Ei reprezintă România în… Cupa Angliei

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 10 septembrie 2014

Londra_FC Romania

FC România, echipa de fotbal formată exclusiv din români și care evoluează în liga a 9-a a campionatului englez, va juca pentru întâia oară, în 13 septembrie, în primul tur al Cupei Angliei, cea mai veche competiție fotbalistică din lume.

FC România va juca sâmbătă, 13 septembrie, primul său meci în prestigioasa întrecere fotbalistică engleză FA Cup. Dincolo de onoranta prezență a echipei printre participanții la competiție, se află o istorie de opt ani și șapte promovări consecutive de la liga a 16-a de amatori și până la liga a 9-a, semiprofesionistă.

 

Primul meci FA Cup

Meciul de fotbal AFC Sudnury – FC România este primul meci pe care formația românilor din Londra, înființată de Ionuț Chirilă în 2006, îl va juca în FA Cup, o competiție cu o istorie de peste un secol. Acesta va avea loc în 13 septembrie, începând cu ora 3:00 p.m., pe stadionul gazdelor The Wardale Williams Stadium, situat în localitatea Sudbury, comitatul Suffolk din estul țării.

Echipa românească se află la prima participare în această întrecere fotbalistă, ea evoluând în liga a 9-a a campionatului, în timp ce adversara românilor evoluează în liga a 8-a.

FC România a ajuns la acest nivel după ce a câștigat două tururi preliminare. Fotbaliștii români au întrecut cu 3-0 formația Haverhill Rovers, pe terenul acestora, în 24 august, și apoi s-a impus cu 2-1 în fața celor de la Heybridge Swifts, în ultima zi din luna trecută.

FC România a fost fondată în 2006, în Londra, Marea Britanie. „Până în 2010, echipa a fost finanțată de proprii jucători. Începând din 2011, sponsorul nostru este Conarg Ltd”, susține Ionuț Vintilă, managerul echipei, pe www.fcromania.com.

 

Din pasiune pentru balonul rotund

Existența FC România se leagă de pasiunea managerului ei pentru sportul cu balonul rotund.

„Fotbalul este pasiunea mea, iar în România am fost jucător de fotbal de performanţă. Venirea în Marea Britanie a întrerupt acest vis al meu, în prima fază… Până când am descoperit London Football League, o ligă londoneză care programează competiţii destinate fotbaliştilor amatori. Mi-a plăcut foarte mult ideea, mai ales că acest campionat, chiar dacă e destinat amatorilor, este extrem de bine organizat şi pus la punct. (…) Ca tot ce fac britanicii, de altfel. Şi atunci am început să acţionez în intenţia de a înfiinţa FC România, o echipă a românilor care să evolueze în London Football League”, declara Ionuț Vintilă pentru Diaspora Românească.

„În 2007, la prima participare în London Football League, am şi câştigat campionatul destinat amatorilor. Asta pentru că încercam să ne facem treaba la modul profesionist. Discutam şi ne consultam foarte mult şi pregăteam meciurile tactic. Deși toţi lucram şi nu prea avem timp de antrenamente…”, își mai amintește managerul FC România.

La început, FC România se autofinanţa. „Componenţii echipei investeau în echipamentul propriu şi plăteau organizatorilor de competiţii din Londra taxe la fiecare meci, pentru teren şi arbitraj. Am avut întotdeauna echipamentul nostru specific în care evoluam, cum este şi normal, în roşu, galben şi albastru, culorile naţionale. Costurile unui sezon fotbalistic în cadrul London Football League se ridicau pe atunci la aproximativ 9.000 de lire. Iar cei 16 jucători ai echipei din acea perioadă plăteau împreună peste o mie de lire lunar”, își mai amintea Ionuț Vintilă.

————————————–

„Suntem singura echipă care reprezentăm o comunitate în fotbalul englezesc la nivel de semiprofesionişti.”

Ionuț Vintilă, managerul FC România

————————————–

 

FC România și vedetele ei

Ca orice echipă care se respectă, FC România are propriile sale vedete. Numele acestora sunt Florin Pelecaci, jucător și antrenorul principal al echipei, care a evoluat sub comanda lui Dan Petrescu, pe vremea când juca la Urziceni, și Cornel Cornea, un mijlocaş cu 38 de jocuri în Liga I, pentru FC Vaslui, Astra şi Gloria Bistriţa..

Pelecaci a evoluat 52 de meciuri în Liga I din România, pentru echipele Gloria Bistrița, Unirea Urziceni și FC Național, înscriind și un gol pe prima scenă a fotbalului românesc.

El se declară fericit că a ajuns în Marea Britanie și că și-a continuat cariera la FC România. Antrenorul-jucător în vârstă de 33 de ani a povestit, pentru Gazeta Sporturilor, cum în fiecare dimineață antrenează copiii pasionați de fotbal, în școlile din Londra, iar seara se antrenează alături de coechipierii și elevii săi de la FC România.

„Am ajuns aici după ce m-a chemat Florin Pelecaci, pe care îl ştiam de când jucam amândoi la Baia Mare. Când am auzit de Liga a 9-a am zis că ăia n-au nici apă caldă, dar nu e aşa. Avem un stadion de 3.000 de locuri, cu nocturnă, cu tribune acoperite, avem piscină, sală de forţă, vestiare moderne. Condiţiile sunt foarte bune”, a povestit și Cornel Cornea, intervievat de Prosport.„(…) Mai e Bănică, fostul portar de la Craiova, Claudiu Vîlcu, care a fost pe la Dinamo II, Pelecaci. Suntem mai mulţi. Toţi au jucat, însă, fotbal în România. Nu e nimeni luat de pe stradă”, spune Cornea despre formația la care evoluează în prezent, în liga a 9-a engleză.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!