Energia verde, subventionata de consumatori

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 februarie 2014

Consumatorii de energie au platit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a sustine energia regenerabila prin sistemul de certificate verzi, cu peste 33% mai mult fata de nivelul atins in 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar daca pretul pe certificat a scazut cu 25%, reiese din datele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Pretul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, fata de 56 de euro in 2012, potrivit ANRE.

Anul trecut au fost tranzactionate 9,9 milioane de certificate verzi, in urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unitati in 2012, pe fondul cresterii accelerate a productiei de energie din surse regenerabile. Certificatele verzi se acorda gratuit de catre stat producatorilor de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi, in functie de tipul de tehnologie folosita, pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli. Anul trecut, producatorii de energie regenerabila au generat 6.100 GWh de energie, aproape dublu fata de 2012. Energia verde reprezinta in prezent aproximativ 20% din totalul capacitatilor de productie din Romania.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!