Elicopter cu moldoveni, capturat de talibani

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 27 noiembrie 2015

Un elicopter care aparține unei companii din Republica Moldova a fost capturat, marți, de către talibanii din Afganistan. Aparatul de zbor cu 19 oameni la bord, dintre care trei moldoveni, a fost capturat după o aterizare forțată. Trei persoane au fost ucise de talibani, inclusiv un cetățean moldovean, iar celelalte 16 au fost luate ostatice, scrie AP.

Premierul interimar de la Chișinău, Gheorghe Brega, a cerut, miercuri, convocarea unei ședințe de urgență, pentru a stabili ce măsuri pot fi luate în această situație, relatează Unimedia. De asemenea, Ministerul moldovean de Externe a cerut Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină de urgență de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan informații oficiale legate de soarta celor trei moldoveni aflați la bordul elicopterului, toți membri ai echipajului.

Unimedia a notat că aparatul de zbor a fost capturat, în provincia Faryab, de către jihadiștii de la Statul Islamic, însă majoritatea publicațiilor de la Chișinău, precum și presa externă vorbesc despre talibanii din Afganistan. AP notează, citând oficiali afgani, că elicopterul care deservea armata din Afganistan a făcut o aterizare de urgență în nord-vestul țării, iar talibanii au deschis focul asupra persoanelor de la bord, ucigând trei dintre acestea și luând 16 ostatici. În zona în care a avut loc incidentul se dau lupte crâncene de o bună perioadă între talibani și forțele de securitate afgane. 

Elicopterul moldovean nu lucra pentru Misiunea ONU de Asistență în Afganistan (UNAMA), a precizat un reprezentant al acestei organizații, Farhan Hak, după ce postul moldovean Publika a relatat că aparatul de zbor efectua curse sub egida ONU. Televiziunea a transmis că elicopterul de tip Mi-8, care aparține firmei moldovene Valan International Cargo Charter, ar fi participat la o operațiune ONU de menținere a păcii în Afganistan. UNAMA nu este o misiune de menținere a păcii, ci de susținere a autorităților afgane în procesul național de reconciliere. De asemenea, misiunea monitorizează situația drepturilor omului din Afganistan.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!