Englezii care au salvat un magazin românesc

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, UK la bani mărunţi pe data 15 iulie 2016

uk_Norwich_Andreea si Sorina Abraham_magazin romanesc incendiat_brexit_welcome romanians

LECȚIE de viață și civilizație dată de englezii din Norwich în cazul româncei care a căzut victimă unui atac cu tentă rasistă. După ce i-a fost incendiat magazinul, comunitatea din oraș s-a mobilizat exemplar într-o acțiune de susținere financiară și morală. Mai întâi, printr-o campanie de donații, s-au strâns bani care acoperă cu mult pagubele pricinuite. Apoi a avut loc un miting de solidaritate. Dar mai impresionant pentru Sorina Abraham, proprietara magazinului incendiat, au fost gesturile oamenilor simpli, oameni care și-au însoțit micile donații cu vorbe de încurajare și mesaje sincere. „Am trăit emoții care nu pot fi descrise prin cuvinte”, a declarat Sorina pentru Diaspora Românească.

Săptămâna trecută, o știre șocantă a fost preluată și redată de presa românească și cea internațională. Magazinul unei românce din Norwich a fost incendiat pe fondul atitudinilor rasiste care au căpătat amploare în urma referendumului organizat în Marea Britanie pe tema Brexit-ului. Dar știrea și mai interesantă a apărut ulterior, atunci când englezii din acest oraș au dorit să înlăture orice suspiciune de rasism și au ajutat-o pe româncă să treacă de acest moment greu. A fost un mesaj de susținere pentru aceasta, dar și pentru toți românii care muncesc cinstit în această țară.

 

„Nu am cuvinte!”

uk_Norwich_magazin romanesc incendiat_brexit1

„Ce poți spune sau cum poți exprima în cuvinte sentimentul care te cuprinde atunci când, de exemplu, un bătrânel de vreo 80 de ani intră în magazin și îți spune: «Nu am bani să vă dau. Vă pot da doar 50 de pence, dar uitați! Am luat aceste flori din grădina mea ca să vi le ofer!»”

—————————————

„Altcineva a intrat în magazin, a pus mâna pe primul produs care costa 50 de pence și a spus «Vreau să cumpăr asta». După aceea, ne-a dat o bancnotă de 20 de lire și a plecat fără să aștepte restul. Fata mea a pus repede într-o pungă o ciocolată, suc și ce a mai găsit și a fugit după el să i-o dea, dar acesta n-a vrut să mai primească nimic. Vă spun sincer, a fost copleșitor.”

Sorina Abraham

—————————————

Cele două arădence îşi conduc singure afacerea. Ele au patru angajaţi (trei vânzătoare şi un şofer). Majoritatea clienţilor sunt români, iar restul – britanici şi est-europeni. Sorina Abraham spune că încă n-a finalizat inventarul, dar poate aproxima că are o pierdere de 40% din investiţia de ordinul zecilor de mii de lire sterline.

 

Ajutor de la străini

uk_Norwich_magazin romanesc incendiat_brexit_britanicii vin in ajutor

Sorina Abraham şi Andreea, fata ei, au primit ajutor de unde nu se aşteptau.

„Au venit voluntari britanici şi au făcut curăţenie: 20, 30 de englezi cu mănuşi, cu saci, cu mături, cu soluţii de geamuri, de parchet şi au început să cureţe magazinul, vitrina de prăjituri care era neagră de fum… Oamenii de pe stradă ne aduceau flori, felicitari… În ziua incidentului, proprietarii unui restaurant din zonă au venit cu mâncare, cafele, băuturi. Magazinul a fost decorat cu inimioare de hârtie, purtând mesaje emoţionante”, explică Sorina, impresionată de solidaritatea englezilor.

—————————————

„Nici dacă eram în țara mea nu m-aș fi așteptat la atâta omenie și susținere din partea oamenilor. În momentul în care s-a întâmplat nenorocirea, primul impuls a fost să închid totul și să plec de aici. Dar, după ce am văzut reacția acestor oameni, sunt decisă să continui și chiar să fac mai mult decât până acum. Vreau să mă revanșez față de acești oameni și să îi fac să simtă că nu mi-au acordat în zadar atâta încredere și susținere.”

