Elena Udrea, arestată în dosarul Gala Bute

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 27 februarie 2015

Elena Udrea_arest9

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au decis, miercuri, arestarea Elenei Udrea în dosarul Gala Bute. Judecătorii au admis astfel cererea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea. Decizia Curții Supreme este executorie, dar nu definitivă, așa că reprezentanții legali ai deputatului o pot contesta.

Magistrații au dispus arestarea Elenei Udrea pentru patru capete de acuzare, mai exact infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu, însă au respins acuzația DNA care se referă la folosirea influenței pentru obținerea de foloase. Udrea a fost ridicată de acasă cu o dubă de poliție, întrucât se afla în arest la domiciliu în dosarul Microsoft. Ea se întoarce astfel în arestul Poliției Capitalei, de unde a fost eliberată în urmă cu circa o săptămână, după ce instanța a decis înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Unul dintre avocații fostei șefe a PMP, Marius Striblea, a susținut în repetate rânduri, inclusiv miercuri dimineață, înainte de judecarea cererii DNA, că avizul dat luni de Camera Deputaților pentru arestarea clientei sale încalcă legea. În ceea ce privește votul de luni din Parlament, există o neconcordanță între regulamentul Camerei și Constituție, însă invocarea acesteia de către avocați nu i-a convins pe magistrați să nu dispună arestarea clientei lor.

Elena Udrea declara, după ce a fost audiată miercuri dimineață de către judecători, că se așteaptă la orice. Fostul ministru al turismului a așteptat acasă decizia magistraților. Procurorii anticorupție au formulat marți o nouă cerere de arestare preventivă pe numele Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute, după ce deputatul PMP a fost audiat timp de patru ore la sediul DNA, unde i s-au adus la cunoștință noile acuzații și a avut ocazia să ofere explicații pentru fiecare în parte.

 

Udrea: „Nu mai bine mă ardeți pe rug?”

Marți seara, cu o zi înainte de aflarea sentinţei, Elena Udrea a răbufnit, pe contul său de Facebook, după cele opt cereri de arestare preventivă și de urmărire penală din ultimele două săptămâni. „Nu mai bine mă ardeți pe rug?”, a întrebat Udrea retoric.

Fostul ministru a vorbit marți în plenul Parlamentului şi le-a cerut aleşilor să modifice Codul Penal, după care s-a plâns de condiţiile din detenţie.

„Era suficient să daţi aviz doar cererilor de urmărire penală, pentru ca ancheta să se poată derula. V-am vorbit despre libertate, stat de drept, teme definitorii pentru Parlament. Nu a contat, cum nu a contat nici excepţionalul situaţiei în care m-am aflat – şase cereri într-o cauză în care foşti miniştri, miniştri actuali erau în libertate. Era evident că eram ţinta unor acţiuni precise în care ar fi trebuit păstrate secrete. Celor mai mulţi le-a fost teamă că ar putea păţi la fel. Aţi stat la unu noaptea şi aţi votat într-o disciplină nemaiîntâlnită aici. În acelaşi timp, Parlamentul respinge alte cereri. Din cele şapte capete de acuzare împotriva mea, ultimul complet de la Curtea Supremă a reţinut doar unul. Este evident că sunt o ţintă vânată sistematic, iar faptul că mai există două cereri reprezintă încă o dovadă în acest sens. În ritmul acesta, ne vedem din două în două săptămâni până în 2016”, a declarat Elena Udrea în fața parlamentarilor.

Ea a adăugat că trebuie corectate aberaţiile născute în aplicarea Codurilor, iar dosarul Gala Bute reprezintă dovada cea mai clară că separaţia puterilor în stat nu mai funcţionează.

„Practic, firul roşu al acuzaţiilor este opinia procurorilor că gala nu trebuia să aibă loc. Da, am dorit ca Bute să boxeze în România, alături de milioane de români, dar este o vină pentru care ar trebui să fiu arestată? Aţi fost prezenţi la acest eveniment. Reproşurile care mi se aduc în dosar ţin de activitatea departamentelor din minister, nu de activitatea Elenei Udrea. Îmi pare rău că îi dezamăgesc pe unii dintre dvs., nu mă voi da cu mir, nu voi citi acatiste, nu voi spune rugăciuni, chiar dacă pare că funcţionează”, a subliniat fostul ministru al turismului.

 

Arestul preventiv, o tortură

Elena Udrea a ținut să explice parlamentarilor „ce aţi făcut cu votul dvs.”, în urma căruia, pe 10 februarie, a fost reţinută, iar pe 11 arestată pentru 30 de zile. „Am fost dusă în arestul Poliţiei, mi-au luat sutienul, am fost dusă într-o cameră de trei pe trei. Veceul era de tip turcesc, fără uşă. Când nimeni nu-l folosea, puneam un PET pe post de capac. Dacă te spălai pe cap, nu aveai acces la foehn. Aş fi vrut să vin în cătuşe, să le puteţi vedea, să le puteţi atinge. Nu vreau să vedeţi această descriere a faptelor ca pe un reproş. Mi-aţi deschis ochii. Astfel am ajuns să cunosc două femei arestate într-un dosar de evaziune fiscală, ele lucrând la departamentul de contabilitate al unei firme. Nu sunt pericol pentru societate, nu pot influenţa dosarul, nu au avut beneficii uriaşe, sunt oameni obişnuiţi despre care nu se scrie în presă. Stau cu lunile înainte de a se judeca acuzaţiile. Procurorii cred că le vor distruge emoţional. De prea multe ori se apelează la măsura arestului preventiv, e o pârghie similară cu tortura şi se apelează adesea la ea. Faceţi ce trebuie să facă Parlamentul: legiferaţi! Modificaţi Codul Penal! Oricât ar încerca demagogii să convingă de corectitudinea practicilor judiciare, opt cereri trimise către Parlament, după ce atâţia ani nu s-a întâmplat nimic, arată că ceva e în neregulă cu sistemul. Nimeni nu a mai trecut prin această vânătoare. Când veţi pune bilele în urne, vreau să vă gândiţi că tot ce votaţi e un precedent periculos. Nu cer clemenţă şi favoruri, vă cer să gândiţi. Să răspundeţi unei singure întrebări: este spre binele României ce se întâmplă?”, a spus Udrea.

 

Arestată la domiciliu

În urmă cu o săptămână, Elena Udrea a fost plasată de magistraţii Curţii Supreme în arest la domiciliu, în dosarul „Microsoft”, măsură care a înlocuit arestarea preventivă obţinută iniţial de procurori. Potrivit soluţiei date de judecători, Udrea nu are voie să comunice cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu, Ana Maria Topoliceanu sau cu membrii familiilor acestora, direct sau indirect. Mai mult, deputatul nu are voie să comunice presei informaţii referitoare la acuzaţiile care i se aduc sau prin reţele de socializare.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!