Ei schimbă imaginea României…

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 3 martie 2014

Londra_George Betianu, Felicia Buruiana, Ion Jinga

 

The Guardian și The Independent,

în favoarea românilor

 

Imaginea României şi a românilor în mass-media britanică se schimbă. Mai multe articole apărute la mijlocul lunii februarie în publicaţii importante ce apar la Londra condamnau presa negativă de care beneficiază cetăţenii României ajunşi pe aceste meleaguri şi prezentau, în paralel, modelele pozitive ale unor români stabiliţi în Regatul Unit.

„Noi nu judecăm Marea Britanie după huliganii din această ţară” este titlul unui articol publicat în cotidianul The Independent în 18 februarie. Jurnaliştii publicaţiei au scris acest text după ce i-au însoţit prin Londra pe colegii lor de la cunoscutul cotidian românesc Adevărul, care strângeau informaţii pentru un viitor documentar numit „Adevărul despre românii din Marea Britanie”…

Şi iată ce au aflat…

 

Românul care a clădit un imperiu pornind de la 50$

George Betianu, proprietarul companiei Riverside Group London – „care realizează o cifră de afaceri de nouă milioane de lire sterline şi oferă locuri de muncă pentru 700 de oameni, mulţi dintre ei fiind britanici” –, a fost primul caz „românesc” care a atras atenţia celor de la The independent.

George are 54 de ani şi a venit la Londra în 1991 având în buzunar doar 50 de dolari, adică 30 de lire sterline. El este un fost sportiv de performanţă, care a practicat boxul şi a făcut parte din echipa olimpică a României, iar în prezent a clădit la Londra „un adevărat imperiu” în domeniul afacerilor.

„Românii din Regatul Unit acuză că reuşita lui George Betianu pe malul Tamisei constituie genul de poveste pe care mass-media britanică a omis să o dezvăluie, în contextul isteriei publice generate de liberalizarea pieţei muncii britanice pentru români şi bulgari, la începutul acestui an”, precizează jurnaliştii de la The Independent.

Riverside Group London, compania deţinută de George Betianu, a fost la început doar o mică firmă ce asigura servicii de taximetrie. Acum, aceasta deţine propriile ambulanţe şi este formată dintr-o agenţie imobiliară, una de turism şi o fabrică în care se fac produse din carne după reţete tradiţionale transilvănene folosind materie primă furnizată de companii britanice.

————————————–

„Cred că imaginea României în Marea Britanie se va schimba. După apariţia articolului din The Independent, au fost mulţi englezi care mi-au scris pe site-urile de socializare. Îşi exprimau mulţumirea că ziarele au început să prezinte şi fapte pozitive despre noi.

Adevărul este că mass-media are datoria şi poate să modifice percepţia publică negativă despre români. De infractori se va ocupa poliţia, dar realitatea este diferită şi este în favoarea noastră…”

George Betianu, proprietarul companiei Riverside Group London

—————————————

 

Românii – „cei mai buni şefi”

Englezoaica Marie Persons, managerul operaţional al companiei, a ajuns la concluzia că românii sunt cei mai buni şefi, după ce a lucrat mai mulţi ani pentru George Betianu. „Nu mi-aş mai dori acum să lucrez pentru un britanic. De câte ori avem o problemă familială sau o urgenţă, ne-o putem rezolva fără probleme. Mă simt la serviciu ca în familie. Am început să lucrez pentru George Betianu în urmă cu şase ani făcând muncă de birou. Şi în timp am avansat”, le-a spus Marie jurnaliştilor.

Imaginea pe care anumite publicaţii britanice o acreditează când vine vorba despre români este total diferită, observă The Independent. Articolele creează impresia că majoritatea celor care vin aici din România o fac pentru a fura sau pentru a solicita beneficii sociale.

Elena Dumitru, jurnalista de la Adevărul, şi-a recunoscut perplexitatea şi consternarea pe care le-a resimţit în momentul în care a văzut isteria creată în Marea Britanie în jurul conaţionalilor ei. „Şi în România se derulează în prezent o dezbatere aprinsă pe această temă. Doar că aceasta nu se concentrează atât pe românii care au emigrat, cât pe problemele pe care le trădează atitudinea şi comportamentul britanicilor”, a spus ea.

