Eliminarea vizelor pentru turci crește riscul de atacuri teroriste

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 mai 2016

Țările Europei vor fi mai amenințate de atacuri teroriste ca urmare a eliminării vizelor de călătorie pentru turci în spațiul Schengen, în cadrul controversatului acord al Uniunii Europene cu Turcia, care trebuie în schimb să gestioneze fluxul de refugiați care nu primesc azil în UE. Un raport al Comisiei Europene arată că, odată ce cetățenii turci vor putea călători fără vize în spațiul Schengen, imigranți ilegali, dar și teroriști și membri ai grupărilor de crimă organizată s-ar putea orienta către obținerea de pașapoarte turcești pentru a intra în Europa. Astfel, întreaga mafie a traficanților de droguri, femei forțate să se prostitueze, refugiați și arme s-ar putea „extinde teritorial în Uniunea Europeană”, potrivit raportului citat de The Telegraph.

În același timp, fostul șef al serviciului secret britanic MI6, Richard Dearlove, a comparat decizia UE de a modifica regimul vizelor pentru Turcia, cu „a stoca benzină lângă un foc”. El a avertizat că milioane de imigranți ar putea ajunge în Europa în următorii ani, iar dacă UE „nu își poate coordona eforturile pentru a-i convinge pe majoritatea cetățenilor săi că poate recăpăta controlul asupra acestei crize, atunci va fi la mila unei revolte populiste, care deja se pregătește”.

În cadrul acordului UE-Turcia încheiat în martie, cea din urmă se obligă să primească înapoi refugiații care ajung în UE, dar nu primesc sau nici nu cer azil. În schimb, Turcia ar urma să primească 3 miliarde de euro, să beneficieze de accelerarea negocierilor pentru aderarea la UE și de liberalizarea vizelor, dacă sunt îndeplinite anumite condiții și adoptate reforme contra terorismului și corupției.

Cei 75 de milioane de cetățeni ai Turciei vor avea dreptul, de la sfârșitul lunii iunie, să intre în spațiul Schengen pentru șederi de până la trei luni la fiecare călătorie, numai cu pașapoarte biometrice.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!