Efectul referendumului: mai multe acte de rasism

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 1 iulie 2016

angry man_pointing finger

La nici 24 de ore după Brexit, românii stabiliți în Regat ne povestesc că au văzut și au simțit o atitudine bizară venită din partea englezilor care până înainte de referendum păreau colegii, vecinii și prietenii… aproape perfecți.

Ce s-a întâmplat peste noapte? Ce s-a declanșat așa, dintr-odată, se întreabă în cor cei care nu înțeleg de ce ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a schimbat în câteva ore comportamentul britanicilor cu care românii glumeau, râdeau și împărțeau, nu demult, chiar și „pachetul de acasă”.

 

Șeful, cel mai bun prieten… până la Brexit

De câteva zile, Marian, un român în vârstă de 43 de ani stabilit în Northampton, spune că dezamăgirea este la ea acasă. Nu înțelege de ce atitudinea englezilor s-a schimbat peste noapte. Mai exact după noaptea Brexitului.

„Este dezamăgitor și nu pot să înțeleg, oricât de mult aș încerca să găsesc o explicație, de ce Brexitul acesta a declanșat o oarecare ură împotriva imigranților. Spun asta pentru că trăiesc acest lucru pe propria piele. Mă înțelegeam foarte bine și cred eu că încă mă înțeleg la fel de bine cu șeful meu, care este englez. Am vorbit mult despre ieșirea Marii Britanii din UE. El spunea că asta nu se va întâmpla niciodată, că englezii se simt în siguranță în UE și că el va vota negreșit pentru a rămâne. Numai că s-a schimbat ceva, imediat a doua zi după referendum. Omul nu mai este cum era, atitudinea sa este alta. Glumele lui sunt ironice acum. În plus, simt că mă evită într-o oarecare măsură. Și am rămas de-a dreptul șocat după ce am văzut că și-a lipit pe mașină un autocolant pe care scrie «Go back to your country!» (Întoarceți-vă în țara voastră!) M-am simțit prost. Am luat-o personal. Cum poate un om cu care am împărțit nu de multe ori pachetul de acasă, care a fost la mine acasă, cu care m-am simțit bine… weekenduri în șir, am ieșit la grătare, la restaurante, să se schimbe peste noapte? El cunoaște povestea mea în detaliu, știe cât de greu mi-a fost, știe că muncesc, că plătesc taxe, că nu iau beneficii. La fel de bine îi cunoaște și pe prietenii mei, alți români și deodată face astfel de lucruri. Ce înseamnă asta? Că a devenit rasist peste noapte? Eu unul nu înțeleg…”, ne povestește nedumerit românul în vârstă de 43 de ani.

—————————————

„Tind să cred că totul a fost o mască. Că omul a avut aceste gânduri și porniri dintotdeauna ascunse undeva în mintea sa, doar că s-a conformat. Acum, după rezultatul referendumului, totul a ieșit la suprafață. Și-a dat arama jos de pe față, cum se spune… pentru că și glumele sale sunt ironice la adresa mea. Primul lucru în dimineața după Brexit m-a întrebat «Ți-ai făcut bagajele?», bineînțeles așa cu zâmbetul pe buze. De obicei, mă întreba dacă sunt ok și imediat ce am la pachet, sarmale, tochitură, chiftele… cuvinte pe care le pronunța în limba română…”

Marian, 43 de ani

—————————————

 

„Când te muți?”

O schimbare de atitudine din partea colegului de apartament, britanic bineînțeles, a trăit și Liviu, un tânăr în vârstă de 36 de ani din București care locuiește în prezent în Scoția. Românul spune că s-a împrietenit rapid cu acesta, însă odată cu Brexitul s-a năruit întreaga amiciție.

„Eu împart apartamentul cu el, de fapt el este landlordul. Tipul este foarte zen, un om care nu prea își face griji, care merge la serviciu, lucrează la un call center și imediat cum ajunge acasă, își desface o bere și se așează pe canapea, unde și adoarme.

