Emi Gal, „copilul teribil al online-ului românesc”. Interviu în exclusivitate

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Muncă, Poveşti româneşti pe data 22 decembrie 2014

Londra_Emi Gal

Emi Gal este românul de 28 de ani care conduce de la Londra compania Brainient – actualul lider pe piața europeană în domeniul reclamelor video interactive. Cele mai importante televiziuni britanice sunt în prezent clienții Brainient, iar activitatea companiei se derulează în 12 țări. Despre Emi Gal au scris laudativ Financial Times sau The Guardian. Povestea sa de tânăr antreprenor de succes a fost prezentată în întreaga lume.

 

Din Berceni la Londra

Diaspora Românească (D.R.): Cine este Emi Gal?

Emi Gal (E.G.): Sunt bucureștean, am crescut în cartierul Berceni și am fost întotdeauna pasionat de calculatoare. Ce însemna asta când eram mic? Îmi plăcea să mă joc jocuri pe calculator. Tatăl meu avea calculator la birou și mergeam la el și mă jucam tot timpul. Devenind pasionat de calculatoare atât de devreme, am și dezvoltat o pasiune pentru ce se întâmplă în spatele calculatorului; am descoperit o pasiune pentru programare, pentru a construi tot ce vedeam pe ecranul calculatorului. Așa că, de foarte devreme, am început să fiu preocupat de tot ce este legat de calculator, pornind de la lucrurile cele mai simple. M-am inițiat apoi în limbajele de programare. Nu am fost niciodată un programator extraordinar de bun, dar am devenit suficient de bun încât să pot face niște bani din asta. Primii bani câștigați din programare i-am obținut pe la 13-14 ani când am făcut un website pentru iubitul din acea vreme al sorei mele.

Având această pasiune, nu mi-am pus niciodată întrebarea ce o să fac când o să fiu mare. De fiecare dată când eram întrebat acest lucru, răspundeam că vreau să fiu programator, respectiv informatician, cum spuneam eu pe atunci. Și asta am și devenit. Doar că s-a întâmplat ca cel mai eficient mod de a deveni programator să fie, pentru mine, antreprenoriatul în zona tehnologiei. Cam ăsta este background-ul meu ca persoană…

 

D.R.: Și iată-te un antreprenor de succes, fondatorul companiei Brainient care își are sediul în „buricul” Londrei. Cum ai reușit să fondezi această companie?

E.G.: Înainte de a fonda ceea ce este Brainient acum, am avut o firmă de software în România, pe care am început-o pentru că eram în facultate, studiam matematică-informatică și îmi doream să fac niște bani, dar fără a lucra pentru altcineva. Locuiam împreună cu sora mea și la un moment dat, i-am zis că am decis să mut toată mobila din dormitor în sufragerie ca să încep o firmă. Am început fix în dormitorul meu, fără bani, fără clienți, fără investiții, eu și un prieten de-al meu, pe nume Mișa, care a fost de acord să lucreze pentru mine, deși știa că nu am bani să îi plătesc salariul decât pentru prima lună. Așa am început. Am aplicat pentru mai tot felul de proiecte online care trebuiau dezvoltate și am făcut treabă bună. Primii clienți ne-au recomandat altora și tot așa… Compania a crescut pe parcursul anilor. Iar în 2009, am decis că mi-ar plăcea să construiesc ceva mai mare decât o firmă mică de software în România. Atunci am pornit Brainient… Tot atunci am hotărât că pentru a putea să construiesc ceva mare, trebuie să mă mut din România. În România avem foarte mult talent, dar nu avem investitori, nici clienți mari, mai ales în industria video care mă interesa pe mine.

—————————–

„În școala generală și în liceu, eram foarte bun la matematică, însă eram foarte leneș. Iar diriginta mea, care era și profesoară de matematică, îmi spunea tot timpul că degeaba sunt talentat și că dacă nu voi munci, nu voi reuși în viață. Mi-a rămas în minte acest lucru și m-am antrenat în a fi cel mai muncitor om pe care îl cunosc.”