 

Vocea medicilor români din Marea Britanie

Felicia Buruiană, un medic român în vârstă de 37 de ani, care îşi exercită profesia în renumitul orăşel universitar Oxford şi trăieşte în Marea Britanie din 2005, apare şi ea în articolul celor de la The Independent. Aceasta nu este la prima prezenţă în mass-media din regat. Medicul român a mai fost intervievat de BBC în chiar prima zi a anului 2014, iar declaraţiile ei au fost citate în The Guardian, într-un articol despre atitudinea xenofobă a pacienţilor faţă de personalul medical de origine română din Marea Britanie.

Felicia Elena Buruiană s-a întâlnit cu echipa de jurnalişti români şi britanici de la The Independent şi Adevărul în clădirea Ambasadei României la Londra din zona Kensington, în centrul capitalei Regatului Unit. Ea le-a povestit acestora cum pacienţii ei îşi schimbă atitudinea în momentul în care află care este ţara sa de origine. „Reacţia lor xenofobă este rezultatul articolelor apărute în publicaţiile britanice cu referire la români. Fiecare stat are o populaţie formată din numeroşi cetăţeni oneşti, dar şi dintr-un segment mic de populaţie care nu face cinste propriei ţări. Însă este nedrept să îi apreciem pe toţi locuitorii unei ţări după o categorie minoritară. Noi, de pildă, nu îi judecăm pe britanici după huliganii care provin din Regatul Unit ori după turiştii care obişnuiesc să meargă în Spania pentru a se îmbăta”, a subliniat Felicia Buruiană.

 

Partea „întunecată” a realităţii

Dacă mass-media britanică ar începe să aloce spaţii pentru a-i prezenta publicului exclusiv pe românii de succes de pe teritoriul Marii Britanii, demersul ar fi, în egală măsură, părtinitor şi neconform cu realitatea, atrag atenţia jurnaliştii de la The Independent. În consecinţă, ei au stat de vorbă cu sergentul Bryan Wappat, care conduce o acţiune a Metropolitan Police împotriva imigranţilor care îşi duc viaţa ilegal în nord-vestul Londrei. Poliţistul le-a prezentat cealaltă faţă a prezenţei românilor în Regatul Unit.

Echipajul pe care îl conducea era format din şase poliţişti britanici şi doi ofiţeri ai Poliţiei Române. Ei au descins în Cricklewood Broadway, o stradă pe care se adună românii care încearcă să găsească un loc de muncă „la negru”. „Acţiunea noastră îşi propune să îi ajute pe aceşti oameni să obţină numărul de asigurare National Insurance Number care să le permită să muncească în legalitate. Le furnizăm în acest sens numărul de telefon de la centrele Job Centre Plus, unde se organizează interviuri pentru alocarea unui NINo. În acest fel, încercăm să prevenim cazurile de exploatare a românilor de către unii angajatori. Asemenea situaţii se întâmplă frecvent…”, a explicat sgt. Wappat.

Sgt. Wappat le-a mai povestit jurnaliştilor cum a întâlnit români care, din cauza neajunsurilor, îşi duc viaţa în condiţii de sărăcie extremă pe care poliţiştii se văd nevoiţi să îi ajute să se repatrieze.

————————————–

„Îmi doresc din suflet ca imaginea României, respectiv a românilor în Marea Britanie, şi nu numai, să se schimbe. Găsesc deosebit de injust ca o naţie întreagă să fie catalogată în funcţie de un segment restrâns al populaţiei, segment care se întâlneşte în orice ţară, de altfel (…) România are extraordinar de multe aspecte pozitive şi mulţi oameni deosebiţi, din acest motiv doresc să contribui cât de puţin la schimbarea felului în care suntem, în mod eronat, percepuţi.

Apreciez enorm la Marea Britanie faptul că este o ţară atât de multiculturală şi mă simt norocoasă că viaţa m-a adus aici. Este o ţară unde ai deschidere către orice cultură din lume, variaţia culturală te ajută să progresezi, să devii mai bun, mai tolerant, mai înţelegător. Am fost uimită, şocată, dezamăgită, să văd ce se scria în presă anul trecut şi cum acest lucru nu a rămas fără impact asupra cititorilor, deoarece UK nu era aşa.

