Erdogan vrea să le dea cetățenia turcă refugiaților

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 9 iulie 2016

Președintele Recep Erdogan a anunțat că guvernul de la Ankara se gândește serios să acorde cetățenia turcă unui număr mare de refugiați sirieni, în special celor care au calificări necesare pentru a lucra în Turcia. „Țările occidentale au primit astfel de indivizi cu specializări înalte, iar cei de aici nu vor căuta decât să plece în Vest, dacă noi nu le deschidem porțile pentru dobândirea cetățeniei. Ar trebui să profităm de cunoștințele lor”, a declarat Erdogan, citat de IB Times.

Ankara a emis un nou set de legi care le permite celor trei milioane de refugiați din Orientul Mijlociu să obțină permise de muncă în Turcia, dar autoritățile transmit semnale că sunt gata să acorde și cetățenia turcă pentru unii dintre aceștia. „O parte din refugiați au înalte calificări. Acordarea cetățeniei ar fi atât în interesul Turciei, cât și al acestora, îmbunătățindu-le condițiile de trai. Nu este corect să-i ținem pe acești oameni în tabere de corturi sau orașe din containere”, a explicat președintele Turciei.

În prezent, 260.000 de refugiați sirieni trăiesc în taberele amenajate de guvernul de la Ankara, restul fiind găzduiți în diverse adăposturi temporare deschise în orașele turcești. Inițiativa lui Erdogan ar putea să se dovedească un cuțit cu două tăișuri, din toamna acestui an, cetățenii turci urmând să poată intra pe teritoriul Uniunii fără vize, în baza înțelegerii semnate între cele două părți. Acordarea cetățeniei refugiaților sirieni ar putea fi astfel o nouă cale de acces facil a acestora în UE, agravând criza refugiaților de pe continent.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!