Englezii nu mai fac DIY. Mai degrabă i-ar plăti pe români

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 24 aprilie 2015

DIY

Britanicii, atât de îndrăgostiţi de proiectele DIY (do-it-yourself) în trecut, în ultima perioadă par a se fi distanţat de astfel de practici. Este analiza făcută de John Carter, directorul companiei Travis Perkins, specialist în produse pentru micii constructori. Acesta spune că britanicii nu-şi mai fac singuri casele, ci angajează est-europeni – români, bulgari sau polonezi – pentru că este mai simplu şi mai ieftin.

John Carter consideră că valul de imigranţi est-european a făcut ca piaţa serviciilor să devină mult mai competitivă, având ca rezultat scăderea preţurilor. Astfel, era „do it yourself” (fă singur) a fost înlocuită cu cultura „do it for me” (fă tu pentru mine), apreciază Carter.

„Muncitorii în construcţii est-europeni sunt pricepuţi şi competenţi”, a spus Carter pentru Telegraph. „Au influenţat scăderea preţurilor pe această piaţă şi au devenit atractivi pentru britanici. ,Do it for me’ este noua modă! În ultimii zece ani s-a schimbat totul. Britanicii nu mai au pur şi simplu ambiţia de a face singuri lucrările, preferând activităţile sociale în locul muncilor din propria gospodărie.”

Carter a mai adăugat: „Noi, britanicii, preferăm să contractăm un constructor care-şi cunoaşte meseria şi care va face lucrarea ca la carte. Per total, oamenii sunt mulţumiţi când lucrarea a fost făcută profesionist.”

 

Sectorul DIY, în cădere liberă

Sectorul de business DIY nu o duce prea bine de câţiva ani încoace, astfel că B&Q a anunţat recent că va închide 60 din magazinele sale, în timp ce Homebase are în plan închiderea a un sfert din punctele de desfacere. Kingfisher, proprietarul B&Q, a cheltuit sume considerabile în pregătirea unor clipuri video de tipul „cum să…”, pe internet, în încercarea de a trezi apetitul britanicilor pentru DIY.

HSS, compania care închiriază unelte, a raportat şi ea pierderi de £8,5 milioane, ceea ce indică, din nou, o lipsă de interes a populaţiei pentru proiectele DIY.

 

Wickes, câştigător detaşat

Travis Perkins, cu o valoarea de circa £5,6 miliarde, are în portofoliu lanţurile de magazine Wickes, Toolstation şi Tile Giant. Compania se pregăteşte să anunţe deschiderea a 60 de noi puncte de desfacere, care se vor adăuga la cele 200 de magazine Wickes existente. Travis Perkins este principalul beneficiar de pe urma pierderii interesului britanicilor pentru DIY, pentru că clienţii lor sunt în mare majoritate micii constructori.

 

Chiriaşii nu fac DIY

În decembrie 2014, numărul est-europenilor înregistraţi că muncesc în Marea Britanie ajunsese la 895.000, o bună parte dintre ei fiind români.

Totuşi, unii analişti consideră că evaluarea lui Carter nu este corectă. Nu imigranţii est-europeni ar fi de vină pentru scăderea interesului britanicilor pentru proiectele DIY, ci datorită noii generaţii de britanici (de 20, 30, 40 de ani) care nu-şi mai permit să-şi cumpere o locuinţă şi care sunt nevoiţi, în schimb, să închirieze.

Aceste cupluri nu fac îmbunătăţiri caselor în care locuiesc, sarcina aceasta fiind a proprietarilor care în cele mai multe cazuri angajează un constructor să facă reparaţiile necesare.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!