ENGLEZU’ E ALTFEL, DOM’LE…

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK la bani mărunţi pe data 13 aprilie 2015

Diaspora romaneasca_Englezu’ e altfel, dom’le…

Volanul, traversatul străzilor, legislația, tradițiile, cântarul, vremea, priza, robinetul de apă caldă, cel de apă rece, animalele de pe stradă şi îmbrăcămintea copiilor. Toate sunt pe dos! Sau cel puţin pe dos, invers sau diferit li se par românilor care trăiesc pe… insula britanicilor.

E adevărat că toate aceste diferenţe le-au simţit cu toţii doar în primele săptămâni în care au respirat aerul… şi acesta regal. Cei mai mulţi dintre românii din Marea Britanie povestesc că s-au obişnuit într-o mică-mare măsură cu totul… alţii încă mai duc muncă de acomodare.

Condusul maşinii pe partea dreapta a fost un chin, dar acum a devenit o nimica toată, să dai nas în nas cu o vulpe pe stradă sau în propria grădină a fost un şoc, între timp s-a transformat într-un lucru firesc, iar robinetul cu apă rece şi cel cu apă caldă… au fost modificate şi împreunate. Iată câteva din cele mai mari diferenţe care şi-au lăsat amprenta pe acomodarea românilor în UK.

Vouă ce vi s-a părut pe dos, ciudat sau diferit?

 

 

Obiceiuri greu de înțeles

 

Marea Britanie nu este doar locul în care, spre deosebire de celelalte state europene, mașinile au volanul pe dreapta și se circulă în sens invers. Unitățile de măsură pentru greutate și lungime, prizele pentru alimentarea la curent electric, robinetele de apă caldă și rece, toate sunt diferite în această țară. Chiar și superstițiile au semnificații inverse…

Dacă vă taie calea o pisică neagră… veți avea noroc, atât timp cât vă aflați pe teritoriul Marii Britanii. Nu trebuie să vă opriți crispați și să faceți trei pași înapoi, ci dimpotrivă, să vă continuați drumul bucuroși pentru a vă întâmpina șansa. Și dacă, totuși, vi se întâmplă pe drum un eveniment neplăcut, nu aveți motive să vă îngrijorați, pentru că sunteți în țara în care există reguli pentru orice… Trebuie doar să urmați instrucțiunile și să așteptați rezolvarea situației exersând proverbialul „calm englezesc”.

 

Volanul pe dreapta

În topul lucrurilor pe dos din Marea Britanie, de care s-au lovit românii, se află, fără doar și poate, volanul pe partea dreapta.

„Mi se părea imposibil să conduci pe dreapta, deși nu eram un începător. Am condus în România zece ani de zile, dar așa vedeam eu, la început. Mi se părea greu, mă gândeam că nu mă voi acomoda niciodată. Însă, în momentul în care m-am urcat la volan a fost destul de ciudat. Am avut emoții, dar totul a decurs de la sine, a venit din instinct. Îmi amintesc că primisem mașina de serviciu și trebuia să ajung acasă. În medie, era un drum de 40 de minute, pe care l-am făcut, fără să exagerez, în șase ore. Am plecat din Chelsea și trebuia să ajung în Watford. Era noapte și nu aveam GPS, m-am rătăcit, mi-am făcut câteva vânătăi bune pe mâna dreaptă… că tot dădeam din instinct cu mâna în ușă, căutând schimbătorul de viteze. A fost nebunie, am crezut că nu o să ajung acasă, mă gândeam chiar să las mașina într-o parcare și să o pornesc pe jos acasă. Aceea a fost lecția mea, pentru că, după două ore, mă acomodasem deja. Chiar pot spune acum, după patru ani de condus prin Anglia, că mi se pare mai ușor de condus pe partea dreapta. Nu știu de ce cred acest lucru, dar poate pentru că traficul este mult civilizat aici, mai ordonat. Deși aici sunt foarte mulți șoferi proști, totul este mult mai disciplinat, din cauza amenzilor. Camerele montate peste tot, în orice intersecție și pe orice străduțe mi s-au părut OAU! Când vii din România, unde poți parca oriunde, chiar și pe spațiul verde și nu bagă nimeni în seamă, aici îți vine amenda direct acasă și trebuie să o plătești, nu ai încotro!”, povestește Vali, un tânăr de 37 de ani, despre prima sa experiență la volanul unei mașini britanice.