Am, însă, convingerea că lucrurile vor reveni la normal, iar Marea Britanie ne va vedea exact aşa cum suntem…”

Dr. Felicia Elena Buruiană, medic român din Marea Britanie

—————————————

 

 

The Guardian şi ambasadorul Jinga

împotriva Daily Mail

 

Cotidianul The Guardian a oferit spaţiu publicistic unui articol critic la adresa Daily Mail, scris de dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra. Diplomatul s-a arătat indignat de faptul că tabloidul a ales să îi dedice un articol vast romului „Rudi”, originar din România, care trăieşte în Regatul Unit împreună cu familia sa numeroasă, pe banii primiţi sub formă de beneficii sociale de la statul britanic.

 

Romul Rudi…

„Dezamăgiţi că nu au fost martori la sosirea valurilor de români în Marea Britanie imediat după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii la 1 ianuarie 2014, jurnaliştii unora dintre tabloidele care apar în regat au descoperit un nou subiect fierbinte: abuzurile săvârşite în sistemul de beneficii sociale. Unul dintre cazurile prezentate mi-a atras în mod special atenţia”, mărturiseşte ambasadorul Ion Jinga, în articolul pe care îl semnează în The Guardian, în 18 februarie.

Personajul principal intervievat în paginile Daily Mail se numeşte „Rudi”. Acesta este prezentat ca un tânăr „exuberant”, în vârstă de 28 de ani, care trăieşte undeva lângă Nothingham. Bărbatul le-a destăinuit jurnaliştilor că este „un rom din România” care, înainte de a se stabili în Regatul Unit – în urmă cu trei ani – şi-a încercat norocul în alte opt ţări. „Mi-am dus viaţa furând din buzunare, comiţând hoţii şi alte infracţiuni mărunte. Am fost reţinut de poliţişti sau trimis la închisoare în Norvegia, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Franţa, Austria şi Germania, înainte de a ajunge aici.”

 

Mitul „turismului pentru beneficii sociale”

„Sistemul vostru de beneficii sociale este absolut demenţial”, declară cu dezinvoltură romul Rudi, în faţa jurnaliştilor de la Daily Mail. „Este ca şi când ai găsi un sac aruncat şi plin de bani, pe care îl iei fără ca nimeni să îţi reproşeze nimic”, continuă acesta. El mai spune apoi că a fost nevoit să părăsească România pentru că „autorităţile de acolo nu ne oferă locuri de muncă”. Totuşi, din declaraţiile sale, pare evident că românul de etnie romă ajuns în Marea Britanie nu a fost deloc interesat să îşi găsească de lucru. „El s-a ocupat cu vânzarea de fier vechi şi a lucrat ca zugrav doar pentru ca să aibă acces la sistemul de beneficii sociale”, mai scriu cei de la Daily Mail.

Oricum, ideea „turismului pentru beneficii sociale” este doar un mit în ceea ce îi priveşte pe români, susţine Ion Jinga. Ambasadorul arată că, dintre cele 5,7 milioane de persoane care sunt la o vârstă activă şi au obţinut ajutoare băneşti de la statul britanic anul trecut, doar 1.740 erau români; mai exact, 0,03% din numărul total al asistaţilor sociali şi 1,45% din întreaga comunitate de români stabilită legal în Regatul Unit.

 

Cazul Rudi, nereprezentativ

Rudi s-a bucurat de încredere desăvârşită din partea intervievatorilor săi de la Daily Mail, remarcă ironic Ion Jinga. Acesta adaugă că jurnaliştii i-au citat fără ezitare afirmaţiile referitoare la numărul românilor care sosesc în Marea Britanie zilnic pe calea aerului, cu autocarul sau cu maşina. „Se pare că Rudi a reuşit să îi convingă că el este mai bine informat decât cei de la UK Border Agency…”, spune diplomatul român.

În cazul lui Rudi, pare evident că acest om nu a avut de gând să muncească în niciuna din cele 10 state europene în care a trăit, atrage atenţia ambasadorul României la Londra.

„Cu certitudine, persoana de etnie romă pe care Daily Mail a ales să o intervieveze nu este reprezentativă pentru românii care trăiesc în Regatul Unit. Majoritatea acestora contribuie substanţial la bugetul de stat şi sunt apreciaţi în interiorul comunităţilor în care își duc viaţa. Cazul «exuberantului Rudi» nu este reprezentativ nici măcar pentru etnicii romi care trăiesc şi îşi duc existenţa muncind din greu şi fără a fi implicaţi în activităţi infracţionale”, mai remarcă ambasadorul României la Londra.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!