Am discutat în ultimele două luni despre multe, inclusiv despre referendum. Nu mi-a spus niciodată cum va vota, dar din conversațiile noastre m-a făcut să cred că își dorește ca țara sa să rămână în Uniune. L-am anunțat încă de când am ajuns la el în casă că intenționez să mă mut în Londra la un moment dat. Mi-a spus doar să îl anunț cu vreo două săptămâni înainte.

Toate bune și frumoase, nu am avut nicio neînțelegere, doar că vrând-nevrând a doua zi după referendum am discutat despre acest subiect. Era inevitabil, toată lumea vorbea. Mi-a spus așa pe un ton foarte bossy că se bucură de rezultat, că și el a votat de asemenea pentru ieșirea din UE. Am fost surprins, așa că l-am întrebat de ce. Iar răspunsul lui m-a lăsat fără cuvinte. La început mi-a spus că nu a crezut că acest lucru se va întâmpla cu adevărat, iar apoi a zis că a votat Leave pentru că vrea să vadă cum este și în afara Uniunii. Nu înțeleg ce a vrut să spună, probabil nici el nu știe, pentru că bineînțeles că l-am întrebat și a început să vorbească pe lângă subiect. Că se teme de atentate, că vin prea mulți refugiați și tot așa, după care brusc m-a întrebat mai în glumă, mai în serios, pentru că am citit asta pe fața lui, când mă mut, dacă am găsit ceva în Londra. Ceea ce chiar m-a pus pe gânduri. Din acea zi face glume proaste la adresa vecinilor, niște polonezi cu care era prieten până zilele trecute..”, ne povestește Liviu despre schimbarea de atitudine a landlord-ului cu care locuiește.

—————————————

S-au schimbat englezii peste noapte?

 

„Majoritatea colegilor mei englezi nu s-au sfiit să spună ce și cum vor vota înainte de referendum. Toți se băteau cu pumnul în piept că fără niciun dubiu își vor pune pixul pe „Remain”. Ei bine, nu știu cum au votat, însă cert este că atitudinea lor s-a schimbat la 180 de grade imediat a doua zi, după anunțarea rezultatului. În ce fel? Au devenit ignoranți, au început să facă tot felul de glume la adresa altor colegi… italieni, spanioli, portughezi. Mai mult decât atât, în momentul în care un coleg le-a cerut să semneze acea petiție care circulă pe internet, pentru un al doilea referendum, au spus clar un foarte hotărât NU, împachetat în stilul caracteristic, bineînțeles. Că nu se va întâmpla așa ceva, că este imposibil, că să nu mai visăm la așa ceva, că le este frică de așa ceva…”

Cristina, 30 de ani

„Plutește așa o boare de rasism în aer. Ceva-ceva s-a declanșat odată cu rezultatul Brexitului. Lucrez numai printre englezi și am simțit acest lucru, chiar am discutat cu șefa mea despre acest subiect. Englezii nu au ceva personal cu românii sau cu polonezii sau cu italienii, doar că au ajuns la saturație. Nu mai vor să audă de imigranți, de problemele pe care aceștia le fac, de faptul că stau pe beneficii și de aceea referendumul acesta le-a îngăduit să își arate într-un fel oful pe care îl aveau. Da, s-au schimbat peste noapte, se simte și se vede în atitudinea lor. Mă simt privită ciudat dacă vorbesc în limba română în autobuz, ceea ce până acum nu se întâmpla…”

Bianca, 29 de ani

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

4 pareri la “Efectul referendumului: mai multe acte de rasism”

  1. Krystal Spune:

    Knocked my socks off with knedolwge!

  2. Kris Spune:

    That’s not just logic. That’s really sebnsile.

  3. Sandra Spune:
  4. Nettie Spune:

Spune-ti si tu parerea!