————————————–

„Conduc de un an zile în Anglia și pot spune că m-am acomodat foarte repede. Cred că o săptămână sau chiar mai puțin mi-a luat să prind încredere și să nu mă mai urc cu emoții la volan. Lumea din trafic e mai permisivă aici față de România, cel puțin din punctul meu de vedere. Ca femeie în trafic ești mai respectată și asta contează enorm. Nu te claxonează nimeni, nu îți arată semne obscene și asta te ajută. Acum chiar îmi place să conduc pe partea dreapta. Cred că dacă ar trebui să conduc în România, aș avea probleme.”

Mariana, 40 de ani

————————————–

 

Primejdiile care îi pândesc pe pietoni

Nu trebuie neapărat să fii șofer pentru a experimenta dificultățile circulației pe drumurile publice în Regatul Unit. Pietonii, dar și călătorii din autobuze se plâng de regulile total diferite care se aplică în domeniul transportului din Marea Britanie, comparativ cu celelalte țări din Europa.

„Eram de doar câteva zile la Londra și era cât pe ce să mă calce autobuzul”, ne-a povestit Traian, un român de 32 de ani care s-a stabilit în metropola de pe Tamisa în urmă cu 15 ani. „Nu știam cum să mă asigur când trec strada. Eram obișnuit ca în România, adică să mă uit în partea stângă, să văd dacă vine vreo mașină, înainte de a traversa. Aici este, însă, invers. Întotdeauna trebuie să te uiți în partea dreaptă. Iar eu, neștiind acest lucru, m-am uitat în stânga; am văzut că nu vine nimic și m-am angajat în trecerea șoselei. M-a dezmeticit un claxon puternic care m-a făcut să mă uit în partea opusă. De-abia am avut timp să observ că se apropia un autobuz roșu supraetajat londonez în mare viteză”, ne-a mai dezvăluit Traian. Spaima prin care a trecut i-a fost învățătură de minte. De atunci, tânărul român îi avertizează pe toți conaționalii cunoscuți, nou-sosiți în Marea Britanie: „Când traversați strada, asigurați-vă că nu vă vine nimic din partea dreaptă! Aceasta este cea mai importantă regulă de circulație pentru pietonii de pe drumurile publice din Regatul Unit!”

 

„Peripeții” cu autobuzul

Faptul că autobuzele pline cu călători trec prin stații fără să oprească este o altă „ciudățenie” specific britanică pe care o descoperă românii recent ajunși pe aceste tărâmuri.

„Când te afli în stația de autobuz, ridici mâna pentru ca autobuzul să oprească. Iar în interior, autobuzele au butoane pe care apeși înainte de a coborî, pentru ca șoferul să oprească”, este una dintre informațiile oferite în 2012, pe un forum de discuții online, pentru un român care își anunța intenția de a se muta în Anglia.

„Mi-a trebuit ceva timp să înțeleg de ce unele autobuze trec prin stații fără să oprească”, admite Alina, o româncă stabilită la Londra. „Am pierdut de mai multe ori autobuzul, în primele săptămâni pe care le-am petrecut aici, fără să îmi dau seama care sunt regulile circulației cu autobuzul. Până când am făcut o călătorie cu mijlocul de transport supraetajat, însoțită de un prieten. El mi-a explicat atunci că autobuzele nu opresc decât atunci când un călător aflat în interiorul vehiculului apasă pe butonul ce semnalizează intenția de a coborî la stația următoare și când o persoană aflată în stație face semn cu mâna pentru a da de știre șoferului că dorește să urce în autobuz”, povestește Alina.

————————————–

„(…) Din fata cuminte care eram în România, aici am ajuns să fac autostopul la autobuz…. Dacă ar ști cei de acasă că fata lor a ajuns să facă cu mâna la toți șoferii de autobuze! Asta da schimbare!”

Din destăinuirile unei românce pe unul dintre forumurile online ale comunității românești din Marea Britanie

————————————–

 

 

Vulpi, veverițe și alte „orătănii”

 

Fauna întâlnită frecvent pe străzile circulate ale Londrei constituie poate una dintre cele mai neobișnuite descoperiri cu care s-au confruntat acei români care au ales să se stabilească în capitala Regatului Unit. Obișnuiți cu haitele de câini vagabonzi sau cu pisicile docile din orașele românești, unii dintre ei au descoperit cu stupefacție vulpi, veverițe și alte animale sălbatice, în metropola de pe Tamisa.

