Epilepsia nu este o formă de retardare mentală

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 8 mai 2015

epilepsie1_1

Epilepsia este o dereglare a sistemului nervos care produce descărcări bruște și intense de activitate electrică în creier. Această activitate electrică anormală de la acest nivel se manifestă clinic prin convulsii care afectează controlul mișcării, al vorbirii, al vederii sau chiar al stării de conștiență. Persoanele cu epilepsie au convulsii repetate care apar de-a lungul vieții și care, fără tratament corect, devin mai severe și mai frecvente în timp.

Nu toți cei care au convulsii au și epilepsie. Uneori, accesele sunt rezultatul unui traumatism, al unei agresiuni sau al altor boli, fără legătură cu epilepsia. În aceste cazuri, persoana nu mai are crize odată ce a dispărut cauza care le provoacă. Prin urmare, epilepsia este o dereglare cronică, pe termen lung, care cauzează crize convulsive repetate în absența tratamentului, uneori, chiar în ciuda tratamentului. Epilepsia începe cel mai adesea în copilărie sau după vârsta de 60 de ani, deși se poate dezvolta la orice vârstă.

 

Factori de risc

Există numeroși factori care pot duce la apariția epilepsiei: predispoziția genetică; o rană serioasă la cap produsă cu pierderea cunoștinței sau amnezie pentru mai mult de 24 de ore; tumorile cerebrale; infecții ale sistemului nervos central, cum ar fi encefalita sau meningita; intoxicații cu plumb, cu alte toxice sau fum; probleme de dezvoltare a creierului înainte de naștere; consumul de alcool sau droguri pe o perioadă lungă; convulsiile febrile în copilărie; boala Alzheimer.

Epilepsia se poate dezvolta chiar dacă o persoană nu prezintă niciunul dintre factorii de risc enumerați mai sus. Această situație este întâlnită mai ales în formele de epilepsie infantilă.

 

Diagnostic

Acesta se face pe baza unui examen clinic și a înregistrării grafice a activității cerebrale, sub formă de electroencefalogramă. În mod obligatoriu, este necesară excluderea prin examen computer tomografic sau RMN a unei cauze care să inducă manifestările epileptice, cum ar fi tumorile cerebrale.

Epilepsia nu este o formă de retardare mentală sau o boală mentală. Deși câteva forme de epilepsie infantilă sunt asociate cu inteligență submedie și probleme de dezvoltare fizică și mentală, epilepsia nu cauzează aceste probleme. Convulsiile pot părea ciudate și pot speria, dar ele nu fac o persoană nebună, violentă sau periculoasă.

Epilepsia și convulsiile pe care aceasta le cauzează pot deranja independența unei persoane, respectul de sine și calitatea vieții. Unii oameni cu epilepsie pot avea greutăți în obținerea carnetului de șofer. Pentru femeile cu epilepsie, sarcina poate fi mai complicată sau mai dificilă. Copiii cu epilepsie pot avea probleme la școală. Adulții cu epilepsie pot avea alegeri limitate în ceea ce privește cariera, deoarece ei nu pot face anumite lucruri.

 

Tratamentul epilepsiei

Din fericire, tratamentul existent astăzi, corect administrat, le permite celor mai mulți bolnavi să își controleze convulsiile și să facă față bolii. Controlul deplin al convulsiilor presupune consecvență în urmarea tratamentului pe care medicul l-a prescris. Dacă medicamentele antiepileptice nu au reușit să controleze convulsiile, deseori este din cauza faptului că tratamentul nu a fost respectat. Medicul specialist va face un program al tratamentului și al dozelor pentru a menține nivelul potrivit de medicament în sânge. Lipsa unei doze poate da peste cap tot sistemul.

Aceeași regulă este valabilă și dacă urmați dieta ketogenică. Această dietă înlocuiește într-o mare măsură alimentele bogate în glucide cu alimente mai bogate în lipide. Uneori, dieta este dificil de urmat, dar poate influența în mod pozitiv anumite tipuri de epilepsie.

Pe lângă tratament, încercați să identificați și să evitați lucrurile care pot determina un episod convulsiv, precum: somnul insuficient; consumul de alcool; stresul emoțional; hrana nesănătoasă. Dacă totuși continuați să aveți convulsii în ciuda tratamentului, țineți o evidență a convulsiilor pe care le aveți (data, ora și orice alte detalii). Aceste informații pot ajuta medicul la modificarea tratamentului. În situații refractare la tratamentul medicamentos, se poate interveni chirurgical în scopul extirpării acelei zone din creier care generează convulsiile.

Chirurgia, o dietă specială (dieta ketogenică), un dispozitiv de stimulare nervoasă (numit stimulator al nervului vag) sau o combinare a acestora trebuie încercată când medicația simplă nu controlează accesele convulsive ale unei persoane bolnave de epilepsie.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!