Elena Udrea, eliberată și plasată în arest la domiciliu

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 20 februarie 2015

Elena Udrea va fi plasată în arest la domiciliu, după o decizie de marți a magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în urma recursului făcut de avocații deputatului PMP. Decizia este definitivă. Noua măsură dispusă în cazul fostului ministru al turismului îi interzice astfel să dea interviuri sau să ia legătura cu persoane din dosar.

Într-o intervenție telefonică la Digi 24, avocatul Marius Striblea a spus că Elena Udrea nu are voie să părăsească domiciliul fără încuviințare, dar cu aprobarea procurorului va putea merge și în alte locuri decât la organul de cercetare penală sau la instanță.

Avocatul Marius Striblea le-a spus marți dimineață jurnaliștilor că printre argumentele invocate de fostul ministru în favoarea sa au fost „extrase din presa vremii”, precum și declarațiile date în 29 ianuarie, în care și-a spus părerea despre presupusele chitanțe semnate de Dorin Cocoș și Dinu Pescariu.

Magistrații de la instanța supremă au decis săptămâna trecută ca Elena Udrea să fie arestată preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzată de trafic de influență în dosarul Microsoft. Decizia, nedefinitivă, a fost atacată de avocații deputatului PMP, care se așteptau ca termenul de judecată în acest caz să aibă loc luni. Totuși, magistrații au stabilit să ia în discuție recursul Elenei Udrea cu o zi mai târziu, prilej de nemulțumire pentru fostul ministru al turismului, care s-a plâns de condițiile greu de suportat din arestul Poliției Capitalei, unde a fost încarcerată.

 

Aviz pentru încă o cerere DNA

Deputații din Comisia Juridică au avizat, miercuri, o nouă cerere DNA de încuviințare pentru începerea urmării penale, dar și a arestării pe numele Elenei Udrea, implicată în dosarul Gala Bute. În cazul avizului pentru începerea urmăririi penale s-au înregistrat 23 de voturi pentru și 2 împotriva, potrivit Realitatea TV.

Pentru cererea privind încuviințarea arestării preventive, 16 deputați au votat pentru, 3 s-au abținut, 4 au votat împotrivă și au fost 2 voturi anulate. Rapoartele comisiei sunt orientative, iar o decizie în acest sens va fi luată, cel mai probabil săptămâna viitoare, în plenul Parlamentului.

Punctul de vedere al Elenei Udrea a fost prezentat, în fața deputaților juriști, de către avocatul deputatului PMP, Marius Striblea. Acesta le-a cerut deputaților juriști să încuviințeze urmărirea penală, însă să se opună arestării preventive.

Luni, DNA a solicitat Camerei Deputaților un nou aviz pentru urmărirea penală și arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru trei infracțiuni de luare de mită, fapte descoperite după ce s-a început deja urmărirea penală a acesteia. Cele trei infracțiuni de luare de mită au fost înfăptuite în timpul mandatului de ministru al dezvoltării regionale și turismului.

„Amintim că, în cauza respectivă, Camera Deputaților a încuviințat urmărirea penală și arestarea preventivă pentru infracțiunile de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită. Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaților. Unele dintre aceste fapte intră în conținutul infracțiunii de luare de mită pentru care a fost obținut avizul Camerei Deputaților și completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracțiuni de luare de mită”, explică procurorii DNA într-un comunicat remis presei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!