităţii locale în afara casei, copilul urmând să fie sau nu prezent (reprezentanţii autorităţii locale nu au acces automat la domiciliul dumneavoastră).

Dacă autoritatea locală decide că educaţia pe care o primeşte copilul nu este una adecvată sau relevantă, atunci ea ar putea emite un ordin de a-l duce pe acesta la şcoală.

Deşi din punct de vedere legal nu sunteţi obligaţi să informaţi autoritatea locală de momentul în care aţi decis să vă educaţi copilul acasă, nu este deloc o idee rea să faceţi asta. Singura excepţie de la acest lucru o reprezintă situaţia în care copilul urmează o şcoală specială, prin intermediul aranjamentelor făcute de autoritatea locală. În acest caz, este nevoie de permisiunea autorităţii locale înainte ca numele copilului să fie scos din registrele instituţiei.

Dacă vă retrageţi copilul de la şcoală pentru a-l educa acasă, va trebui să informaţi şcoala de acest lucru, în scris. Este de preferat, dar nu obligatoriu, să notificaţi autoritatea locală de orice schimbări semnificative vizavi de educaţia copilului, cum ar fi schimbarea adresei de domiciliu.

 

Aflaţi mai multe despre educaţia la domiciliu

Multe dintre autorităţile locale pun la dispoziţie informaţii online referitore la educaţia copilului acasă. Următorul link vă va permite să introduceţi detaliile referitoare la domiciliul actual şi să vă redirecţioneze către autoritatea locală relevantă: http://local.direct.gov.uk/LDGRedirect/index.jsp?LGSL=1&LGIL=8&ServiceName=Find%20out%20about%20educating%20your%20child%20at%20home.

Cum să începeţi să vă educaţi copilul acasă: http://www.heas.org.uk/.

Informaţii utile familiilor care ai căror copii sunt educaţi în afara şcolii: http://www.education-otherwise.org.uk/.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!