Electrocasnicele puternice, interzise în UE

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 septembrie 2014

Comisia Europeană a interzis de la 1 septembrie vânzarea aspiratoarelor care au motoare mai puternice de 1.600 de waţi, ca măsură de protecţie a mediului. Bruxellesul vrea să reducă, pe cât de mult posibil, consumul de energie. Prin urmare, după ce a reglementat producţia de frigidere, a venit şi rândul aspiratoarelor. Aparatele cu motoare puternice trebuie să dispară din magazine. Avantajul unui aspirator de mare putere este faptul că acesta aspiră mult mai repede mizeria de pe covor.

„Un aspirator de 2.400 waţi aspiră un apartament cu două camere cam în 30 de minute. Un aspirator de 1.200 waţi, acelaşi apartament îl aspiră într-o oră, dar cu pauzele de rigoare pentru cel de-al doilea, că altfel se arde”, explică un electrician, citat de Digi 24, care adaugă că specialiştii în vânzări se aşteaptă la efecte negative asupra economiei.

Noile generaţii de aspiratoare trebuie să fie la fel de eficiente şi cu un motor de 900 de waţi. Şi mai puţin zgomotoase. Aspiratoarele vor fi clasificate de la A la G, în funcţie de zgomotul făcut şi de eficienţa energetică. Chiar dacă aparatele vor fi mai scumpe, Bruxellesul consideră că banii vor fi recuperaţi prin facturile mai mici la energia electrică.

În plus, Uniunea Europeană ar putea scoate în afara legii şi o serie de uscătoare de păr, telefoane, prăjitoare de pâine sau fierbătoare. Zeci de dispozitive casnice ar putea fi restricţionate începând cu primăvara anului viitor, însă ideea nu e să dispară toate din magazine, ci doar cele care au consum mare de energie.

Iniţiativa urmăreşte eficientizarea energetică şi reducerea consumului total, pentru ca, în final, impactul asupra mediului să fie diminuat, la fel şi importurile de energie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!