Elevii pleacă în vacanţă, fără teama penalizărilor!

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, UK la zi pe data 3 aprilie 2015

elev-profesor-parinte

Din 2013, în UK s-au introdus penalizări pentru luarea copiilor în vacanţă în timpul şcolii. Doar că cei cu dare de mână nu se sperie de o amendă nesemnificativă, iar cei care nu-şi permit un asemenea lux rămân doar cu posibilitatea de a-şi lua concediu atunci când toată lumea face acelaşi lucru, iar preţurile sunt mult mai mari.

Uniunea Naţională a Profesorilor (UNP) din UK a avertizat că regulamentul actual de penalizare al elevilor care sunt luaţi în vacanţă în timpul şcolii face ca vacanţele în familie să se restrângă doar la familiile din pătura mijlocie a societăţii, pentru că familiile nevoiaşe nu-şi pot permite să plătească amenzile şi nici nu mai pot pleca în concedii în perioadele de vacanţă, atunci când preţurile din turism sunt cele mai ridicate, notează BBC.

 

Nu-ţi poţi lua copilul fără amendă

Regulamentul instaurat în 2013 permite elevilor să-şi ia zile libere doar dacă sunt „circumstanţe excepţionale”, iar dacă nu se obţine permisiunea şcolii elevul este penalizat cu suma de £60 pe fiecare perioadă de absenţă. Dacă penalizarea nu este achitată în 21 de zile, ea devine £120.

 

Şi familiile nevoiaşe vor concedii cu copiii lor

În cadrul conferinţei anuale a UNP ce va avea loc de Paşte se va discuta cum acest regulament are un impact negativ asupra părinţilor cu locuri de muncă mai prost plătite. Luarea copiilor în concediu nu este acelaşi lucru cu chiulul, iar astfel de concedii sunt de cele mai multe ori benefice pentru dezvoltarea armonioasă a copilului şi apropierea sa de familie.

Conferinţa va stabili dacă va încerca să facă presiuni asupra agenţiilor de turism pentru a le convinge să nu ridice preţurile „pe nedrept” în perioadele de vârf.

UNP recunoaşte şi faptul că mulţi dintre părinţii cu un loc de muncă stabil nu au posibilitatea de a-şi lua concediu în perioadele de vacanţă ale copiilor.

„Noi nu spunem că este în regulă ca elevii să-şi poată lua zile libere oricând şi oricum, însă nu se poate să împiedicăm familiile mai nevoiaşe să meargă în concediu cu copiii”, spune comunicatul UNP. „O săptămână în vacanţă poate fi un lucru extrem de pozitiv în viaţa copilului, în special dacă nu ar fi putut altminteri să plece într-o astfel de vacanţă, în condiţiile în care colegii lui s-ar duce.”

 

Şcoala, mai importantă

În apărare, un purtător de cuvânt al Departamentului de Educaţie a spus că zilele libere pe care un elev şi le ia de la şcoală îi afectează acestuia educaţia. “Permiţând elevilor să lipsească regulat de la şcoală poate diminua semnificativ şansele lor în viaţă. Ultimele statistici arată că sub acest guvern numărul elevilor care lipsesc de la şcoală în mod regulat s-a redus cu 130.000, iar faptul că acum şcolile au dobândit flexibilitate în stabilirea perioadelor de vacanţă, acestea pot fi fixate şi în afara perioadelor de vârf”, a explicat acesta.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!