Emi Gal

—————————–

 

Echipă românească, afacere internațională

D.R.: Și ai ales Londra… De ce?

E.G.: Aveam de ales între Anglia și America. Am ales Anglia. Dacă vrei să faci ceva mare în Europa, Londra este cea mai potrivită. Este centrul financiar al Europei și al lumii chiar. Are foarte mult sens să fii aici. Noi acum avem 12 mari clienți din Europa, dar totul este centralizat aici. Mi-a fost de la început foarte clar că țările principale ca putere economică sunt Anglia, Franța și Germania. Dar Londra mi s-a părut orașul ideal în care să trăiești când ai 20 și ceva de ani și începi un business nou. Mai aveam opțiunea America, dar era departe de România și mult mai complicat cu viza, dacă vrei să trăiești acolo. Așa că am ales Londra. Și, dacă mă uit înapoi, cred că a fost o decizie foarte bună. În continuare Londra este orașul meu preferat. Îmi doresc să trăiesc aici și îmi place să fac afaceri aici.

 

D.R.: Cu ce se ocupă Brainient?

E.G.: Da… Ce facem noi la Brainient este să ajutăm televiziunile să își monetizeze conținutul din platformele lor digitale. Adică, dacă cineva se uită la o emisiune pe ITV Player, toate add-urile (spoturile publicitare – n.r.) video interactive care se văd înainte de a începe emisiunea sunt create și livrate folosind platforma construită de Brainient. Deci, practic, noi ajutăm televiziunile să facă mai mulți bani din toate platformele lor digitale (desktop, mobile, tablete, televizoare conectate ș.a.m.d.); le punem la dispoziție o grămadă de instrumente pe care ei le folosesc pentru a crea aceste add-uri publicitare.

—————————–

„Nu mai știu cine îmi spunea că cu cât muncești mai mult, cu atât devii mai norocos… Iar eu cred asta cu desăvârșire.”

Emi Gal

—————————–

 

D.R.: Cât este românesc și cât este internațional în compania Brainient?

E.G.: Ca număr de angajați, cam 70% sunt din România și 30% sunt din alte țări, predominant Anglia. Adică, noi, ca echipă, suntem în continuare din România. Toată tehnologia este construită acolo și toată creația este făcută în România. În Londra facem vânzări și management. Dar avem birou și aici și în București. Sunt treizeci și ceva de angajați în București și vreo treisprezece angajați aici, care se ocupă în special de vânzări. În plus, mai avem vânzări în Franța, Germania, Turcia și Rusia. Compania are evident capital străin acum, pentru că avem investitori din America și din UK. Totuși, echipa este în mare parte românească și ne mândrim cu asta.

 

D.R.: Practic, Brainient s-a născut cu idei românești și bani din afară?

E.G.: N-au fost doar idei. Este foarte greu să convingi investitorii să îți dea bani pe o idee. A fost vorba de un produs pe care l-am dezvoltat în România și l-am adus aici și l-am prezentat investitorilor. Iar aceștia ne-au dat bani pentru a-l extinde pe piață.

—————————–

„Și dacă nu m-ar plăti nimeni pentru ceea ce fac, aș face același lucru, pentru că îmi place foarte mult.”

Emi Gal

—————————–

 

ITV, primul client

Londra_Emi Gal1

D.R.: Probabil că românii din Marea Britanie se întâlnesc în fiecare zi cu produsele Brainient fără să știe că acestea sunt dezvoltate de o echipă românească, într-o companie din Londra fondată de un român. Poți să ne dai un exemplu de un astfel de produs?

