Engleza obligatorie pentru imigranți!

Articol publicat in sectiunea Articole importante, UK la zi pe data 26 mai 2014

Orice imigrant stabilit în Regatul Unit trebuie să învețe „obligatoriu” limba engleză și să respecte „modul tradițional de viață britanic”, a susținut Sajid Javid, actualul ministru al culturii, primul membru al cabinetului guvernamental de la Londra care are origini asiatice. El a mai declarat că este de acord cu votanții autohtoni care își exprimă temerile față de numărul „excesiv” de mare de străini care au ajuns să trăiască în Marea Britanie.

Afirmațiile lui Sajid Javid au fost făcute într-un interviu apărut în 18 martie în publicația Sunday Telegraph, la scurt timp după ce acesta a fost numit Secretar de Stat pentru cultură, media și sport și Ministru al Egalității în cadrul Guvernului Cameron.

 

Ministrul cu origini asiatice și pretenții britanice

Sajid Javid s-a născut în nordul Angliei în 1969, dintr-o familie de imigranți pakistanezi și a fost ales ca și parlamentar de Bromsgrove din partea Partidului Conservator, în cadrul alegerileor generale din 2010. Imediat după ce a devenit membru al guvernului, acesta a început să îi critice direct pe imigranții care trăiesc de mai mulți ani pe tărâm britanic fără să învețe să vorbească limba engleză.

„Alegătorii își doresc ca Marea Britanie să recâștige controlul asupra propriilor ei frontiere și sunt întru totul de acord cu această poziție. Localnicii mai cer, de asemenea, ca orice imigrant stabilit în Regatul Unit să muncească și să contribuie la bunul mers al societății, respectând modul de viață specific acestei țări. Susțin cu convingere toate aceste pretenții ale locuitorilor autohtoni”, a spus  Sajid Javid. El a mai adăugat: „Toți imigranții trebuie să încerce să învețe limba engleză. Am întâlnit chiar eu persoane care trăiesc în această țară de peste 50 de ani fără să vorbească engleza. Mi se pare însă firească reacția localnicilor care au pretenția ca toți cei care se mută aici să le vorbească limba, să respecte legile și cultura locului”.

 

Nimic nou…

Sajid Javid este primul bărbat de origine asiatică ce a obținut poziția de ministru în cabinetul condus de premierul David Camero. El se alătură în guvern Baronesei Warsi, de origine pakistaneză și religie musulmană, ce deține poziția de secretar de stat pentru culte și comunitate.

Totuși, declarațiile lui Javid nu reprezintă o noutate în politica britanică, conform parlamentarului laburist Keith Waz, un alt politician de carieră care are origini asiatice.

„Testul de verificare a cunoștințelor de limba engleză pentru toți imigranții care doresc să obțină statutul de rezident permanent în această țară a fost introdus deja de guvernele anterioare laburiste. Nu este nimic nou… Însă ceea ce spune acum ministrul Sajid Javid pare interesant pentru că declarațiile vin de la primul bărbat de origine asiatică ajuns în cabinetul Cameron”, a comentat Keith Waz, care este și președintele Comisiei de Afaceri Interne din Camera Comunelor.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!