Elevii români privesc spre Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 octombrie 2014

Tinerii români sunt tentaţi de studiile superioare în străinătate, iar cei mai mulţi preferă Marea Britanie, este concluzia unei analize efectuate de jurnaliştii Digi24 pe baza Târgului de oferte educaţionale World Education, care a avut loc recent la Bucureşti.

Motivul e previzibil: o diplomă de absolvire la o universitate din Regatul Unit asigură un job bun după încheierea studiilor. Peste 40 de universităţi occidentale şi-au prezentat ofertele la târgul educaţional din Capitală.
Mulţi dintre tinerii care vor să plece la studii în străinătate aleg Marea Britanie, ţară care a venit cu zeci de oferte la târgul World Education. Aproape 90% din absolvenţii de acolo îşi găsesc un loc de muncă în cel mult şase luni de la absolvire, arată statisticile.

„Au un serviciu de cariere foarte bine dezvoltat, de orientare profesională. Mergem acolo şi avem enorm de multe evenimente cu oameni din industrie. Fiind în inima Londrei şi universitate de top, abia aşteptau să vină la noi, să recruteze dintre noi”, a spus Alexandra Biha, absolventă King’s College of London, citat de Digi24.

Totuşi, Marea Britanie este şi una din cele mai scumpe ţări, în special dacă locuieşti în Londra. Chiria, întreţinerea şi mâncarea costă în jur de 800 de lire pe lună şi la asta se adaugă şi taxele de studiu, care sunt, în medie, de 9.000 de lire pe an.

„Studenţii români, la fel ca toţi cei din Uniunea Europeană, sunt eligibili pentru un împrumut de la guvernul britanic pentru a acoperi taxele de studiu, pe care îl înapoiază în termen de 30 de ani, după ce încep să lucreze”, a spus Adrian Dutch, City University London.

„Studenţii români care se întorc în ţara de origine după absolvire trebuie să câştige 12.000 de lire pe an şi abia apoi încep să returneze împrumutul. Dacă în 20 de ani nu reuşesc să câştige atât, nu mai trebuie să plătească”, a spus Svetlan Danev, organizator al târgului.

În alte ţări europene, taxele sunt mai mici. În Olanda, de exemplu, costă 2.000 de euro pe an, în medie, în timp ce Danemarca sau Suedia nu percep deloc taxe de studiu. Costă, totuşi, câteva sute de euro traiul într-un oraş european. Bani pe care trebuie să îi suporte, de acasă, părinţii.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!