Elevii vor învăța noțiuni de prim-ajutor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 18 martie 2016

Camera Deputaților a adoptat tacit o modificare la Legea educației naționale prin care se introduce în sistemul preuniversitar și universitar disciplina „Noțiuni de prim ajutor”.

„În toate nivelurile sistemului național de învățământ, preuniversitar și universitar (…), se include disciplina «Noțiuni de prim ajutor» ca disciplină obligatorie de studiu”, se arată în proiectul adoptat tacit în Camera Deputaților, potrivit Mediafax.

Singura categorie exceptată de această prevedere legislativă vizează educația timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreșcolar (0-3 ani).

„Educația fizică și sportul, precum și orele de Noțiuni de prim ajutor în învățământul preuniversitar sunt cuprinse în trunchiul comun al planurilor de învățământ”, se mai arată în inițiativa legislativă.

În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul a anunțat că nu susține această modificare legislativă. „Precizăm că, în prezent, există în curricula școlară, ca disciplină opțională «Disciplina de promovare a sănătății și educație pentru sănătate», care include și noțiuni de prim ajutor”, arată Executivul. De asemenea, acesta reamintește că disciplinele obligatorii din cadrul curriculumului național se stabilesc prin planurile cadru.

Camera decizională pentru acest proiect este Senatul. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis ca niciun proiect de lege să nu mai fie adoptat tacit, urmând ca și inițiativele legislative pentru care comisiile de specialitate nu au formulat un raport să poată fi discutate în plen, a declarat, în data de 17 februarie, secretarul Niculae Mircovici.

Decizia a fost anunțată după ce Camera Deputaților a adoptat tacit o propunere legislativă care prevede interzicerea utilizării limbii materne a minorităților naționale în raporturile cu autoritățile administrației publice locale, precum și cu serviciile publice deconcentrate, decizie criticată în plen de reprezentanții minorităților naționale.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!