Sorina, proprietara magazinului

—————————————

 

Solidaritate britanică

uk_Norwich_magazin romanesc incendiat_brexit_mesaje de solidaritate

Mesaje de solidaritate din partea britanicilor au fost agățate de vitrina distrusă a magazinului românesc din Norwich, care a fost vizat de un atac cu torțe incendiare în primele ore ale zilei de vineri, pe fondul atitudinilor rasiste care zguduie Marea Britanie după votul pentru ieșirea din Uniunea Europeană, scrie publicația Estern Daily Press.

Britanicii s-au adunat sâmbătă de-a lungul străzii Magdalen din Norwich, pentru a-și arăta susținerea pentru patronul român al cărui magazin a fost atacat. Autoritățile sunt reticente în a da o declarație cu privire la motivele atacului, însă nu au eliminat posibilitatea unei motivații xenofobe. Peste o sută de britanici au luat parte la marșul de solidaritate față de comunitatea de imigranți din Norwich.

uk_Norwich_magazin romanesc incendiat_brexit_miting de solidaritate

„Am avut o prezență fantastică și este minunat să vezi câți oameni sunt aici. Este foarte important să rămânem împreună pentru a le arăta imigranților că sunt bineveniți în Norwich”, a declarat organizatorul Jan McLachlan. Marșul de solidaritate a avut loc în ciuda vremii capricioase, iar sute de mesaje scrise, pe bucăți de hârtie în formă de inimă, au fost lăsate în vitrina distrusă a magazinului.

Aceasta este doar una dintre inițiativele care au avut loc după incendierea magazinului. În numai câteva zile, peste 30.000 de lire sterline au fost adunate din donații. Fiica proprietarei, Andreea Abraham, în vârstă de 23 de ani, a fost prezentă la marșul de solidaritate și le-a mulțumit tuturor pentru susținerea demonstrată.

„Am crezut că vor veni poate 10 sau 20 de oameni. Dar când am văzut toți acești oameni, am fost surprinsă. Nu pot să cred. Este un lucru foarte bun, nu doar pentru noi, dar pentru toată lumea, să rămânem uniți în aceste momente”.

—————————————

Englezi cu suflet

 

uk_Norwich_magazin romanesc incendiat_brexit_mesaje de solidaritate1

„Am fost dezamăgiți când am auzit că există oameni în stare de așa ceva. Așa că am venit să vedem dacă putem ajuta…”

„Am fost șocată de atacul cu sticle incendiare asupra magazinului și m-am gândit că ar fi frumos dacă le-am transmite mesajul că ne pare rău pentru ce-au pățit și că sunt bine-veniți aici.”

„Eu am făcut parte din echipa de curățenie a magazinului. Am stat de vorbă cu proprietarii români. Au fost copleșiți de dovezile de solidaritate. Și ei, și noi trăim în această comunitate și ni s-a părut normal să ne comportăm cu ei cum ne comportăm și cu ai noștri.”

Declarații ale englezilor care au sărit în ajutorul Sorinei

—————————————

 

Atacatorul venise pregătit, avea mască și mănuși

Sorina Abraham este din Nădlac. În urmă cu șase ani s-a mutat în Anglia, unde și-a deschis o afacere și nu a avut probleme până acum. În noaptea de joi spre vineri, magazinul cu produse românești din Norwich a fost incendiat. Înainte de incident, în localitate a avut loc un protest al celor care se opun ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, protest care a durat patru ore. „Un bărbat, aparent tânăr, s-a oprit în fața vitrinei magazinului nostru, a aruncat cu o cărămidă în interior, făcând o gaură destulă de mare în vitrină. A folosit o sticlă în care avea o substanță inflamabilă. Era pregătit pentru asta: avea mănuși pe mâini și mască pe față!”, spune proprietara magazinului.