E.G.: Sigur. Sunt foarte mulți care se uită la emisiunea X Factor (difuzată pe ITV – n.r.). Cei care urmăresc această emisiune și au și aplicația X Factor deschisă (pe smartphone – n.r.) în paralel; în momentul în care apare publicitate pe tv apare publicitate și în aplicație. Aceste add-uri publicitare sunt create și livrate folosind platforma Brainient. De exemplu, există un add creat pentru pizzeria Domino’s, care s-a difuzat în timpul emisiunii X Factor, cu un joc video pe care dacă îl joci pe telefonul mobil, poți câștiga un cupon cu care poți să îți iei o pizza gratis. Sunt sigur că sunt mulți oameni, inclusiv din România, care au jucat acest joc, neștiind că este făcut și livrat de Brainient. Și acesta este unul dintre multele exemple. Cei care urmăresc pe laptop, telefon mobil ori tabletă, conținutul video de pe oricare dintre televiziunile mari din Marea Britanie trebuie să știe că toate add-urile interactive ce pot fi văzute acolo sunt livrate prin platforma noastră.

 

D.R.: Cum se obține un contract de colaborare cu o mare televiziune?

E.G.: Este o mare provocare și este greu, pentru că au așteptări foarte ridicate. Noi am ajuns în momentul de față lideri de piață în Marea Britanie în industria de video cu interactivitate. Lucrăm cu toate televiziunile mari din UK: ITV, Channel 4, Channel 5, Fox…; sunt toți clienții noștri.

Din momentul când m-am mutat în UK, am început să mă văd cu ei; inițial, am ajuns să întâlnesc anumiți reprezentanți ai acestor companii cu ajutorul unor prieteni, clienți și investitori. Însă a durat foarte mult – în jur de doi ani – până când am reușit să construim o anumită credibilitate, pentru a obține contracte. Eram o companie nouă și nu știau foarte multe despre noi. Nu cred că îi interesa foarte mult că suntem din România sau nu… Ne spuneau că produsul nostru este excelent, dar nu cumpărau de la noi. Și am constatat că nu cumpărau de la noi pentru că încă nu aveau încredere că putem livra ceea ce spuneam că vom livra.

Am investit foarte mult în marketing, în vânzări și în a construi relații cu toți acești oameni. Și, după vreo doi ani și jumătate în care am bătut la ușile lor aproape în fiecare săptămână, au început să se deschidă ușile. Iar odată ce am semnat cu un mare client – ITV a fost primul cu care am încheiat un contract – , toți ceilalți au urmat pe parcursul următoarelor șase luni. A fost foarte important primul mare client, care s-a întâmplat să fie cel mai mare jucător de pe piață. Din momentul acela, lucrurile au devenit mai ușoare în ceea ce privește vânzările…

—————————–

„Primesc foarte multe mesaje de la oameni care au idei. Dar sunt foarte puțini cei care vin la mine și spun uite, am problema asta și am găsit soluția. Dacă nu te concentrezi pe o problemă și pe a ei soluție, ci doar pe o idee care ți-a venit la duș, probabilitatea de a reuși este foarte mică.”

Emi Gal

—————————–

 

1% idei, 99% muncă și determinare

D.R.: Ce crezi că a contat mai mult în povestea ta de reușită: talentul de antreprenor sau formarea ta ca specialist IT?

E.G.: Cred că nici una, nici alta… Cred că cel mai important a fost faptul că sunt o persoană foarte determinată. În momentul în care am un obiectiv, îmi place să muncesc foarte, foarte mult pentru a-mi îndeplini obiectivul. Consider că oricât talent ai avea și oricât de bun specialist ai fi, dacă nu muncești mult, nu o să reușești.

Anul trecut s-au împlinit nouă ani de când am început primul business. Și în toți acești ani, am muncit și muncesc foarte, foarte, foarte mult; în primul rând, pentru că îmi place și în al doilea rând, pentru că dacă muncești foarte, foarte, foarte mult, nu ai cum să nu reușești la un moment dat.

 

D.R.: Ce îi sfătuiești pe alți tineri antreprenori? Crezi că se poate reuși dacă ai idei bune în condițiile în care nu ai bani să le pui în aplicare?