 

Vulpile: „pisicile” Londrei

„Când am văzut prima dată o vulpe, mi s-au înmuiat picioarele”, ne-a dezvăluit Cosmin, un constructor de 38 de ani, venit în Marea Britanie din România, în 2008. „Am crezut că nu văd bine. Era aproape de ora înserării, dar mă aflam pe o arteră extrem de circulată, în apropierea unor clădiri. «Ce? N-ai mai văzut vulpi? Astea sunt pisicile Londrei. E plin de ele…», m-a lămurit un prieten care se afla lângă mine”, mai spune bărbatul. El adaugă că, de atunci, a mai văzut în multe seri vulpi și a început să i se pară și lui ceva firesc. „Sunt pașnice. Îmi dau seama că Londra a crescut într-un spațiu care era acoperit probabil de păduri, în urmă cu câteva secole. Așa se explică faptul că aceste animale sălbatice continuă încă să existe pe străzile Londrei”, continuă reflexiv Cosmin.

 

Veverițele, o atracție turistică

Veverițele au devenit una dintre atracțiile turistice ale frumoaselor parcuri londoneze. Oamenii le hrănesc și fac fotografii cu simpaticele rozătoare.

„Veverițele sunt una dintre bucuriile surprinzătoare pe care ți le oferă Londra”, remarcă Valeria, o femeie de 62 de ani, care stă în Marea Britanie câteva luni pe an, pentru a-și ajuta fiul la creșterea nepoților ei. „Prima dată am întâlnit aceste viețuitoare în parcurile din centrul metropolei. Mergeam aproape săptămânal să le vedem, pe timpul verii. Le duceam alune și ne distram de minune atunci când veverițele ne mâncau din palmă. Era o încântare și pentru mine, dar nepoții mei erau de-a dreptul fascinați”, ne-a povestit bunicuța.

————————————–

Norocul la englezi, un ghinion inversat

 

La englezi, pisica neagră este percepută în prezent ca aducătoare de noroc. Și obiceiul de a bate în lemn este, de asemenea, folosit de britanici în mod opus față de cel răspândit în România. Aceștia ciocănesc ușor în obiectele din material lemnos atunci când își doresc să se întâmple ceva, și nicidecum pentru a alunga o asemenea posibilitate.

————————————–

 

 

„Surprizele” de la baie

 

Băile fără clasicul întrerupător pentru aprins lumina sunt „o altă găselniță” aparent inexplicabilă, specifică Marii Britanii. „Poți să stai în baie pe întuneric și să nu ști cum să aprinzi becul”, remarcă indignat Vasile, un bărbat de 54 de ani, stabilit la Londra de „aproape cinci ani”.

Lumina din băile britanicilor se aprinde doar dacă tragi de o sfoară care atârnă din tavan. Acest „întrerupător” unic se află în dotarea oricărei locuințe din Regatul Unit, în special în casele vechi. Iar aceasta nu este singura ciudățenie pe care ți-o rezervă vizita la baie, într-o casă oarecare din Marea Britanie.

Chiuvetele din aceleași încăperi sunt prevăzute întotdeauna cu două robinete separate. „Este un lucru pe care nu îl întâlnești decât în UK. În nici o altă țară europeană nu am mai văzut așa ceva”, spune românul Vasile, care a mai lucrat în Germania, Italia, Serbia și în Canada. „Și nu numai că cele două robinete sunt separate, dar și codul culorilor este «pe dos». Robinetul albastru este pentru apă caldă, iar cel roșu este pentru apă rece, adică invers decât știm noi din România. Iar dacă vrei să te speli cu apă călduță, trebuie să pui dopul la chiuvetă și să potrivești apa. Apoi te speli ca în lighean”, mai spune Vasile cu nedumerire.

 

 

Kilograme vs. pounds, litri vs. galoane

 

Cu aproximativ 20 de ani în urmă, combustibilul pentru mașini se vindea la pompele din Marea Britanie în galoane. Un galon imperial înseamnă 4.55 litri.