—————————————

Cine e atacatorul misterios?

 

uk_Norwich_magazin romanesc incendiat_brexit2

În ciuda conotațiilor politice căpătate de această infracțiune, polițiștii britanici nu au divulgat nici numele, nici adevărata intenție a atacatorului. Din acest punct de vedere, proprietara magazinului și-a manifestat suspiciunea că autoritățile britanice fac acest lucru în mod intenționat.

„Mi se pare cel puțin ciudat că, nici după atâtea zile, nu a fost identificată persoana care mi-a incendiat magazinul. Întreaga scenă a fost filmată și înregistrată. Avem camere profesionale de supraveghere instalate în magazine de către o firmă din Londra. Trei dintre aceste camere sunt îndreptate spre exteriorul magazinului. Sunt imagini foarte clare. Acum, înregistrarea este la Poliție, dar înainte de a o preda, am urmărit eu și cu fiica mea ce s-a întâmplat. Se vede foarte clar atacatorul. Chiar dacă avea un ciorap pe față, se poate observa constituția acestuia și multe alte amănunte care ajută la identificarea acestuia. Cu toate acestea, nici până acum polițiștii nu ne-au comunicat nimic, nici că l-au identificat sau prins, nici că nu.”

Sorina Abraham

—————————————

 

Incidentul, în atenția MAE

uk_Norwich_Andreea Abraham_magazin romanesc incendiat_brexit

Ministerul Afacerilor Externe are în atenție acest incident izolat, care ar putea fi considerat ca având caracter discriminatoriu. În acest sens, prin intermediul Ambasadei României la Londra, MAE a solicitat autorităților britanice să clarifice această situație și să prevină orice intensificare a tensiunilor sau a oricăror acte ostile la adresa cetățenilor români din Marea Britanie”, informează MAE, care condamnă orice manifestare extremistă sau discriminatorie la adresa cetățenilor români.

Totodată, ministerul mulțumește comunității de afaceri din orașul britanic, care s-a solidarizat cu familia de români afectată de incident. „Statul român urmărește să prevină, prin cooperarea cu autoritățile britanice, o eventuală escaladare a acțiunilor de intimidare la adresa cetățenilor români și îndeamnă cetățenii români care au cunoștință de astfel de incidente să informeze atât autoritățile britanice competente, cât și Ambasada României la Londra”, mai transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Poliția britanică a înregistrat o creștere cu peste 40% a numărului de infracțiuni rasiste în ultimele săptămâni ale lunii iunie, perioadă în care a avut loc referendumul privind apartenența la UE și când campania s-a concentrat pe migrație.

Sorina Abraham confirmă și ea statisticile poliției. Ea spune că după referendumul prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, foarte mulţi români care locuiesc în Regat au avut probleme: „În magazinul meu, cu prietenii mei, toţi englezi, nu am simţit că sunt marginalizată. În schimb, prietenii mei, cunoştinţele mele împrăştiate prin toată Anglia au avut peripeţii. Au avut peripeţii dintre cele mai urâte. Le-au fost sparte geamurile, le-au fost murdărite maşinile.”

—————————————

„Îmi doresc să continui aici și să fac ceva prin care toți oamenii aceștia care m-au ajutat să simtă că gestul lor este apreciat. Vreau să mă revanșez față de ei, deși e greu să te revanșezi și nici nu știi cum să răsplătești un copilaș de doar câțiva anișori, care îți desenează o inimă cu simbolul «I love you» și o lipește pe vitrina magazinului sau un bătrânel care îți aduce flori din propria grădină. Aici nu mai este vorba de afaceri, de bani, de etnii diferite. E vorba de suflet și de cea mai caldă omenie.”

Sorina Abraham

—————————————

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

O parere la “Englezii care au salvat un magazin românesc”

  1. Marius Spune:

    Dumnezeu exista. Slava lui! Binecuvântati sunt cei ce au contribuit la aceasta bunavointa de a ajuta. Respect!

Spune-ti si tu parerea!