E.G.: Primii mei ani de antreprenor au fost deosebit de grei tocmai pentru că nu aveam foarte mult suport de la altcineva mult mai experimentat ca mine. Am avut niște oameni care m-au ajutat, dar nu a fost cineva care să vină și să spună: uite, ia o investiție mare și fă așa… Anii aceia au fost foarte grei și mi-au dat dorința de a ajuta în momentul în care voi putea să fac acest lucru. Acesta este motivul pentru care eu încerc să îi ajut pe tinerii care au idei și vor să le transforme în realitate.

Pe de altă parte, consider că, în momentul în care pornești o afacere, ideea contează doar în proporție de 1%. Toată lumea are idei și foarte mulți au idei bune. Dar foarte puțini oameni au determinarea necesară pentru a transforma o idee în realitate. Din punctul meu de vedere, pentru a avea succes în business sau în orice, trebuie să ai 1% idei și 99% determinare și energie. Este ca și când te-ai da cu capul de perete și continui să o faci până când spargi peretele, chiar dacă îți curge sângele pe față, așa cum spune un investitor în compania mea.

Consider că majoritatea tinerilor care încep un business visează că vor ajunge milionari peste noapte. Și eu am avut acest vis, dar mi-am dat seama destul de repede că nu se întâmplă așa… Îți ia cel puțin 5-10 ani de muncă grea pentru a reuși să construiești ceva. De aceea, le atrag atenția tinerilor care încep ceva că este un proces care durează foarte mult și îi sfătuiesc să facă ceea ce îi pasionează cel mai mult, nu să se concentreze doar pe o idee. Afacerile cele mai reușite sunt cele care rezolvă o problemă, nu care vin dintr-o idee.

 

D.R.: Ai fost numit în mass-media românească „Mark Zuckerberg al României” sau „copilul teribil al online-ului românesc”. Cum te vezi tu și unde te vezi în viitor?

E.G.: O să îți spun cum nu mă văd… Nu mă văd Mark Zuckerberg al României pentru că nu cred că am avut în România un impact atât de mare cum a avut el în lume. Consider că am reușit să construiesc o companie de succes în ideea în care avem clienți care iubesc produsele noastre, angajați care iubesc această companie, iar mie îmi place foarte mult ceea ce fac. Ce îmi doresc să fac pe termen lung? Îmi doresc să rezolv o problemă care să nu fie o problemă a unei companii. Noi acum rezolvăm o problemă a unor companii care au nevoie să își monetizeze conținutul pe platforme digitale și noi le oferim o soluție. Dar îmi doresc să ajung să rezolv o problemă pentru oameni și, ideal, mi-aș dori să rezolv o problemă pentru milioane și milioane și milioane de oameni. Aș dori ca următoarea mea companie să fie concentrată pe aceasta, adică pe rezolvarea unei probleme pentru cât mai mulți oameni. Poate fi o problemă mică sau una mare, dar îmi doresc să aibă impact. Iar pe lângă a oferi joburi oamenilor și pe lângă a ajuta companiile să facă mai mulți bani, mi-aș dori să ajut niște oameni să trăiască mai bine, să le rezolv o problemă. Dar, evident, mă văd în continuare făcând toată viața lucruri în tehnologie, pentru că asta mă pasionează. Nu îmi doresc vreodată să fac altceva și mă consider norocos că am găsit, încă de când eram mic, ceea ce mă pasionează mai mult decât orice altceva în viață.

—————————–

„Încep ziua dimineață la 6:00 făcând sport. Ajung la birou la 9:00 și stau până la ora 7:00 seara. Apoi mă văd la o cină cu prieteni sau clienți, iar după ce ajung acasă, mai muncesc puțin. Lucrez și în weekenduri și nu îmi iau vacanță niciodată. Îmi place atât de mult ce fac încât nici nu am nevoie de vacanță. Simt că am un hobby din care fac și bani. Nici nu simt că muncesc în majoritatea timpului. Uneori nu pot dormi duminică noaptea, pentru că sunt prea entuziasmat să mă duc la birou luni dimineața. Nu îmi pot imagina cum ar fi să nu fac acest lucru. Toată viața mea va fi dedicată tehnologiei…”

Emi Gal

—————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!