Enel pleacă din România

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iulie 2014

enel

Enel a început procesul de vânzare a operaţiunilor de distribuţie şi vânzare de energie din România şi de producţie de energie din Slovacia, în cadrul unui program al grupului italian de reducere a datoriilor.

Consiliul director al grupului a aprobat recent o iniţiativă a directorului general, Francesco Starace, ca printre vânzările posibile în cadrul programului de consolidare financiară să fie incluse şi activele din România, se arată într-un comunicat al Enel, citat de Mediafax.

Grupul vrea să obţină pe operaţiunile din cele două ţări, alături de alte active nestrategice, 4,4 miliarde de euro. Vânzarea activelor din România şi Slovacia fac parte dintr-un program mai amplu, început în 2013, care vizează active de circa 6 miliarde de euro, cu scopul de a reduce datoriile Enel.

În România, Enel vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

 

2,6 milioane de clienţi

Aceste companii operează o reţea de electricitate de 91.000 de kilometri şi distribuie circa 14 TWh de electricitate anual, cu o cotă de piaţă de 34%. Diviziile Enel din România vând aproape 9 TWh de energie anual către aproximativ 2,6 milioane de clienţi, dintre care 2,4 milioane casnici (unde are o cotă de piaţă de 20%), iar restul companii (segment pe care controlează 38% din piaţă).

Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit de 289 milioane de euro.

Enel a cumpărat de la stat, în 2005, companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. În 2008, compania a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul. Enel operează şi în sectorul energiei regenerabile din România, prin compania Enel Green Power, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa românească de profil. Comunicatul nu a făcut nicio referire la această din urmă investiţie.

 

Influenţă redusă

Piaţa de energie electrică din România nu va fi influenţată semnificativ de decizia Enel de a-şi vinde activele de distribuţie şi furnizare din România, a declarat, pentru Agerpres, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

„Nu deţin informaţii privind motivul celor de la Enel de a renunţa la activităţile din România, însă este o decizie de restructurare luată de grup”, a precizat Lungu.

 

Investitorii italieni ne spun „ciao”

În mai puţin de două luni de zile, cele mai mari companii din Italia, al doilea partener comercial al României, au spus adio pieţei locale. Primii au fost italienii de la ENI, cea mai mare companie petrolieră din Cizmă, care şi-au vândut benzinăriile către grupul ungar MOL, iar recent a fost rândul gigantului Enel să spună „ciao” României spre stupefacţia jucătorilor din piaţă, comentează Ziarul Financiar.

Singura declaraţie a unui reprezentant al guvernului a fost cea a ministrului pentru energie Răzvan Nicolescu, care a spus că intenţia noii conduceri a Enel de a-şi diminua prezenţa în străinătate nu este o surpriză, unica preocupare a statului român fiind respectarea clauzelor din contractele de privatizare de către italieni.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!