Elevii britanici. Aşteptări înghesuite

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, UK la zi pe data 1 mai 2015

Fără discuţie, în universităţile de top britanice se face şcoală adevărată. Un student motivat are toate condiţiile la dispoziţie pentru a excela. Universităţile britanice sunt mult peste cele româneşti. Studiul preuniversitar, însă, nu dă acelaşi randament, iar unii români s-au convins că în România se face mai multă şcoală la acest nivel. Nu-i de mirare că britanicii se plâng că elevii ies de pe băncile şcolii fără a stăpâni noţiunile elementare ale matematicii sau ale gramaticii limbii engleze. Şi, surprinzător, unii profesori britanici încearcă să păcălească sistemul pentru a obţine acele rezultate satisfăcătoare.

Un studiu a constatat că nivelul de utilizare al limbii engleze în rândul tinerilor reprezintă o problemă pentru cel puţin jumătate dintre angajatori, aceştia raportând că o bună parte din candidaţii la angajare folosesc mai degrabă un limbaj în genul mesajelor text, se chinuie să scrie un e-mail, nu sunt în stare să construiască fraze corecte, fac greşeli gramaticale şi de scriere şi sunt ineficienţi în comunicare. Trei sferturi dintre angajatori consideră că lipsa unui nivel satisfăcător al limbii engleze şi a noţiunilor de matematică în rândul candidaţilor le afectează în mod negativ afacerile.

În 2014, rezultatele de la examinările GCSE pe limba engleză au arătat că 38% dintre elevi nu au reuşit să obţină nota C, considerată notă bună de trecere. Cam la acelaşi nivel s-au situat şi rezultatele la matematică. Angajatorii pot, bineînţeles, verifica rezultatele la GCSE-uri pentru a stabili dacă este de interes un candidat sau altul. În plus, există şi alte calificări pe lângă GCSE-uri, care au prins teren în ultimii câţiva ani şi pe care angajatorii le pot verifica. Este vorba de aşa-numitele „functional skills”.

Pentru corectarea situaţiei s-a introdus deja o reformă, conform căreia elevii trecuţi de 16 ani care nu au reuşit să obţină cel puţin calificativul C la GCSE-urile de engleză şi matematică, nu vor mai putea opta să le evite, fiind obligaţi să le studieze în continuare.

 

Profesorii care fentează sistemul

Probabil că ne dorim ca România să se apropie tot mai mult de standardele din Occident. Până la urmă, tocmai de aceea în România aderarea la UE a fost susţinută de populaţie cu o largă majoritate. Dar ce te faci când vezi că practicile din Marea Britanie tind să le copieze pe cele din ţara noastră? Nu-i a bună!

Profesorii din sistemul educaţional primar şi gimnazial britanic au învăţat că este mai simplu să „ajute” elevii să obţină acele rezultate satisfăcătoare, pentru că presiunea este pur şi simplu prea mare.

În reportajul de săptămâna aceasta aţi văzut cum est-europenii iniţiază în UK practica serviciilor preferenţiale prin tactica ploconului. În timp, beneficiile unui astfel de sistem păgubos îi poate tenta chiar şi pe englezi. Să nu uităm un episod din istoria recentă a Angliei. În sistemul financiar britanic, înainte de era deregularizării din timpul lui Margaret Thatcher, multe dintre înţelegeri se făceau fără a le trece în scris. Cuvântul era la fel de greu ca şi o semnătură pe o hârtie. Era cuvânt de gentleman. Însă, după deregularizare, au intrat pe piaţă cowboy-ii americani şi au dat peste cap orice sistem bazat pe cinste şi onoare. Prin urmare, i-au stricat un pic pe englezi. Ar fi bine să nu se întâmple şi acum la fel.

Profesorii s-au învăţat să le ofere oarece sprijin elevilor în timpul examinărilor, dându-le sfaturi, ajutându-i să obţină rezultate mai bune. În anumite cazuri, elevii au scris la examinări şi după dictare sau li s-a permis să copieze răspunsurile corecte, oferite pe hârtie chiar de profesori. Sunt peste 500 de profesori care s-au plâns autorităţilor de metodele neortodoxe din timpul examinărilor folosite de colegii lor.

Au fost şi cazuri în care unor profesori ai căror elevi nu aveau rezultate mulţumitoare li s-a cerut de către superiori să „scrie ei lucrările în locul copiilor.”

În 2013, au fost 217 de penalizări ale profesorilor pentru asemenea abateri.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!