Elvetia nu mai vrea imigranti

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 februarie 2014

elvetia_stop imigratiei5Referendumul recent din Elvetia a aratat ca locuitorii vor din nou limite in ceea ce priveste imigratia din statele UE, eveniment care pune gaz pe focul deja aprins in dezbaterile din ultima perioada referitoare la libera circulatie in interiorul blocului comunitar. Potrivit analistului Aurelian Dochia, evolutia acestor polemici este foarte ingrijoratoare, iar alegerile europarlamentare vor reprezenta un indicator care va arata amploarea miscarilor nationaliste si extremiste de pe batranul continent.

„Imi este teama ca nu se vor opri la restrictii in calea imigratiei, ci se vor extinde la multe alte zone. Nu este exclus ca intreaga Uniune Europeana sa fie zguduita din temelii”, a comentat acesta pentru Ziare.com.

La 15 ani dupa ce Elvetia a adoptat legile europene privind libertatea de miscare, aproximativ 50,3% din cei ce au votat la referendum au sprijinit initiativa de a stabili o limita a imigratiei venind dinspre UE. In replica, Comisia Europeana a precizat ca regreta rezultatul votului si ca va analiza implicatiile referendumului asupra relatiilor UE-Elvetia.

Europarlamentarul PNL Renate Weber a precizat ca este „deceptionata si ingrijorata” de faptul ca peste jumatate din populatia Elvetiei impartaseste ideile unui partid extremist. Insa exista consecinte la nivel mai larg, deoarece „rezultatul referendumului cere legislatie care sa discrimineze intre cetatenii europeni”, ceea ce este inadmisibil, in opinia europarlamentarului, mai scrie sursa citata.

„Elvetia are mai multe acorduri cu Uniunea Europeana, in urma carora are multiple beneficii si este de neconceput ca ea sa-si permita sa «aleaga» ce cetateni europeni primeste pe teritoriul sau. Asa ceva ar insemna categoric o incalcare a legislatiei UE, ceea ce inseamna ca daca Elvetia va elabora o astfel de legislatie (deocamdata e un referendum), Uniunea va trebui sa renegocieze acordurile cu aceasta tara non-UE”, a apreciat Renate Weber pentru Ziare.com.

„Mirajul” partidelor nationaliste

Analistul Aurelian Dochia a aratat, pentru Ziare.com, ca libera circulatie in UE a devenit o miza politica in mai toate statele membre. De exemplu, partidul UKIP din Marea Britanie a lansat o campanie impotriva romanilor si bulgarilor, care a fost intens dezbatuta de presa. Mai mult, exista formatiuni care nu sustin valorile europene, precum Zorii Aurii din Grecia. „Exista pe tot continentul forte care sunt foarte vocale in acest moment si au un succes foarte mare in randul populatiei”, a apreciat analistul. El a continuat precizand ca romanii si bulgarii reprezinta doar un pretext si o exagerare a unei dorinte mai generale, anume de a bloca cat mai mult accesul strainilor in statele dezvoltate din UE.

„Daca se merge in aceasta directie, eu sunt foarte ingrijorat, pentru ca exista posibilitatea de fracturare a UE si acest proces nu se va produce calm si linistit, ci va crea tensiuni pentru toata lumea, inclusiv pentru romanii care traiesc in strainatate. Ei vor fi obligati sa se intoarca acasa, unde nu ii asteapta in multe cazuri un loc de munca sau un trai decent, si evident ca acest lucru ar contribui la formarea unor tensiuni sociale foarte serioase, precum si la instabilitate politica”, a avertizat Dochia.

Ce poate face Romania

Pentru a contracara repulsia fata de imigranti si efectele sale, Romania se poate folosi de o arma puternica, anume insasi Uniunea Europeana. „Cred ca UE e principalul instrument pe care putem sa-l folosim pentru a lupta impotriva acestei tendinte, adica putem gasi tari cu care sa ne aliniem in acest sens, precum Polonia, cu care avem numeroase interese comune”, a precizat Aurelian Dochia. El a adaugat ca Romania trebuie sa trimita la europarlamentare persoanele potrivite, „care sa inteleaga problemele si sa poata transmite mesajele corecte cu forta”, avand in vedere ca alegerile din acest an au o miza foarte mare.

Relatiile economice intre Romania si Elvetia nu sunt deloc de neglijat. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe din Romania, in 2012, schimburile comerciale intre cele doua state au urcat la valoarea de 741,7 milioane de euro. Principalele grupe de produse la exportul romanesc sunt: vehiculele si alte echipamente de transport, masinile, aparatele si echipamente electrice, metale comune si articole metalice, mobilier si produse diverse, materiale textile si articole din acestea. In schimb, la import, ponderea a fost detinuta de: produsele industriei chimice si conexe (reprezinta 70% din total importuri), masini, aparate si echipamente electrice, aparate optice, foto si de masura.

Elvetia ocupa, la 30 aprilie 2013, locul 9 in clasamentul investitorilor straini in Romania, cu o valoare a capitalului social subscris de 969,3 milioane de euro si un numar de 2.417 societati comerciale. Principalii investitori elvetieni in Romania sunt: Holcim – cel mai mare investitor (ciment), Swisspor, Sika (materiale constructii), ABB (energie), Greenfiber, Ameropa (petrochimie), Roche, Sandoz, Helvetica Profarm (farmaceutica), Nestle, Pacovis, Carpalat, Valvis (industria alimentara).

Elvetia si imigratia

Intr-un comentariu referitor la rezultatele referendumului din Elvetia, Deutsche Welle arata ca tara a avut multe beneficii de pe urma imigrantilor, care sunt muncitori calificati in cea mai mare parte.

„Mai mult de un milion de europeni traiesc acolo, adica o optime din populatie, iar anual, la aceasta cifra, se adauga 80.000 de noi imigranti, iar majoritatea platesc taxe si nu au un impact serios asupra sistemului de ajutor social. Insa in ultimii ani, oamenii s-au asociat ideilor formatiunii de dreapta Partidul Poporului, care este cel mai mare grup din Parlament”, se arata in articolul citat.

Potrivit datelor oficiale, cei mai multi straini care locuiesc in Elvetia provin din Italia (15,6% din totalul imigrantilor), fiind urmati de germani (15,2%), portughezi (12,7%) si sarbi (5,3%). In plus, in aceasta tara se afla tot mai multi cetateni ai statelor non-UE (14,8%), romanii si bulgarii nefigurand printre cele mai mari grupuri de imigranti.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!