„Cum distanțele erau măsurate în mile, era destul de simplu să calculezi consumul mașinii: făceai atâtea mile per galon. Perfect! Doar că la pompe a început să se vândă combustibilul în litri. Dacă se făcea schimbarea și la măsurarea distanțelor, din mile în kilometri, era iarăși simplu: consumai X litri la 100 de km. Dar, nu! Cumperi litri și calculezi consumul în mile pe galon, iar dacă nu ai o minte luminată matematic, șirul acesta de cifre e la fel de abstract precum indicatorii piețelor financiare”, atrage atenția Darius E., un român care și-a petrecut în Regatul Unit ultimii 14 ani din viață.

Irina, o tânără de 27 de ani din Bacău, nu a stat să se gândească prea mult la tot ce era nou și a privit diferențele ca pe niște provocări. Și, totuși, diferențele nu au fost atât de blânde cu ea…

„Am participat la un eveniment în urmă cu câțiva ani de zile, eram atunci chiar la început. Cred că eram în Anglia de șase luni și îmi amintesc că o colegă de școală mi-a spus despre un casting și despre o ședință foto care se desfășurau în colegiul în care învățam. Venise o echipă de fotografi care doreau să realizeze câteva fotografii în piscina școlii pentru o revistă. Practic, căutau fete pe care să le «transforme» în sirene. Aceasta era tema ședinței foto. M-am prezentat și eu… iar printre alte întrebări, o persoană din staff-ul lor m-a rugat să îi spun greutatea și înălțimea mea (mă întrebase în pounds și respectiv, în feet și inches). Deși înțelesesem ceea ce dorea să afle de la mine, i-am răspuns în kilograme și metri. A fost un moment tare-tare ciudat, pentru că nici ea și nici colegii ei nu știau să transforme. Plus că detaliile acestea trebuiau completate pe formularul lor în unitățile lor de măsură, le-am văzut cu ochii mei. Au trecut, până la urmă, greutatea în kilograme și înălțimea în metri și centimetri și mi-au spus că vor transforma… oricum, nu am luat acel casting. Nu știu dacă aceasta a fost problema”, ne povestește Irina.

————————————–

Unități de măsură în Marea Britanie

 

Marea Britanie folosește oficial unități de măsură ale sistemului metric din 1995, deși multe unități de măsură imperiale au rămas neschimbate. Așadar, berea neîmbuteliată este vândută în pints, iar cele mai multe indicatoare rutiere prezintă distanța în iarzi și mile. Limitele de viteză sunt exprimate în mile pe oră, astfel că și mașinile fabricate în sau pentru Regatul Unit trebuie sa aibă vitezometrele adaptate. Totodată, uncia încă se folosește pentru cântărirea metalelor prețioase.

 

Lungime

1 inch = 2,5 cm

1 picior (foot) = 12 inch = 30 cm

1 iard (yard)= 3 ft = 0,914 m

1milă ( mile) = 1760 yd = 1,609 km

 

Greutate

1 uncie (ounce) = 28 gr

1 livră (pound) = 453.59 gr

 

Volum

1 pint = 0,6 litri

1gallon = 4,6 litri

————————————–

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

2 pareri la “ENGLEZU’ E ALTFEL, DOM’LE…”

  1. Ion Spune:

    incultura masiva si indoctrinarea slava a romanilor ii face si azi NEeuropeni, simpli trecatori prin CIVILIZATIE, decazuti din Buricul Lumii care s-au crezut pina la 1990, deveniti „impusca euroii” lui Iliescu si urmasilor sai, etc… degeaba le explicit, le arati, ei NU inteleg NIMIC din Lumea Civilizata, tac si suporta ca pe o crima nefacuta… bietii de ei! :)))

  2. andrei Spune:

    irina,ei stiu sa transforme..eu am 8 ani de cand sunt aici…probabil erai tu…prea mare sau prea mica sa poata sa transforme…si pana la urma urmei nu te a obligat nimeni sa mergi la acel casting….cand vine un strain in romania ,romanii vor la fel sa fie respectata ordinea tarii..aici e la fel,doar ca noi romanii suntem foarte periculosi in marea britanie..unii dintre noi,trebuie sa le respectam regulile..am mai auzit romani ce prosti sunt englezii..nu nu sunt prosti deloc,ba….sunt mult mai inaintati ca noi….au un sistem de nota 100.bancile,strazile,parcari,shopping samd.noi suntem priviti prost ptr ca noi suntem inca comunisti…adica e ca si cum ai sta 15 ani inchis si iti da drumul cineva in libertate…in fine pareri si pareri..

Spune-ti si tu parerea!