Elena Udrea, arestată

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 13 februarie 2015

Elena Udrea_arest_1

Elena Udrea a fost arestată, miercuri seară, pentru 30 de zile, fiind acuzată de trei infracțiuni de trafic de influență și una de spălare de bani în dosarul Microsoft.

Decizia magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de trei zile.

Elena Udrea a fost adusă, miercuri, în jurul orei 13.40, cu o dubă a poliției, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), unde urma să se judece solicitarea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Deputatul PMP și-a dus din nou degetul la nas, repetând gestul făcut luni în Parlament, când colegii săi din Camera Deputaților au încuviințat toate cele șase cereri ale procurorilor anticorupție de urmărire penală și arestare preventivă, în dosarele Microsoft și Gala Bute. Elena Udrea a ieșit încătușată din duba poliției, purtând aceleași haine ca marți, când a fost reținută pentru 24 de ore în dosarul Microsoft, fiind acuzată de trafic de influență și spălare de bani.

Udrea și-a dus degetul la nas, înainte de a intra în sediul ICCJ. Fostul ministru al turismului a făcut același gest bizar și la finalul discursului pe care l-a ținut, luni seară, în Parlamentul României, în fața colegilor din Camera Deputaților. Imediat după ce s-a întors la scaunul său din plen, Elena Udrea și-a întors privirile către camerele de filmat și a dus un deget către nas, mai multe televiziuni de știri catalogând mișcarea drept un gest mafiot. Ulterior, Elena Udrea a explicat, pe Facebook, că și-a dus degetul la nas, după discursul din Parlament, pentru a-i transmite unei persoane dragi că „totul e în regulă”.

 

Băsescu, despre Udrea: „Cred în omul ăsta”

Traian Băsescu a venit, miercuri, la sediul central al PMP pentru a-și lua în primire noul birou, prilej cu care a comentat reținerea Elenei Udrea în dosarul Microsoft, spunând că el crede în continuare în nevinovăția ei și speră că va reuși să și-o dovedească în instanță.

„Am discutat cu liderii despre construcția unui partid mare și puternic. Am fost în birou, am deschis calculatorul, funcționează. E micuț, e curat, îmi place”, a comentat fostul președinte condițiile de lucru care i-au fost puse la dispoziție de liderii PMP. Întrebat de jurnaliști despre situația Elenei Udrea, fostul președinte al PMP, Traian Băsescu a declarat: „Justiția este corectă și nu eu voi discuta justiția, pe care am susținut-o în independența ei și în a face ce trebuie pentru a consolida statul de drept.”

„Convingerea mea este că în instanță, atunci când procesul se va derula, va fi capabilă să își dovedească nevinovăția. Cred în omul ăsta, oricât de supărați ar fi unii pe mine. Nu pot să abandonez ideea că un om care mi-a fost atât de loial, peste noapte devine indezirabil”, a declarat Traian Băsescu, subliniind încă o dată că Elena Udrea a fost partenerul lui politic până la capăt.

Fostul șef al statului s-a arătat convins că Udrea „se va bate să își dovedească nevinovăția” și a subliniat că „singurul moment în care aș putea să îmi schimb părerea va fi dacă judecătorii, când se va termina procesul, vor decide altfel”.

 

DNA: Cum lua mită Elena Udrea”

Fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu i-ar fi predat mita primită, prin intermediari, de la administratorul unei firme, Elenei Udrea, banii fiind dați la locuința fostului ministru al dezvoltării regionale și turismului sau la biroul acesteia de la minister.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) arată, în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu, în dosarul Gala Bute, obținut de Mediafax, că sumele primite de la administratorul SC Consmin SA, Dragoș Marius Botoroagă, ajungeau în final la Elena Udrea, în diferite modalități, fapt ce reiese din declarațiile date de Ana Maria Topoliceanu. Potrivit sursei citate, sumele primite în numerar sau retrase din contul bancar de Tudor Breazu erau înmânate Anei Maria Topoliceanu, iar ea le preda Elenei Udrea, „fie la locuința acesteia din București, fie la biroul din sediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului”.

„Având în vedere relația de prietenie dintre cele două, precum și faptul că în acea perioadă erau în desfășurare mai multe fapte, remiterile nu se realizau imediat după plățile efectuate de către Lungu Ștefan și nici cu ocazia fiecărei plăți. Topoliceanu Ana Maria ținea o evidență a încasărilor de la Lungu Ștefan pe care i le comunica Breazu Tudor și lua în calcul cheltuielile făcute din aceste sume, iar sumele rezultate din aceste tranzacții le-au înmânat ministrului în două-trei ocazii”, au scris procurorii în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu.

Conform sursei citate, firmele care executau lucrări finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului condus de Elena Udrea depindeau de „bunăvoința” persoanelor cu funcții de conducere din instituție pentru a evita intrarea în incapacitate de plată din cauza întârzierii decontărilor.

În acest context, în perioada 2010-2011, Tudor Breazu le-ar fi ajutat pe Elena Udrea și pe Ana Maria Topoliceanu, atunci director al Companiei Naționale de Investiții, să primească 300.000 de lei de la Dragoș Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind de a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societate în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții. După ce Compania Națională de Investiții făcea plățile către firma lui Botoroagă, acesta dispunea transferul a aproximativ 10% din suma încasată către Ștefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlată de acesta – Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanță fictive, se mai arată în documentul citat. În acest mod s-ar fi realizat cinci plăți în valoare de 335.486 de lei, bani din care Lungu i-ar fi transferat lui Tudor Breazu, prin intermediul societății Ekaton Consulting SRL, în baza altor contracte de consultanță fictive, sumele de 209.762 de lei, prin patru transferuri bancare, și de 90.000 de lei, în numerar, spun procurorii.

 

Excursii în străinătate și petreceri

Unele sume ar fi fost înmânate în numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea, mai spun procurorii, precizând că diferența a fost folosită de Breazu pentru a plăti cheltuieli ale celor două. Astfel, potrivit anchetatorilor, Breazu a achitat mai multe servicii de care ar fi beneficiat direct Elena Udrea, respectiv contravaloarea cazării pentru o vacanță petrecută la hotelul Danai Beach Resort din Grecia, în perioada 2-5 septembrie 2011, și costurile petrecerii organizate cu ocazia zilei de naștere a acesteia, la data de 26 decembrie 2012, la Hotelul Orizont din Predeal, în sumă de 13.000 de lei.

Sumele primite ar fi fost folosite și pentru plata unor excursii făcute de Breazu și Topoliceanu în străinătate. Anchetatorii mai notează că, din declarația Anei Maria Topoliceanu, rezultă că sumele primite de la SC Consmin SA ajungeau în patrimoniul Elenei Udrea.

Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana a Elenei Udrea, a fost arestat preventiv în 8 februarie, de Curtea de Apel București. Decizia nu este definitivă, contestația urmând să se judece la instanța supremă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!